Dolžina smučarskih palic: kako izbrati pravo?

682
Dolžina smučarskih palic

Se sprašujete, kolikšna dolžina smučarskih palic bi bila za vas optimalna? Ali obstajajo še kateri drugi pomembni dejavniki pri izbiri smučarskih palic? Vsekakor ste na pravem mestu, da izveste odgovore. V nadaljevanju boste izvedeli vse o tem, kako izbrati pravo dolžino smučarskih palic, da boste lahko smučali kot pravi profesionalec.

Smučarske palice imajo dve pomembni funkciji. Včasih namreč gravitacija ni dovolj, da bi vas smuči pripeljale do želenega cilja, zato je v takšnih primerih potrebna dodatna pomoč smučarskih palic. Smučarske palice pa vam pomagajo tudi pri ohranjanju ravnotežja med smučanjem. Zato je njihova pravilna postavitev ključni del smučarske tehnike, ki smučarju pomaga pri zavijanju in ohranjanju ritma.

Vsi torej dobro vemo, da potrebujemo smučarske palice. Toda, kako dolge naj bodo?

Kako izbrati pravo dolžino smučarskih palic?

Izbira prave dolžine smučarskih palic je dokaj preprosta, pri čemer vam bo v večini primerov najbolje služilo pravilo pravega kota. Smučarske palice obrnite z ročajem navzdol in jih zgrabite tik pod njihovimi krpljicami. Če so palice prave velikosti, bo vaš komolec v višini bokov, roke pa bodo pokrčene pod kotom 90°.

Smučarske palice Salomon
Smučarske palice iz kakovostnega aluminija: Salomon Arctic, Salomon X 08 – Extreme Vital

Če palic nimate pri roki, lahko vzamete merilni trak in z upognjenim komolcem pod kotom 90° izmerite razdaljo med roko in tlemi. K izmerjeni dolžini dodajte še približno 5 cm, s čimer upoštevate tisti del palice, ki se zapiči v sneg.

Če nameravate smučati predvsem v snežnih parkih, potem je namen smučarskih palic nekoliko drugačen. Na skakalnicah in podobnih objektih vam palice služijo bolj za ravnotežje in so zato lahko krajše, saj vas na ta način ne bodo ovirale med izvajanjem trikov.

Za določanje ustrezne dolžine smučarskih palic si lahko pomagate tudi s spodnjo tabelo.

Višina smučarja Dolžina smučarskih palic
95-100 cm 70 cm
105 cm 75 cm
110-115 cm 80 cm
120 cm 85 cm
125-130 cm 90 cm
135 cm 95 cm
140-145 cm 100 cm
150-155 cm 105 cm
160 cm 110 cm
165 cm 115 cm
170-175 cm 120 cm
180 cm 125 cm
185-190 cm 130 cm
195 cm 135 cm
200 cm 140 cm

Nastavljive smučarske palice

Nastavljive smučarske palice omogočajo, da lahko spreminjamo njihovo dolžino. Ta vrsta palic se najpogosteje uporablja za turno smučanje ali za smučanje s splitboardom, saj jih pri vzpenjanju enostavno podaljšate, pri spustih pa skrajšate.

Nastavljive smučarske palice Black Diamond Expedition 3 - 140 cm (2024)
Nastavljive smučarske palice Black Diamond Expedition 3 (140 cm) – Extreme Vital

Nekatere smučarske palice za turno smučanje so opremljene z dodatnim funkcijami, medtem ko so druge nastavljive palice precej poenostavljene. Slednje so tudi odlična možnost, če kupujete palice za otroka, saj omogočajo prilagajanje višine glede na telesno višino otroka.

Ročaji in trakovi za smučarske palice

Danes obstaja veliko različnih oblik, stilov in materialov ročajev smučarskih palic, zato je smiselno, da poiščete obliko, ki najbolje ustreza vašemu prijemu. Številne palice imajo ročaje, ki so zgoraj in spodaj širši, kar omogoča ergonomski položaj dlani. Pri izbiri upoštevajte tudi, da je manjši gumijast ročaj lažje držati v majhnih dlaneh kot pa trd, plastičen ročaj, ki je primernejši za večje dlani.

Trakovi smučarskih palic preprečujejo, da bi jih med smučanjem ali v primeru padca izgubili, zato je ključnega pomena, da z zanko držijo ročaj palic blizu vaše dlani. Na ta način vam v primeru padca ne bo potrebno iskati palic v snegu. Ko izbirate smučarske palice, med preizkušanjem nosite rokavice, s čimer boste poskrbeli za optimalno prileganje.

Materiali smučarskih palic

Večina smučarskih palic je izdelana iz aluminija, ogljikovih vlaken, kompozitnih materialov ali bambusa. Spoznajte bistvene prednosti posameznih materialov.

  • Smučarske palice iz aluminija so zelo vzdržljive. Aluminij velja za najbolj ekonomičen material, vendar so palice iz aluminija v primerjavi z ostalimi nekoliko težje, zato so najboljša izbira za pogosto uporabo na urejenih smučiščih.
Smučarske palice Leki WCR TBS SL 3D (2024)
Smučarske palice Leki WCR TBS SL 3D – Extreme Vital
  • Karbonske smučarske palice ponujajo izboljšano vzdržljivost ter odlično razmerje med trdnostjo in težo. Palice so izjemno lahke, zato so odlična izbira za smuko izven urejenih smučišč.
  • Kompozitne smučarske palice so izdelane iz kombinacije materialov in na ta način izkoriščajo prednosti vsakega materiala. Običajno se uporabljajo v trdem snegu ali izven urejenih smučišč, saj so prožne, dobro absorbirajo udarce in so izjemno vzdržljive.
  • Smučarske palice iz bambusa zagotavljajo dobro ravnovesje med togostjo in prožnostjo, zato se zlepa ne zlomijo. Čeprav niso zelo pogosta vrsta palic, pa so okolju najbolj prijazne in na splošno dobra izbira.

Velikosti in vrste krpljic

Krpljice smučarskih palic preprečujejo, da bi se palice preveč pogreznile v sneg. Standardne krpljice imajo premer približno 5 cm in so običajno najpogostejša izbira. Večje krpljice smučarskih palic so lahko široke do 10 cm in so idealne za smučanje v celem snegu in pršiču. Krpljice je mogoče tudi zamenjati, če se zlomijo ali izgubijo oziroma če jih želite prilagoditi stilu smučanja.

Upoštevajte naše nasvete in prepričani smo, da boste izbrali pravo dolžino smučarskih palic. Ob tem pa ne pozabite tudi na ročaj in material smučarskih palic ter velikost njihovih krpljic.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.