Energijske ploščice – pomemben del športne prehrane

607
Energijske ploščice

Za vsakega športnega navdušenca je zelo pomembno, katera hranila bo vnesel v svoje telo. Pri tem se načeloma drži pravil zdravega prehranjevanja, poleg tega pa je potrebno biti nekoliko bolj pozoren na vnos določenih makrohranil, kot so ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine.

Športna prehrana mora tako vsebovati ogljikove hidrate in zadostno količino beljakovin in maščob. Ogljikovi hidrati so pomemben del prehrane ljudi vseh starosti, saj v naši prehrani predstavljajo večji del energije, ki jo potrebujemo za delovanje vseh procesov v telesu. Kot dodatek športni prehrani pa se vedno bolj pogosto uporabljajo hranilne ploščice, med katerimi so zelo pomembne tudi energijske ploščice.

Pravilno izbrana športna prehrana

Dolgotrajni napori športnikov od njih zahtevajo veliko porabo energije med samo aktivnostjo. Zato so ogljikovi hidrati velikokrat odločilen dejavnik, ki povprečni rezultat loči od vrhunskega. Kot smo napisali že v uvodu, naše telo večino svoje energije pridobi iz ogljikovih hidratov. Zato si kar ne moremo predstavljati športnika, ki bi iz svoje prehrane izključil živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate.

Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati telo oskrbujejo z energijo.

Pomanjkanje ogljikovih hidratov se običajno kaže v povečani utrujenosti, slabi regeneraciji po treningu in pomanjkanju energije. Prav tako pa se lahko posledice pokažejo tudi v slabših športnih rezultatih in večjemu tveganju za poškodbe. Zato je pomembno, da tudi med dolgotrajnim naporom poskrbimo za dodatni vnos ogljikovih hidratov, kar izboljša učinkovitost in zmanjšuje utrujenost. To nam omogočajo energijske ploščice, ki so pomemben del prehrane vsakega športnika.

Z energijskimi ploščicami do boljšega rezultata

Energijske ploščice so le ena izmed vrst hranilnih ploščic, ki se med seboj razlikujejo po svoji sestavi. Kot že samo ime pove, so energijske ploščice prehranski dodatek, ki poskrbi za dovolj velik vnos energije pred, med in po naporu. Bistvo energijskih ploščic je v tem, da v telo vnesemo točno tisto, kar v danem trenutku rabi, brez odvečnih kalorij in sestavin, ki bi dodatno obremenjevale organizem. So zelo enostavne za transport in za žvečenje, zato so idealen prigrizek med aktivnostjo.

Energijska ploščica Science In Sport
Energijska ploščica SiS z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Vse energijske ploščice se lahko pohvalijo z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in so tako namenjene hitremu dvigu krvnega sladkorja in takojšnji oskrbi telesa z energijo. Zato predstavljajo najboljše gorivo za vaš trening ali tekmovanje. Z razvojem športne prehrane so tudi ploščice postale izredno okusne. Tako lahko danes poiščete sebi najljubšo energijsko ploščico. Na voljo so vam na primer energijske ploščice s suhim sadjem, ovsenimi kosmiči, rižem in sadnim sokom, ki predstavljajo kombinacijo enostavnih in kompleksnih sladkorjev za hiter in konstanten dotok energije.

Bogato ponudbo športne prehrane, natančneje energijskih ploščic in gelov ter hidracijskih napitkov in šumečih tablet, si lahko ogledate v specializirani trgovini Extreme Vital: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/sportna-prehrana-c-690_718.html

Energijski geli preprečujejo dehidracijo

Pomemben del športne prehrane so tudi energijski geli. Gre za izotonične gele z visoko vsebnostjo sladkorjev in elektrolitov. So lahko prebavljivi in jih lahko zaužijete brez dodatnih napitkov. Z energijskimi geli, pri večji izgubi tekočine, poskrbimo za hitrejšo rehidracijo. Na voljo imate gele različnih okusov. Med njimi so tudi geli z dodanim kofeinom, s katerimi se bo izboljšala vaša fizična moč in psihična zmogljivost.

Energijski gel Science in Sport
Energijski gel SiS zagotavlja odlične pogoje za vrhunske rezultate.

Kadar kupujete energijske ploščice ali gele, vam svetujemo, da to opravite v specializiranih trgovinah, kjer vam bodo ustrezno svetovali. Običajno imajo tovrstne trgovine v svoji ponudbi izključno kakovostne ploščice, ki ne vsebujejo hidrogeniranih maščob. Namreč, ploščice so učinkovite le takrat, ko omenjene maščobe v njih niso prisotne.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.