5 najbolj priljubljenih tipov koles

41
Priljubljeni tipi koles

Slovencem nam je kolesarjenje zapisano v gene, saj koles ne uporabljamo zgolj za transport, ampak kot sredstvo za rekreacijo, doživljanje adrenalinskih izkušenj, potepe po mestu in za prekrasne izlete po naši čudoviti in zeleni deželi.

Ravno zato je bistveno, da imamo na voljo različne vrste koles, kot so gorska, treking, cestna, mestna in električna, za katera je na voljo tudi veliko dodatne opreme, ki našo izkušnjo na kolesu še izboljša. Vse naštete vrste koles priznanih proizvajalcev nudi kolesarska trgovina ExtremeVital.com, ki obenem kolesarjem omogoča še dostop do pestrega nabora kolesarskih pripomočkov, dodatne opreme in rezervnih delov.

1. Gorska kolesa

Gorska kolesa so, še posebej v naših krajih, izjemno priljubljena. Glede na veliko število gorskih poti in gozdnih stezic, ki mamijo adrenalinske kolesarje, to sploh ne čudi. Vse več je tudi urejenih gorskih prog, ki nudijo številna adrenalinska doživetja.

Pri tem se gorski kolesarji navadno opirajo na dve vrsti gorskih koles:

  • Prednjevzmetena gorska kolesa imajo vzmetenje le na sprednjih vilicah, kar omogoča blaženje udarcev in pritiskov na sprednjem kolesu. Ta vrsta koles je odlična izbira za lažje terene in poti, kjer prevladujejo enostavnejši spusti. Če se nameravate voziti po cestah, makadamu, gozdnih poteh in nezahtevnih gorskih terenih, bo nakup gorskega kolesa s prednjim vzmetenjem za vas vsekakor prava izbira.
Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Scale 980 (2024)
Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Scale 980 (2024) – Extreme Vital
  • Polnovzmetena gorska kolesa pa imajo vzmetenje tako na sprednjem kot na zadnjem delu, kar zagotavlja boljše blaženje in nadzor nad kolesom na zahtevnejših terenih. Ta kolesa so idealna za spopadanje s strmimi spusti, kamnitimi potmi in drugimi zahtvenejšimi gorskimi tereni, saj omogočajo večje udobje, oprijem in stabilnost v raznolikih pogojih. Vožnjo po takšnem terenu pa omogočajo tudi širše pnevmatike z grobim profilom, večje število prilagojenih prestav ter kakovostne zavore, ki so nujne pri kontroliranju hitrosti na strmih spustih.

Preberite tudi: Prednjevzmeteno ali polnovzmeteno gorsko kolo?

2. Treking kolesa

Treking kolesa predstavljajo vsestransko rešitev in se nahajajo med cestnimi in gorskimi kolesi, združujejo njihove lastnosti ter ponujajo prilagodljivost za različne vrste terenov. S svojim okvirjem, ki je običajno močan, a hkrati lahek, ter zmerno širokimi pnevmatikami, so idealna za raznoliko kolesarjenje. Njihova oblika omogoča udobno vožnjo tako po asfaltnih poteh kot po nekoliko bolj razgibanih in makadamskih terenih. Udobno vožnjo zagotavljajo še blažilci na prednjih vilicah.

Žensko treking kolo Giant Liv Rove 1 DD Disc (2024)
Žensko treking kolo Giant Liv Rove 1 DD Disc (2024) – Extreme Vital

Od cestnih koles se razlikujejo po bolj robustnem okvirju in širših pnevmatikah, kar omogoča vožnjo po različnih podlagah, v primerjavi z gorskimi kolesi pa so bolj usmerjena v cestno vožnjo, a kljub temu omogočajo dovolj zmogljivosti za premagovanje manj zahtevnih gorskih poti. Nakup treking kolesa naj opravijo kolesarji, ki iščejo vsestranskost in želijo kolo, s katerim se lahko podajo tako na cesto kot na nekoliko zahtevnejše terene.

3. Cestna kolesa

Cestna kolesa so zasnovana za hitrost in učinkovitost na asfaltiranih cestah. Lahek okvir, ozke pnevmatike ter aerodinamična zasnova omogočajo kolesarjem doseganje visokih hitrosti. Nakup cestnega kolesa bo primeren za vse, ki se želijo osredotočiti na cestno kolesarjenje, sodelovati na tekmovanjih ali preprosto uživati v hitri in učinkoviti vožnji po ravnem terenu.

Moško cestno kolo Specialized Tarmac SL8 Expert (2024)
Moško cestno kolo Specialized Tarmac SL8 Expert (2024) – Extreme Vital

Kljub hitrosti in učinkovitosti pa cestna kolesa po navadi nudijo manj udobja med vožnjo v primerjavi z gorskimi in treking kolesi. Pomanjkanje vzmetenja in trd sedež lahko povzročita nekoliko manj udobno izkušnjo, zato je za cestne kolesarje ključnega pomena izbrati ustrezno opremo in oblačila. Tu je na mestu uporaba podloženih oblačil z ergonomsko oblikovanimi oblazinjenimi vložki, saj omogoča udobnejšo vožnjo tudi na daljših razdaljah.

4. Mestna kolesa

Mestna kolesa so posebej prilagojena za vožnjo po urbanih okoljih in se razlikujejo od drugih vrst koles po svoji zasnovi in funkcionalnosti. Opremljena so z nekoliko konkretnejšim okvirjem, ki omogoča udobno vožnjo po mestnih ulicah, obenem pa nudijo stabilnost in enostavno manevriranje. Mestna kolesa navadno vključujejo tudi številne dodatke, kot so blatniki, prtljažniki, luči in zvonec, kar kolesarjem olajša vožnjo in prilagajanje mestnemu okolju.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P (2024)
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P (2024) – Extreme Vital

Uporabnost mestnih koles se izraža predvsem v njihovi prilagojenosti urbanim središčem, saj imajo udoben sedež, višje in širše krmilo za vzravnano držo ter zmerno široke pnevmatike, kar zagotavlja udobno in sproščeno vožnjo. Izbira mestnega kolesa bo prava odločitev za mestne prebivalce, ki želijo okolju prijazno in praktično prevozno sredstvo za vsakodnevne poti, kot so vožnja na delo, opravljanje nakupov in preprosto uživanje v mestnem okolju.

5. Električna kolesa

Električna kolesa predstavljajo inovativen pristop h kolesarjenju, ki omogoča dodatno pomoč pri premagovanju večjih razdalj in vzponov. Ta vrsta koles združuje klasično kolesarjenje z elektromotorjem, kar kolesarjem omogoča bolj učinkovito premagovanje zahtevnejših terenov.

Pred odločitvijo za nakup električnega kolesa je najprej potrebno izbrati ustrezno vrsto:

  • Gorska električna kolesa so zasnovana za ljubitelje gorskega kolesarjenja, ki želijo premagati klance in druge zahtevnejše terene z dodatno pomočjo elektromotorja. To omogoča večje obvladovanje vzponov in spustov ter omogoča kolesarjem, da raziskujejo tudi bolj razgibane poti.
Moško polnovzmeteno gorsko električno kolo Scott Patron eRide 920 (2024)
Moško polnovzmeteno gorsko e-kolo Scott Patron eRide 920 (2024) – Extreme Vital
  • Cestna električna kolesa so namenjena cestnim kolesarjem, ki želijo izkoristiti prednosti elektromotorja pri premagovanju dolgih razdalj in ohranjanju višjih hitrosti na cesti. Električna pomoč omogoča lažje obvladovanje težjih odsekov in udobnejše kolesarjenje na daljše razdalje.
  • Mestna električna kolesa so prilagojena mestnim okoljem, kjer elektromotor omogoča lažje premagovanje klančin in olajša vožnjo skozi mestni vrvež. Ta kolesa so primerna za vsakodnevne poti po mestu, nudijo udobje in praktičnost električne pomoči ter olajšajo premagovanje urbanega terena.
infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.