6 napak pri nakupu kolesarske obutve

71
Nakup kolesarske obutve

Medtem ko se mnogi kolesarji osredotočajo na izbiro pravega kolesa, opreme in poti, je pravilna izbira kolesarske obutve pogosto spregledana. Vendar pa je ta majhna, a pomembna podrobnost ključnega pomena za udobje, varnost in izkušnjo kolesarjenja.

Preverimo, zakaj je pravilna izbira kolesarskih čevljev tako bistvena za optimalno doživetje kolesarjenja, pri čemer se bomo osredotočili na pogoste napake, ki jih kolesarji storijo pri nakupu obutve. Z ustrezno obutvijo lahko dvignete svoje kolesarske izkušnje na višjo raven, zato je vredno pozorno razmisliti o tem ključnem elementu kolesarske opreme.

1. Napačna velikost kolesarskih čevljev

Izbrati pravo velikost kolesarskih čevljev je nujno za udobje med vožnjo. Preveliki ali premajhni čevlji lahko povzročijo nelagodje, bolečine ali celo poškodbe stopala, v vsakem primeru pa kolesarju skrajšajo želene kilometre.

Pri prevelikih čevljih pride do zdrsavanja noge in različnih poškodb, pri premajhnih pa do otiščancev in slabe prekrvavitve stopal. Čevlje vedno preizkusite na licu mesta, in to z nogavicami, ki jih boste kasneje uporabljali med samim kolesarjenjem.

2. Neprimerna vrsta obutve glede na vrsto kolesarjenja

Vsaka vrsta kolesarjenja zahteva specifično kolesarsko obutev. Uporaba cestnih čevljev na gorskem kolesu ali obratno lahko zmanjša zmogljivost in udobje med kolesarjenjem.

Ženski cestni kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road
Ženski cestni kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road – Extreme Vital

Izbira naj bo odvisna tudi od tega, ali jih boste uporabljali za tekmovanja ali potovalno kolesarjenja, in želje, ali si želite v njih tudi hoditi. Kolesarski čevlji se močno razlikujejo že glede na samo vrsto kolesa in gonilke, zato pred nakupom vedno preverite kompatibilnost s pedali na svojem kolesom.

3. Slaba kakovost materialov

Izbira kakovostnih materialov je ključna za trajnost in udobje čevljev. Slabi materiali se hitreje obrabijo, kar vpliva na stabilnost in podporo stopalu. Prav tako pa materiali odločajo o tem, kako prožni so čevlji, ter o nečem še pomembnejšem – o njihovi teži.

Prav teža je eden tistih elementov, ki močno vplivajo na samo izkušnjo na kolesu. In da, bolj kakovostni materiali v tem primeru stanejo nekaj več, a udobje, boljši prenos moči in daljši rok trajanja odtehtajo vsak vloženi evro.

4. Pomanjkanje zračnosti in prezračevanja

Dobri kolesarski čevlji zagotavljajo učinkovito zračnost, s čimer preprečujejo pregrevanje stopal. Pomanjkanje zračnosti lahko povzroči nelagodje in celo nastanek žuljev.

Moški cestni kolesarski čevlji Northwave Revolution 3
Moški cestni kolesarski čevlji Northwave Revolution 3 – Extreme Vital

Zračnost kolesarskega čevlja je odvisna od uporabljenih materialov in oblikovanja. Kvalitetni materiali, kot so zračne mreže in zračniki, ter premišljeno oblikovan podplat zagotavljajo učinkovito odvajanje toplote, ohranjajo udobje in preprečujejo pregrevanje stopal med vožnjo.

5. Neustrezna trdota podplata

Izbira neprimerne trdote podplata kolesarskega čevlja ima lahko pomemben vpliv na udobje in učinkovitost kolesarjenja. Čevlji s pretrdim podplatom lahko povzročijo nelagodje in bolečine med vožnjo, saj ne omogočajo dovolj upogibanja stopala.

Pogosto so primerni za profesionalne kolesarje ali tiste z izjemno močnimi nogami, ki želijo maksimalen prenos moči na pedal. Po drugi strani pa čevlji s premehkim podplatom morda ne zagotavljajo dovolj podpore in stabilnosti, zlasti pri intenzivnem kolesarjenju ali vožnji po zahtevnih terenih.

Ženski gorski kolesarski čevlji Scott Sport Cruiser BOA
Ženski gorski kolesarski čevlji Scott Sport Cruiser BOA – Extreme Vital

Optimalna trdota podplata je odvisna od individualnih preferenc kolesarja, vrste kolesarjenja in terena. Pomembno je najti ravnovesje med udobjem in učinkovitostjo, kar lahko dosežemo z izbiro kolesarskih čevljev, ki ustrezajo specifičnim potrebam posameznika.

6. Izbira sistema zapenjanja

Izbira ustreznega sistema zapenjanja kolesarskih čevljev vpliva na udobje med kolesarjenjem. Pogosta napaka je neupoštevanje individualnih preferenc in potreb. Nekateri raje uporabljajo klasične vezalke za ročno nastavljanje, saj omogočajo natančno prilagajanje, medtem ko drugi prisegajo na hitro zapenjanje z ježki ali zaponkami zaradi enostavne uporabe.

Pomembno je, da se kolesar seznani s različnimi sistemi zapenjanja in izbere tistega, ki mu ustreza, sicer mu lahko že manjše nelagodje povzroči neprijetnosti med vožnjo. Na trgu obstajajo različni sistemi zapenjanja kolesarskih čevljev, ki kolesarjem ponujajo različne možnosti prilagajanja in udobja.

Moški gorski kolesarski čevlji Northwave Rockster
Moški gorski kolesarski čevlji Northwave Rockster – Extreme Vital
  • Vezalke: Klasičen sistem zapenjanja, kjer kolesar ročno zaveže vezalke in jih prilagaja glede na svoje potrebe.
  • Ježki: Hitro zapenjanje s trakovi iz ježkov (Velcro) omogoča preprosto prilagajanje, vendar ne omogoča tako natančnega prilagajanja kot vezalke.
  • Zaponke: Zaponke ponujajo natančno prilagajanje z enostavnim sistemom zategovanja, ki omogoča hitro in učinkovito zapiranje.
  • Vrtljivi sistemi: Sistemi, kot je BOA, uporabljajo vrtljive kolute za fine nastavitve, kar omogoča enostavno prilagajanje tudi med kolesarjenjem.
  • Kombinacija sistemov: Nekateri čevlji uporabljajo kombinacijo različnih sistemov zapenjanja za optimalno udobje in prileganje.

Kot lahko vidimo, je izbira ustrezne kolesarske obutve še kako pomembna za udobno, varno in učinkovito kolesarjenje. Pred nakupom omejite svoj proračun, izberite ustrezno vrsto kolesarjenja in kolesarske čevlje vedno preizkusite.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.