Česa ne smejo jesti diabetiki?

7213
Diabetikom prepovedana živila

Splošno priporočilo s strani prehranskih in drugih strokovnjakov je, da naj bi sladkorni bolniki uživali živila z nizkim glikemičnim indeksom. Slednje pomeni, da se počasneje spreminjajo v glukozo. Najboljši vir energije na sploh so sicer ogljikovi hidrati, a se ti zelo hitro spreminjajo v glukozo. Če je teh preveč, to povzroča precejšnje nihanje sladkorja v krvi. V tem primeru ga je treba primerno uravnavati s pomočjo beljakovin in vlaknin.

Če torej uživamo zmerne količine ogljikovih hidratov, se inzulin tvori in sprošča normalno. Prav tako je dobro uživati dovolj živil, ki vključujejo vitamin B3 in mineral krom. Slednji nase veže inzulin, in sicer na inzulinske receptorje v celični membrani. Vse skupaj je še učinkoviteje, če sta v prehranjevanje vključeni aminokislini glutamin ter glicin, ki ju najdemo npr. v pistaciji in sirotki.

Najboljša dieta pri sladkorni bolezni sploh ni dieta

Načrtovanje hrane in obrokov je pri sladkornih bolnikih še toliko pomembneje. Ko ljudje odkrijejo, da imajo sladkorno bolezen, jih najprej zanima, katere diete se morajo držati, kaj smejo jesti in česa ne. Odlična novica je, da daleč najboljša dieta pri sladkorni bolezni v resnici sploh ni dieta, ampak način prehranjevanja, ki bi bil zdrav prav za vsakogar med nami.

Živila z nizkim glikemičnim indeksom
Živila z nizkim glikemičnim indeksom

Na krožniku diabetika bi morala biti polovica namenjena zelenjavi, ki vsebuje nizek glikemični indeks. To so denimo brokoli, zelje, repa, cvetača, radič, zelena solata in paradižnik. Ena četrtina krožnika bi morala biti namenjena beljakovinskim živilom, na primer pustemu mesu, perutnini, morskim ribam, jajcem, skuti ali tofu siru. Druga četrtina bi morala vključevati škrobna živila z nizkim glikemičnim indeksom. To so na primer stročnice, neoluščeni riž, polnozrnate testenine, polnovredne kaše in polnozrnati kruh. Ob krožniku pa bi moral vedno nujno stati kozarec sveže vode in en sadež.

Nepriporočljiva hrana za diabetike

Omenili smo že, da ogljikovi hidrati v posamezni hrani oziroma živilih različno hitro dvigujejo raven sladkorja v krvi. Glikemični indeks torej pomeni, kako hitro lahko ogljikovi hidrati vstopajo v krvni obtok in povišujejo krvni sladkor. Živila z ogljikovimi hidrati, ki povzročajo hitro povečevanje sladkorja v krvi, imajo torej visok glikemični indeks. Na sploh se priporoča uživanje hrane z nizkim glikemičnim indeksom, saj se krvni sladkor povečuje počasi ter dolgo časa ostane na enakem nivoju.

Glede na omenjeno, diabetiki ne bi smeli uživati živil, kot so glukoza, beli riž, francoska štruca, beli kruh, pire krompir, žitni kosmiči, polenta, preste, ocvrti in praženi krompir, čips, njoki in pijače s sladkorjem. Prav tako bi se morali v veliki meri izogibati živilom, kot so suhe fige, zrele banane, marelice, grozdje in sladkor.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.