Kako izbrati dobre tekaške čevlje?

539
Kako izbrati tekaške čevlje

Za vsakega aktivnega človeka, še posebej tekača, je še kako pomembno udobje. Kako tudi ne, saj na svojih nogah preživi kar veliko časa. Prav zato so dobri tekaški copati izrednega pomena. A kako jih izbrati? V nadaljevanju vam ponujamo nekaj smernic, ki jih nikakor ne smete spregledati.

Izbira pravih tekaških copatov zagotovo ni enostavna naloga. Na nogah se pri teku pojavljajo težke obremenitve, ki lahko zaradi nepravilno izbranih čevljev povzročajo takšne in drugačne preglavice. Zato se je po ustrezno tekaško obutev najbolje odpraviti v specializirano trgovino, kjer vam bodo izkušeni prodajalci znali pravilno svetovati.

Lastnosti dobrih tekaških copatov

Ko kupujemo tekaške copate, si želimo predvsem to, da bodo udobni ter ustrezno ščitili našo nogo. Pri teku namreč na telo delujejo sile, ki so celo dva- do štirikrat večje od sile telesne teže. Prav zaradi teh sil so naši sklepi in hrbtenica pod velikim pritiskom.

Tekaški čevlji Newton Running
Tekaški čevlji Newton Running Kismet II – v trgovini Extreme Vital

Dobri tekaški copati nam omogočajo, da tečemo po različnih podlagah, zato nam morajo nuditi dobro blaženje in zaščito pri dotikanju tal. Z okrepljenim srednjim delom podplata morajo zmanjšati prekomerno raztezanje stopalnega vezivnega tkiva. Pozimi nas morajo ščititi pred mrazom in mokroto, poleti pa pred pekočim asfaltom. Omogočati nam morajo bolj pravilno, elastično stopanje na tla.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri dobrih copatov?

Dolžina. Med prsti in prednjim delom copat naj bo približno 1,5 cm prostora. V nasprotnem primeru si bomo prej ali slej poškodovali nohte.

Širina. Copat noge v sprednjem delu ne sme pretesno ovijati. Na to nas bodo opozorili neprijeten občutek mravljincev, hlajenje v prednjem delu ali pekoč občutek. Vse to kaže, da so copati pretesni.

Mehkoba. Čeprav so zelo udobni, pa nam zelo mehki copati ne bodo nudili zadovoljstva pri teku. Zato raje izberimo bolj čvrste copate. Seveda morajo biti na občutek še vedno prijetni.

Stabilnost. Obstajajo copati, ki imajo na notranji strani sredine podplata tršo gumo. Obstajajo tudi takšni, ki imajo mehkejšo gumo. Prvi so veliko bolj stabilni. Od vašega načina gibanja gležnja pri dotiku tal je odvisno, katero vrsto boste izbrali.

Newton Running - tehnologija blaženja
Napredna tehnologija blaženja pri športni obutvi Newton Running.

Teža. Če so tekaški copati lažji, boste tudi vi z njimi lažje tekli. Se pa takšni copati žal hitreje obrabijo.

Utrjena peta. Dobri copati za tek so tisti, ki imajo petni del utrjen ter izdelan tako, da peta v obuvalu miruje ter se ne dviguje. V nasprotnem primeru lahko hitro pride do žuljev.

Udobnost. Tekaški copati morajo biti udobni že od prvega trenutka, ko si jih obujemo. Zato raje preizkusimo kakšen par več, da najdemo primernega zase. Copat ne kupujmo v naglici.

Se boste pričeli ukvarjati s tekom, zato je pred vami prvi nakup tekaških čevljev? Prepričani smo, da boste z upoštevanjem vseh predstavljenih nasvetov izbrali športne copate, ki bodo omogočali prijeten in lahkoten tek.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.