Izotonični napitek – zakaj in kdaj ga zaužiti?

1833
Izotonični napitek

Močna vadba pomaga spodbujati zdravje srca, izgubo odvečnih kilogramov in splošno telesno pripravljenost. Med intenzivnimi treningi pa se človek izredno znoji in pri tem izgubi od enega do treh litrov tekočine.

Čeprav je potenje način, s katerim si telo pomaga ohranjati primerno temperaturo, lahko povzroči izgubo pomembnih mineralov, dehidracijo in celo vročinski udar. Zato je pri večjih športnih obremenitvah priporočljivo piti izotonične pijače, ki hitro nadomeščajo hranila in tekočine, kar pomaga pri preprečevanju poškodb in bolezni, ki so povezane z vadbo.

Izotonične pijače, ki jih poznamo tudi pod drugimi imeni, kot na primer energijske pijače ali napitki za napor, so pijače, ki postajajo vse bolj priljubljene med športniki. Kaj so torej izotonične pijače in zakaj so tako priljubljene? Preberite si članek in izvedeli boste vse.

Kaj je izotonična pijača?

Vsi trije izrazi – izotonična pijača, energijska pijača in pijača za napor – označujejo isto vrsto napitka. To je pijača za športnike.

Pijača je izotonična, če vsebuje enako koncentracijo delcev kot kri. Da bi to ugotovili, strokovnjaki preučujejo osmolarnost pijače, ki mora biti pri izotonični pijači med 270 in 330 mOsml/liter. Pijača je torej hipotonična, kadar je manj koncentrirana kot kri, hipertonična pa takrat, ko je bolj koncentrirana.

Vse pijače, ki so zasnovane tako, da ustrezajo potrebam športnikov med napori, morajo biti izotonične ali rahlo hipotonične, nikoli pa hipertonične.

Zakaj je dobro zaužiti izotonično pijačo?

Namen izotonične pijače je izboljšati vnos vode, mineralov in hranil ter s tem olajšati nadomestitev tistega, kar telo porabi in izgubi med napori. Poleg tega pitje izotonične pijače olajša hidracijo, hkrati pa prispeva k pravilni asimilaciji delcev, potrebnih za podporo moči športnika (kot sta na primer glukoza in natrij).

Izotonične šumeče tablete High5 Zero
Izotonične šumeče tablete High5 Zero – Extreme Vital

Hipotonična pijača se počasneje absorbira v telo kot izotonična pijača, vendar pa je lahko izredno koristna v vročem vremenu.

Hipertonična pijača pa zaradi prevelike koncentracije predolgo ostane v želodcu, kar lahko povzroči prebavne motnje. To pa lahko vodi tudi v dehidracijo zaradi potrebe po vodi v želodcu, ki je nujno potrebna, da se zmanjša koncentracija hipertonične pijače.

Da se izognete zapletom, morate upoštevati odmerke, prikazane na embalaži pijače. Le tako boste lahko karseda optimalno izkoristili njene izotonične lastnosti.

Kaj vsebuje izotonična pijača?

Izotonična pijača vsebuje ogromno koristnih snovi:

  • Vodo, ki je glavna sestavina pijače. Zagotavlja hidracijo med napori.
  • Ogljikove hidrate, ki zagotavljajo vnos energije in omogočajo neprekinjen fizični napor. Količina ogljikovih hidratov v pijači mora biti med 60 in 80 g/l.
  • Natrij za povrnitev soli, izgubljene pri znojenju. Poleg tega natrij sproži občutek žeje in olajša asimilacijo vode in ogljikovih hidratov.
  • Vitamine skupine B za lažjo pretvorbo v energijo in pomoč v boju proti utrujenosti.
  • Kalij, ki je koristen v vročem vremenu.
  • Magnezij za zmanjšanje utrujenosti.
  • Antioksidante, ki pomagajo telesu, da se brani pred nekaterimi strupenimi snovmi, ki nastanejo s celično aktivnostjo.
  • Beljakovine, vendar le redko. Beljakovine pomagajo pri daljših naporih; torej pri naporih, ki trajajo več kot 3 ure.

Kdaj uživati izotonične pijače?

Pri vzdržljivostnih športnih, kot je na primer triatlon, kjer je veliko tveganja za dehidracijo zaradi potenja, je vedno priporočljivo piti izotonične pijače. Znoj je sestavljen iz vode in mineralov (predvsem natrija in tudi nekaj kalija). Med napori lahko telo izgubi več kot en liter in pol potenja na uro, včasih tudi do tri litre.

Hidracijski in regeneracijski napitki Science In Sport
Hidracijski in regeneracijski napitki Science In Sport – Extreme Vital

Če se izguba tekočine ne uravnoteži s pitjem, telo postane dehidrirano. Poleg tega vemo, da mišice med napori porabljajo energijo, zato nam reden vnos ogljikovih hidratov omogoča, da nadoknadimo izgube in ohranimo moč.

Izotonične pijače so najboljša rešitev za športnike, saj zagotavljajo vodo, natrij in ogljikove hidrate. To so pijače, ki združujejo vse v enem. Priporočljivo je, da po naporu, ki traja več kot eno uro, začnete piti izotonične napitke. Zahtevani odmerek je 1 požirek vsakih 10 do 15 minut od začetka vašega treninga.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.