Kompresijske nogavice in nogavičniki za tek

411
Kompresijske nogavice za tek

Dejstvo je, da so kompresijske nogavice in nogavičniki za tek postali del redne opreme za to športno disciplino, skupaj s kompresijskim perilom in rokavi. Udeležite se le enega tekaškega dogodka, pa boste na tekačih lahko opazili različne barvne kombinacije kompresijskih dodatkov za tek.

Številni športniki so mnenja, da jim nošenje kompresijskih nogavic pomaga doseči boljše rezultate, zato prisegajo na njihovo efektivnost. Dejstvo je, da na rezultate tekačev vpliva mnogo dejavnikov, zato vsi iščejo rešitve, s katerimi lažje trenirajo, preprečujejo poškodbe, izboljšujejo rezultate in po vadbi hitreje okrevajo.

Pomen kompresijskih nogavic v zdravstvu in športu

Metode kompresijske terapije so se pojavile v 20. stoletju, ko so ljudje začeli kupovati vezane kompresijske nogavice, kompresijske elastične trakove in povoje. Kompresijska terapija se danes uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj, še posebej pa za krčne žile, venske tromboze ter boleče in otekle noge.

Moške kompresijske nogavice Compressport Fullsocks Run
Moške kompresijske nogavice Compressport Fullsocks Run – Extreme Vital

Velik preskok so v svetu športa v zadnjem desetletju naredila kompresijska oblačila in terapije. Kompresijsko opremo lahko zdaj vidimo na vsakem koraku, še najpogosteje na rekreativnih in profesionalnih tekačih. Ti posegajo po kompresijskih elastičnih nogavicah, ki se raztezajo čez stopalo in segajo do kolen. Če se začnejo pri gležnju, govorimo o kompresijskih nogavičnikih. Oba kompresijska kosa se stiskata okoli vaše noge in na površini stisneta mišice in žile.

Kako pomagajo kompresijske nogavice ali nogavičniki?

Številne znanstvene raziskave so pokazale, da so kompresijske nogavice zelo učinkovite, saj pomagajo pri cirkulaciji krvi. Potiskajo kri iz nog nazaj proti srcu. Iz tega lahko sklepamo, da vse nogavice najbolj stisnejo pri gležnju, najmanj pa pod koleni. Torej kompresija postopoma popušča proti vrhu noge in ustvarja boljši pretok po venah.

Ženske kompresijske nogavice CEP Run 3.0
Ženske kompresijske nogavice CEP Run 3.0 – Extreme Vital

Kompresijske nogavice za tek pomagajo pri učinkovitem kroženju krvi po nogah. Hitreje kot teče kri, boljša bo cirkulacija in posledično bo več kisika v celicah. S tem preprečujemo tudi otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju.

Prednosti kompresijskih nogavic in nogavičnikov

1. Izboljšajo dovajanje kisika v mišice. Kompresijske nogavice zagotovijo postopno stiskanje, zato so spodaj ožje in zgoraj ohlapnejše. Tako pomagajo vašim nogam, da z učinki gravitacije potiskajo kri nazaj v srce, kar pomeni hitrejši pretok in dotok dobrih hranil in kisika v mišice.

Moški kompresijski nogavičniki CEP 3.0
Moški kompresijski nogavičniki CEP 3.0 – Extreme Vital

2. Zmanjšujejo mlečno kislino v mišicah. Med vadbo telo proizvaja odpadli produkt, mlečno kislino. Če ta obstoji v mišicah, naslednji dan čutimo boleče mišice. Kompresijske nogavice pomagajo stisniti žile in s tem povečajo pretok krvi. To pomeni, da se tudi mlečna kislina in kri hitreje vrneta v srce in tako zmanjšata bolečine v mišicah, ki jih ponavadi občutite po napornem teku.

3. Preprečujejo krče in otekline. Če med tekaškimi treningi nosite kompresijske nogavice, zmanjšate odvečno aktivacijo nog in bolj efektivno uporabljate svoje noge ter zmanjšate utrujenost med vadbo. Nogavice uporabite za nadzor oteklin na nogah in gležnjih. Ker kompresija stisne okoli teh predelov, preprečuje tudi nabiranje tekočine v tkivu.

Katere kompresijske nogavice ali nogavičniki bodo pravi?

Širok izbor kompresijskih nogavic in nogavičnikov najdete v športni trgovini Extreme Vital. V ponudbi boste našli nogavice in nogavičnike izbranih proizvajalcev CEP in Compressport.

Pomembno je, da veste, katera stopnja kompresije je prava za vas, zato stopite do prodajalca in se z njim posvetujte.

Ženski kompresijski nogavičniki CEP 3.0
Ženski kompresijski nogavičniki CEP 3.0 – Extreme Vital

Nogavice z rahlo kompresijo 8-15 mmHg so primerne za tiste, ki večino dneva v službi stojite ali sedite. Izdelki s standardno kompresijo 15-20 mmHg so primerni za rekreativne športnike z lažjimi fizičnimi napori, za ljudi s krčnimi žilami, za nosečnice in ostale z utrujenimi in težkimi nogami.

Za težje oblike športnih dejavnosti priporočajo nogavice z močno kompresijo 20-30 mmHg. Te preprečujejo in lajšajo oblike krčnih žil in preprečujejo nastanke strdkov po operacijah. Zelo močna kompresija 30-40 mmHg je dovoljena le za zdravljenje oseb z resnimi stanji.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.