Cestni tek VS trail tek: 3 pomembne razlike

60
Cestni tek VS trail tek

Tek je priljubljena telesna dejavnost, ki združuje ljubitelje po vsem svetu. Medtem ko se lahko tek zdi enoten šport, se razlikuje glede na teren, na katerem se izvaja. Cestni tek in trail tek sta dve glavni kategoriji, ki sta pridobili svoje zveste sledilce.

Cestni tek poteka po trdnih površinah, kot so asfaltne ali tlakovane poti, kar omogoča hitro in enakomerno gibanje. S tem se poudarek namenja vzdržljivosti in hitrosti. Po drugi strani pa je trail tek namenjen premagovanju naravnih terenov, kot so gozdne poti, hribi in poti v naravi. Trail tek predstavlja edinstven izziv zaradi neenakomerne podlage, sprememb višine ter naravnih ovir, kar zahteva večjo moč, ravnotežje in prilagodljivost.

Poleg razlike v podlagi se cestni in trail tek razlikujeta tudi v doživetju samega tekača. Medtem ko cestni tek ponuja urbano in strukturirano okolje, trail tek omogoča povezavo z naravo ter ponuja osupljive razglede in bolj raznoliko izkušnjo. Oglejmo si tri pomembne razlike med obema vrstama teka.

1. Tekaški teren

Glavna značilnost cestnega teka je, da poteka na ravnih površinah brez posebnih ovir. To je zelo privlačno za ljudi, ki se želijo gibati hitro, saj je pri teku po takšnih površinah lažje vzdrževati želeno kadenco brez pretiranih motenj koncentracije ali dodatnih težav z okretnostjo. Pri cestnem teku je verjetnost, da boste morali obiti kakšno oviro, kot je korenina ali skala, veliko manjša.

Moški tekaški čevlji Brooks Glycerin 20
Moški tekaški čevlji Brooks Glycerin 20 – Extreme Vital

Trail proga pa je povsem druga zgodba. Umazane, gramozne in skalnate steze se med seboj zelo razlikujejo in so popolnoma nepredvidljive. To pomeni, da je pri teku po takšnih poteh nenehno potrebna vaša zbranost. Vsak trenutek lahko naletite na skalo, korenino ter ohlapno ali neravno podlago. Pri teku po neravnih in nepredvidljivih površinah se lahko zgodi, da se vaš tempo in kadenca močno spremenita.

2. Telesne zahteve

Verjetno ste že slišali koga reči, da tek slabo vpliva na kolena. Žal je to v mnogih primerih resnično, a je vendarle mogoče zmanjšati negativen vpliv na sklepe pri teku. Čeprav bodo tako trail tekači kot tudi cestni tekači v določenem obdobju verjetno občutili nelagodje in obrabo kolen, pa imajo cestni tekači zaradi vpliva, ki ga ima tek po trdih, neenakomerno tlakovanih površinah na kolena, običajno bolj intenziven vpliv.

Ženski trail tekaški čevlji Scarpa Spin Ultra GTX
Ženski trail tekaški čevlji Scarpa Spin Ultra GTX – Extreme Vital

Pri teku po cesti se dalj časa ponavljajo enaki gibi. Čeprav lahko določeni tekaški čevlji pomagajo zmanjšati negativen vpliv, ni mogoče popolnoma zaobiti morebitnih poškodb, ki jih tek po asfaltiranih površinah sčasoma povzroči vašim kolenom. Cestni tek je specifičen in fizično zahteven zaradi poudarka na tempu in hitrosti. Ves čas ste pod pritiskom ure in doseženega rezultata, ponavljajoči gibi spodnjega dela telesa pa pri tem slabo vplivajo na kolena.

Ženski tekaški čevlji Under Armour HOVR Infinite 5
Ženski tekaški čevlji Under Armour HOVR Infinite 5 – Extreme Vital

Trail tekači so v tem pogledu nekoliko na boljšem. Razgiban in nekoliko mehkejši teren zahteva precej več prilagajanja, pri čemer pa je hitrost teka precej nižja. Kljub temu telo deluje v celotnem obsegu, telesna pripravljenost pa se krepi. Za trail tekače velja, da morajo delati na treningu mišic sprednjega dela nog, ki so še kako pomembne pri nenadnih spremembah smeri, ko se je treba odzvati na nepredvidljiv teren in morebitne ovire na poti, ki jih je treba preskočiti ali zaobiti.

3. Dostopnost tekaških površin

Dostopnost površin igra pomembno vlogo pri izbiri med cestnim in trail tekom. Cestni tek je znatno bolj dostopen, saj se lahko izvaja na pločnikih, asfaltnih poteh in drugih urbanih površinah. Te poti so običajno dobro vzdrževane in označene, kar omogoča enostaven dostop ter jasno določene poti za tek. Ta dostopnost je še posebej pomembna za tiste, ki živijo v mestnih okoljih ali drugih urbanih območjih, kjer so urejene površine za tek dostopnejše in bolj praktične.

Moški tekaški čevlji On Cloudrunner
Moški tekaški čevlji On Cloudrunner – Extreme Vital

Po drugi strani trail tek predstavlja izziv v smislu dostopnosti. Najti primerne trail steze, ki ustrezajo individualnim željam in sposobnostim, je nekoliko težje. Trail steze so pogosto neoznačene in se nahajajo v naravnih okoljih, kar pomeni, da zahtevajo dodaten napor pri iskanju in prepoznavanju poti. Raznolikost terena, ki jo ponuja trail tek, omogoča izjemno doživetje, vendar pa je ključno, da tekači upoštevajo tudi izzive pri sami dostopnosti.

Moški trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail GTX
Moški trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail GTX – Extreme Vital

Lahko rečemo, da cestni tek nudi lažjo dostopnost in boljšo infrastrukturo, medtem ko trail tek omogoča edinstveno izkušnjo in povezanost z naravnim okoljem, kljub potencialnim izzivom pri dostopnosti poti. Izbor med vrstama teka je odvisen od posameznikovih prioritet, sposobnosti in želje po raznolikosti v tekaški izkušnji.

Za konec dodajmo še, da morajo tekači, ne glede na to, za katero vrsto teka se odločijo, izbrati ustrezno opremo, pri čemer morajo biti še posebej pozorni na tekaške čevlje. Trail tekaški čevlji so namreč bolj robustni od klasične tekaške obutve, imajo bolj grob podplat, vsebujejo dodatno oblazinjenje in so običajno odpornejši na vodo in vlago.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.