Zakaj potrebujete pohodne palice in kako jih izbrati?

19
Pohodne palice

Slovenija, dežela slikovitih hribov, zelenih dolin in kristalno čistih rek, je dežela, ki je neizmerno bogata s čudovitimi kotički narave. Veliko Slovenk in Slovencev, v svoji veliki ljubezni do gora in pohodništva, vsak prosti trenutek izkoristi za osvajanje vrhov in raziskovanje skritih kotičkov.

Vendar pa se ta strast do narave ne ustavi le pri vzponih in spustih, temveč se razteza tudi na pohajkovanje po ravninskih poteh, obdanih z neokrnjeno lepoto. In medtem ko so nekateri opremljeni le s pohodnimi čevlji in nahrbtnikom, pa drugi ne zapustijo doma brez svojih zvestih spremljevalk, pohodnih palic.

Zakaj uporabljati pohodniške palice?

Pohodne palice, ki so že dolgo časa veljale za obvezno opremo za najbolj zagrizene planince, so danes postale nepogrešljiv dodatek vsakega ljubitelja narave, ne glede na stopnjo pohodniških izkušenj. In ne gre zgolj za njihovo vlogo pri vzponih in spustih. Pohodniške palice so prav tako koristne pri vsakodnevnih sprehodih po ravnini, kjer nudijo oporo, stabilnost in olajšajo vsak korak v neokrnjenem okolju narave.

Pohodne palice Black Diamond Trail Sport
Pohodne palice Black Diamond Trail Sport – Extreme Vital

Te zveste spremljevalke predstavljajo neprecenljivo podporo vsakemu pohodniku, saj omogočajo bolj učinkovito in udobno premikanje po razgibanih terenih. Njihova uporaba pomaga razbremeniti sklepe, predvsem kolena, saj absorbirajo del teže telesa ter s tem zmanjšujejo pritisk na spodnje okončine. Poleg tega omogočajo boljšo stabilnost in ravnotežje, še posebej pri prečkanju zahtevnejših terenov, kar zmanjšuje možnost padcev in poškodb. S pravilno uporabo pohodnih palic se porazdelitev telesne teže izboljša, kar vodi v manjšo utrujenost in boljšo učinkovitost med pohodom.

Kako izbrati prave pohodne palice?

Pri izbiri palic za pohodništvo je treba upoštevati več dejavnikov, ki bodo zagotovili njihovo udobno in učinkovito uporabo. Prva in najbolj osnovna značilnost je dolžina palic, ki mora biti prilagojena višini posameznika. Splošno pravilo je, da naj bi bile palice nastavljene tako, da je komolec pohodnika upognjen pod kotom 90 stopinj, ko stoji na ravnem terenu.

Pohodne palice Leki Cressida
Pohodne palice Leki Cressida – Extreme Vital

Prilagodljivost palic je ključna, saj omogoča prilagajanje dolžine glede na različne terene in potrebe med pohodom. V tem pogledu pohodniške palice delimo na dvodelne in trodelne teleskopske palice ter na zložljive. Poleg dolžine je pomembno upoštevati tudi material, iz katerega so palice izdelane. Najpogosteje so izdelane iz ALU zlitine in ogljikovih vlaken. Aluminijaste palice so trpežne in cenovno ugodne, medtem ko so palice iz ogljikovih vlaken lažje in bolj vzdržljive, vendar tudi dražje.

Pri materialu je pomembno upoštevati še težo palic, saj lahke palice omogočajo manjšo utrujenost med pohodom in lažje premikanje, še posebej na daljših turah. Kakovosten ročaj je prav tako ključen, saj omogoča udoben in varen oprijem. Obstajajo različni tipi ročajev, nekateri so oblazinjeni ali oblikovani ergonomsko, kar dodatno pripomore k udobju med uporabo.

Kakovost in pestra izbira pohodniških palic

Pri nakupu pohodnih palic se ne zadovoljite s prvimi, ki vam pridejo pod roke. Poskrbite, da boste obiskali trgovino, kjer je na volj več vrst in modelov palic ter je na dosegu roke tudi pomoč prodajalca, ki vam bo znal svetovati in vam odgovoriti na vsa morebitna vprašanja. Specializirana športna trgovina Extreme Vital se lahko pohvali s pestrim naborom kakovostnih pohodnih palic proizvajalcev, kot so Leki, Black Diamond in Raidlight.

Pohodne palice Leki Makalu Lite
Pohodne palice Leki Makalu Lite – Extreme Vital

Tam boste našli pohodne palice po svojem okusu ne glede na to, ali ste rekreativec, začetnik ali pa morda že izkušen pohodnik, ki se podaja na zahtevnejše poti. Poleg pohodniških palic v omenjeni športni trgovini najdete tudi tekaške palice, ki postajajo vse bolj priljubljene predvsem med gorskimi tekači.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.