S tekom nad odvečne kilograme: dobro je vedeti

113
Tek in odprava odvečnih kilogramov

Tek postaja vse bolj priljubljena vrsta športa, ki, razen tekaških čevljev in oblačil, ne zahteva posebne opreme in je dostopna ljudem iz najrazličnejših okolij. Nekateri se s tekom ukvarjajo zgolj zaradi zabave in sprostitve, drugi pa tečejo predvsem zato, da bi ohranili kondicijo in se znebili odvečnih kilogramov.

V nadaljevanju si podrobneje poglejmo, kako tek lahko pomaga pri hujšanju.

Kako s tekom odpraviti odvečne kilograme?

Tek je vrsta kardiovaskularnega treninga. To pomeni, da dviguje srčni utrip in ga ohranja visokega določen čas. Če so ob tem izpolnjeni vsi pogoji, lahko pri teku v pol ure izgubite kar do 671 kalorij.

Prav tako je tek aerobna vadba, ki spodbuja dihalni sistem in vas sili h globljemu in hitrejšemu dihanju. Telo se na povečano količino kisika odzove tako, da razširi krvne žile in tako v mišice prinaša več kisika.

Aerobne kardiovaskularne vaje, kot je tek, ponujajo številne telesne in duševne prednosti. Ena od njih je denimo uravnavanje telesne teže. Dokazano je, da lahko manj kot tri ure kardio vadbe na teden pomaga pri ohranjanju telesne teže.

Odprava kilogramov s tekom
Z rednim tekom in ustrezno prehrano do odprave odvečnih kilogramov.

Sama znanost ozadja teka v povezavi s hujšanjem pa je veliko bolj zapletena kot zgolj redna telesna dejavnost. Če želite doseči dosledne rezultate pri hujšanju, morate namreč doseči kalorični primanjkljaj z doslednim kurjenjem več kalorij, kot jih zaužijete s hrano in pijačo.

Trije načini porabe kalorij

Ko jeste ali pijete, iz zaužite hrane ter pijače dobite določene enote energije. Te enote imenujemo kalorije. Vaša dnevna poraba kalorij je razdeljena na tri enako pomembne dele. To so:

  • Poraba energije med aktivnostjo: Gre za porabo kalorij med gibanjem. Pri tem ni pomembno, ali telovadite ali ne. Kalorije porabljate med hojo, postiljanjem postelje, tuširanjem in mnogimi drugimi dejavnostmi.
  • Poraba energije v mirovanju: Predstavlja porabo kalorij, ko telo opravlja svoje najnujnejše funkcije. Kalorije na primer porabljate med dihanjem in kroženjem krvi po telesu.
  • Termični učinek hrane: Predstavlja kalorije, ki jih porabite med prebavo in absorpcijo hrane.

Pri teku so energijski stroški višji kot pri izvajanju bolj blagih kardiovaskularnih dejavnosti, kot je hoja. Raziskave kažejo, da bolj kot je vadba intenzivna, večja je poraba energije. Seveda pa se rezultati lahko razlikujejo glede na telesne značilnosti, kot so spol, starost, višina in telesna masa.

Dieta za tekače

Obstajajo določena živila, s katerimi lahko nahranite svoje telo za visoko zmogljivost, obenem pa ohranjate kalorični primanjkljaj. Takšna živila so na primer:

  • Jajca: Polna so beljakovin, mineralov, vitaminov in zdravih maščob. So odlična izbira za zajtrk tekačev, ki želijo shujšati, hkrati pa ohraniti zadostno raven energije za vadbo.
Umešana jajca
Jajca kot odlična izbira za zajtrk tekačev, ki želijo odpraviti odvečno težo.
  • Rdeča pesa: Je odličen vir vlaknin, zato se boste dlje časa počutili siti, kar bo zmanjšalo željo po hrani in pomagalo izogniti se nepotrebnim prigrizkom. Rdeča pesa vsebuje tudi veliko nitratov, ki pomagajo ohranjati srčno-žilni sistem v izvrstni kondiciji, kar zmanjša utrujenost pri teku.
  • Humusov namaz: Čičerika je odličen vir beljakovin z nizko kalorično vrednostjo. Na sploh velja, da je sveža zelenjava, ki je namočena v namaz iz humusa, nizkokalorični prigrizek, ki pomaga tudi pri zmanjševanju vnetja.

Tek za dobro počutje in hujšanje

Tek je odličen način za ohranjanje dobrega počutja, vsekakor pa lahko v veliki meri pripomore tudi k zmanjšanju telesne teže. Če na tem področju želite doseči želene cilje, morate redno vadbo dopolniti s primerno prehrano in doseči zadosten kalorični primanjkljaj.

Če niste povsem prepričani, katera živila jesti, da bo vnos kalorij majhen, obenem pa lahko dobro nahranite svoje telo, se posvetujte s strokovnjakom za prehrano. Ta vam bo pomagal sestaviti popolno dieto, ki bo učinkovito dopolnjevala vašo vsakodnevno kardio vadbo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.