Vodič za izbiro prave velikosti kolesa

21677
Izbira velikosti kolesa

Pri izbiri kolesa seveda ni dovolj, da posežete po takšnem, ki vam je najbolj všeč ali se ponaša z imenom priznane blagovne znamke … Tudi ni najbolj pomembno, katero je najbolj vroče kolo na tržišču, ali bo iz titana, ogljikovih vlaken, jekla ali aluminija.

Ko se enkrat odločite, katero vrsto kolesa boste kupili (mestno, gorsko, treking ali cestno), morate obvezno izbrati tudi ustrezno velikost okvirja, saj vam mora le ta popolnoma odgovarjati. Pravilna velikost kolesa vam bo zagotovila to, da boste na pedala lahko spravili več moči, vožnja bo bolj preprosta, vaše telo pa sproščeno.

Merjenje razkoraka

Neustrezna velikost kolesa namreč pomeni zelo neudobno in neučinkovito vožnjo, zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako izbrati pravo velikost kolesa. Najbrž že veste, da se velikost kolesa izraža v colih, odvisna pa je od tega, koliko ste visoki. Najpomembnejšo vlogo pri tem igra prav dolžina vašega razkoraka, ki jo morate natančno izmeriti.

Merjenje razkoraka
Pri izbiri velikosti kolesa si pomagajte z merjenjem razkoraka.

Ta metoda je zelo natančna. Pri merjenju višine razkoraka potrebujete knjigo in meter ter pomočnika, ki vam bo asistiral pri meritvi. Kako se lotite merjenja razkoraka?

  • Najprej oblecite kolesarske hlače.
  • S hrbtom stopite ob zid, pri tem bodite bosi ali le v nogavicah.
  • Knjigo vstavite med noge (s hrbtno stranjo obrnjeno navzgor) v položaj, kot da bi na njej sedeli.
  • Pomočnik naj ob tem izmeri razdaljo od tal do vrha knjige.
  • Dobljena razdalja je dolžina vašega razkoraka.

Dobljeno višino nato pomnožite s faktorjem 0,663 in rezultat vam bo povedal, kakšno velikost okvirja morate izbrati pri cestnem ali treking kolesu. Pri gorskem kolesu vam priporočamo, da od dobljenega rezultata odštejete 10 do 12 centimetrov.

Na splošno lahko napišemo, da je 16-colski okvir primeren za človeka, ki je visok okrog 160 centimetrov, 17-colski za višino 170 centimetrov in 18-colski za višino 180 centimetrov.

Višina sedeža

S pomočjo dolžine razkoraka lahko določite tudi višino sedeža. To storite tako, da razkorak pomnožite s faktorjem 0,886. Dobili boste višino sedeža, merjeno od sredine gonilnega ležaja pa vse do vrha sedeža.

Opisali bomo še eno metodo, s katero lahko določite višino sedeža. Ta metoda je najhitrejša in najbolj preprosta. Prikazana je na spodnji sliki.

Višina kolesarskega sedeža
Preverite, kako določiti ustrezno višino kolesarskega sedeža.

Najprej se morate prepričati, da lahko udobno stojite tudi takrat, ko stopite preko zgornje cevi okvirja. Če je odgovor pritrdilen, izvedite naslednje korake:

  • Najprej obujte čevlje, v katerih se boste odpravili na kolesarjenje.
  • Sedite na kolo.
  • Gonilko obrnite tako, da boste en pedal prestavili v najnižji položaj. V tem položaju in s peto na pedalu naj bo noga povsem iztegnjena. V tem primeru je višina sedeža ustrezna.
  • Sedež je previsoko, če s peto ne dosežete pedala. Če pa imate nogo pokrčeno, je višina sedeža prenizka.

Tako, zdaj ko veste, kako izbrati ustrezno velikost kolesa, se lahko odpravite v specializirano trgovino po novo kolo. Priporočamo vam, da preverite ponudbo koles Extremevital.com, kjer so vam na voljo gorska, treking, cestna, mestna, električna in druga kolesa priznanih proizvajalcev.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.