Tekaška oprema: kaj vse boste potrebovali?

129
Tekaška oprema

Tek je med Slovenci postal ena bolj priljubljenih oblik rekreacije. Dejstvo, zakaj je temu tako, tiči tudi v tem, da gre za razmeroma poceni šport, saj zanj ne potrebujemo drugega kot par tekaških copat, majico in športne hlače. Seveda to še ni vse, kar bo tek naredilo optimalen.

Vsekakor pa je dobra popotnica za sam začetek. V teku boste želeli uživati, a hkrati napredovati, dvigovati telesno pripravljenost in se morda udeležiti celo kakšnega tekmovanja. Za resne tekače je na voljo kar nekaj različnih izdelkov, ki so pri tem v veliko pomoč.

Kakovostni tekaški copati

Pa pričnimo pri osnovah. Za tekaške copate ne moremo okronati kar tistih edinih, ki jih imamo doma in v njih igramo nogomet, tenis ali jih imamo za sprehode. Tekaški čevlji se razlikujejo od vseh drugih že v samem materialu, predvsem pa po podplatu.

Tekaški čevlji Hoka One One Clifton 8
Tekaški čevlji Hoka One One Clifton 8 – Extreme Vital

Pri nakupu bodite vedno pozorni na to, kako se prilegajo vašim stopalom. Tekaški lok je zelo pomemben, zato imajo podplati tekaških copat posebej ojačan tako imenovani pristajalni del, ki hkrati povečuje površino podplata in zagotavlja boljši izkoristek pri odrivu.

Cena naj ne bo edino vodilo

Sploh ne drži, da bo najdražja tekaška obutev najboljša in najcenejša najslabša. Seveda je treba gledati na kvaliteto izdelave in materiala ter izbrati tekaške čevlje, ki bodo tekaču pomagali premagovati različne ovire in kilometre. Kvaliteten tekaški copat je izdelan iz zračnega materiala, ki odvaja znoj proč od stopal.

Če boste našli udobne čevlje v nekem srednjem cenovnem rangu, bodo verjetno povsem dovolj kvalitetni in boste v teku z njimi uživali. Prav tako naj cena ne bo vodilo tudi pri nakupovanju preostale tekaške opreme, ki pa ne bo pretirano draga.

Obutev in oblačila za vse letne čase

Pravi tekači se ne podajo na tek samo takrat, ko je zunaj lepo vreme in prijetne temperature. Tečejo namreč tudi jeseni, ko je več dežja in so tla mokra, ter pozimi, ko hitro lahko pride do zdrsa. V ta namen ima tekač vedno na voljo vso potrebno opremo, da ga pri treningu ne presenetijo vremenske razmere.

Tekaška oblačila Craft
Tekaška oblačila Craft: aktivno perilo, kratke hlače in majica – Extreme Vital

Potrebovali boste športno majico, izdelano iz materiala, ki od kože odvaja znoj, enako velja za tekaške hlače, za katere bo najbolje, če so oprijete in vas tako ne bodo motile pri teku. Za hladnejša jutra in večere si omislite majico z dolgimi rokavi in vetrovko, za hladnejši del leta pa zimsko tekaško opremo, ki ji dodajte še kapo in rokavice. Pazite tudi pri izbiri tekaških nogavic, ki so prav tako izdelane za različne letne čase.

Pri sebi imejte vedno vodo

Redna hidracija je sila pomembna za tekača, ki med treningom izgubi precej vode. Še bolje kot bidon z vodo je pri sebi imeti kakšen izotonični napitek, ki bo pomagal nadomestiti tudi nekatere pomembne minerale. Danes so v športnih trgovinah na voljo posebni bidoni, ki se zataknejo za pas.

Za prave tekače obstaja še kar nekaj dodatne opreme, ki je na voljo. Na tem mestu velja omeniti naglavno lučko. Še posebej zgodnji tekači in tisti, ki raje tečejo v večernih urah ter jesensko-zimskem času, se kaj hitro znajdejo v mraku ali temi. Imate težave s pospravljanjem kakšne drobnarije? Omislite si lahek tekaški nahrbtnik.

Še nekaj nasvetov

Poleg naglavne lučke za svojo varnost poskrbite tako, da v urah s slabšo vidljivostjo nosite oblačila z odsevnimi dodatki ali dodatno lučko, ki jo lahko namestite kar na rob tekaškega copata. Vedno imejte na voljo vsaj dva para tekaških čevljev, pri čemer je najbolje, če sta popolnoma enaka.

Pred tekom se vedno dobro ogrejte, po teku pa opravite raztezne vaje, kar bo zmanjšalo možnosti za poškodbe. Prehranjujte se zdravo, ne jejte neposredno pred tekom, za jutranji tek pa ne pozabite na športen zajtrk. Za s seboj si lahko omislite energijsko ploščico ali gel.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.