Energijski geli – gorivo za težke trenutke

746
Energijski geli

Težko boste našli športnika z vrhunskimi rezultati, ki med tekmo ali treningi ne bi uporabljal energijskih gelov. Ti vsebujejo mešanico enostavnih in kompleksnih hitro prebavljivih ogljikovih hidratov. Najpogosteje gre za kombinacijo fruktoze, maltodekstrina ter dekstroze. Ker je v njih prisotnih več virov ogljikovih hidratov, energijski geli postopoma dovajajo energijo utrujenim mišicam.

Ključna prednost tovrstnega goriva za športnike je njegova zgoščena struktura, ki omogoča večjo kalorično vrednost v primerjavi s športnimi napitki. Več o energijskih gelih ter njihovi uporabi boste izvedeli v nadaljevanju.

Porast energije v kratkem času

Zaužitje energijskega gela dvigne nivo krvnega sladkorja. S tem se poveča nivo energije ter vzdržljivosti. Porast energije se tako občuti približno po petih minutah po zaužitju.

Energijski geli High5 Sports Nutrition
Energijski geli High5 Sports Nutrition – Extreme Vital

Seveda pa je uživanje gelov odvisno od intenzivnosti in ne nazadnje od trajanja tekme oziroma vadbe. Strokovnjaki priporočajo uporabo enega gela, ki vsebuje 25 g ogljikovih hidratov, in sicer na vsake pol ure oziroma 45 minut visoko intenzivne vadbe, npr. tek na maratonu.

Energijski geli z dodanimi elektroliti

Na trgu so vam na voljo številni geli najrazličnejših proizvajalcev. Izjemno priljubljeni so denimo geli z dodanimi elektroliti za hidracijo ter dodatkom različnih stimulansov, kot je kofein.

Najbolje je, da gele kupujete na preverjenih mestih, na primer v specializiranih trgovinah s športnimi izdelki. Preizkusite čim več kakovostnih gelov, nato pa sami presodite, kateri vam najbolj odgovarja oziroma najbolje deluje v praksi.

Energijski geli Science in Sport
Energijski geli Science in Sport – Extreme Vital

Gele obvezno preizkusite že pred samo tekmo, da boste lahko ocenili, kako se na zaužitje odziva prebava. Po uporabi gela popijte tudi nekaj tekočine, še najbolje vode, saj boste izdelku na ta način omogočili lažjo in hitrejšo presnovo v prebavilih.

Spletna ponudba energijskih gelov

Če zaradi treningov in tekem nimate veliko časa za nakupovanje v fizičnih prodajalnah, si kakovostne gele in podobne izdelke za športnike lahko naročite v preverjenih spletnih trgovinah. V njih boste vrhunske izdelke lahko kupovali po dostopnejših cenah.

Svetujemo vam, da preverite spletno trgovino Extreme Vital, kjer so na voljo energijski geli proizvajalcev High5 ter Science in Sport. Tam boste našli tudi energijske ploščice, izotonične gele, hidracijske ter regeneracijske napitke, šumeče tablete ipd.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.