Kako izbrati ustrezna snowboard očala?

39
Snowboard očala

Ko se pokrajina odene v belo in gore vabijo vse zimske navdušence, da se podajo na zasnežene strmine, je čas za smučarje in deskarje, da zgrabijo svojo opremo in se odpravijo na smučišča. Uživanje na snegu pa zahteva več kot le dobro opremljenega deskarja. Med ključnimi pripomočki, ki zagotavljajo optimalno doživetje na belih strminah, so nedvomno tudi snowboard očala.

Ta niso mišljena kot modni dodatek, temveč kot nepogrešljiv del snowboard opreme, ki ščiti oči pred bleščanjem, mrazom in nevarnostmi na progi. Snowboard očala niso le sredstvo za izboljšanje vidljivosti, ampak so tudi ključna zaščita pred močnimi UV-žarki, nepričakovanimi sunki vetra in snega. Ali veste, kaj vse morate upoštevati pri nakupu?

Upoštevajte kakovost leč

Ko izbirate snowboard očala, se osredotočite na kakovost vgrajenih leč. Visoko kakovostne leče ščitijo pred UV-žarki in zagotavljajo jasen ter natančen pogled v različnih svetlobnih pogojih.

Snowboard očala Oakley Line Miner
Snowboard očala Oakley Line Miner – Extreme Vital

Polarizirane leče zmanjšujejo bleščanje snega in izboljšajo kontrast, ob tem pa velja omeniti, da na ostrino vida v različnih vremenskih pogojih vplivajo različne barve leč.

Prilagodljivost svetlobnim pogojem

Pomembno je, da očala omogočajo prilagoditev različnim svetlobnim razmeram na smučišču. Nekatera očala imajo izmenljive leče ali tehnologijo, ki se prilagaja spreminjajočim se svetlobnim pogojem, kar vam omogoča ohranjanje odličnega vida v vseh razmerah.

Snowboard očala POC Fovea Clarity
Snowboard očala POC Fovea Clarity – Extreme Vital

Za sončne dni so najboljše zrcalne leče ali temno sive barve, ki zmanjšujejo bleščanje in ohranjajo jasen vid. Rumene in rožnate leče so odlična izbira za oblačne dni, saj poudarjajo kontrast in izboljšujejo vidljivost v megli. Za spremenljivo vreme, kjer se sonce izmenjuje z oblaki, pa so priporočljive večplastne leče, ki se prilagajajo svetlobnim razmeram.

Pomembno je, da razmislite o več lečah ali sistemih hitre zamenjave, da se lahko prilagajate spreminjajočim se razmeram na smučišču in ohranjate najboljšo vidljivost med deskanjem.

Dobro prileganje in udobje

Snowboard očala se morajo udobno prilegati obrazu in se ujemati tudi s čelado. Pravilno prileganje preprečuje vdor vetra, dežja, snega in hladnega zraka.

Snowboard očala Smith 4D Mag (2024)
Snowboard očala Smith 4D Mag (2024) – Extreme Vital

Poskrbite, da imajo očala oblazinjen rob ter nastavljiv trak, ki zagotavlja stabilnost, ne da bi stiskal ali dražil kožo. Pri nakupu snowboard očal le-ta vedno preizkusite še s čelado, ki jo boste nosili med deskanjem, sicer se lahko pripeti, da ne bodo stala na mestu in vam celo ovirala pogled.

Odpornost na meglo

Izbira očal z anti-fog tehnologijo bo močno izboljšala vašo izkušnjo na snegu. Ta namreč preprečuje, da bi se na lečah nabiral kondenz in tako omogoča, da ostanete osredotočeni na vožnjo.

Snowboard očala POC Zonula
Snowboard očala POC Zonula – Extreme Vital

Takšna očala za snowboard imajo vgrajene posebne prezračevalne sisteme, ki zmanjšujejo tveganje za zameglitev. Sistem ohranja notranjo stran leče suho, obenem pa ne hladi obraza in ne draži oči.

Stil in dodatne funkcije

Medtem ko pri izbiri snowboard očal iščete funkcionalnost, ne pozabite niti na stil. Danes so na voljo številni modeli, ki združujejo tako modo kot funkcionalnost, zato ni potrebe, da bi žrtvovali en ali drugi vidik, saj sta za vašo udobno izkušnjo na koncu pomembna oba.

Prav tako razmislite o dodatnih funkcijah: tehnologija, ki preprečuje praske, hitra zamenjava leč ali vgrajen sistem za odstranjevanje vlage na okvirju. Izberite snowboard očala, ki bodo odražala vaš osebni slog in hkrati izpolnjevala vse potrebne tehnične zahteve.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.