Izbira kolesa: mestno ali treking?

656
Mestno ali treking kolo

Nakup kolesa ni nekaj, kar bi počeli vsak dan, ampak gre za dolgoročen nakup, zato določena mera previdnosti pri izbiri ni nikoli odveč. Nekateri ljubitelji kolesarjenja dajejo prednost videzu in blagovni znamki, medtem ko želijo drugi kupiti kar najprimernejše kolo za svoje namene. Ker pa je v specializiranih trgovinah ogromno različnih vrst koles, to nikakor ni enostavno.

Med trenutno najbolj razširjenimi vrstami koles so mestna kolesa, ki jih ljudje uporabljajo za prevoz na delo in po različnih opravkih, ter na drugi strani treking kolesa, ki veljajo za najbolj vsestransko uporabne. Toda, katero kolo od omenjenih dveh izbrati?

Mestno kolo za udobno vožnjo po mestnih ulicah

Namen: Če iščete kolo, ki ga boste pretežno uporabljali za lahkotno in umirjeno vožnjo na delo in za vsakodnevna opravila, je mestno kolo vsekakor boljša izbira. Ker gre za zelo preprosto kolo, ki ima kratko medosno razdaljo, je vožnja z njim udobnejša.

Teren: Ker je mestno kolo težje, pnevmatike pa so širše, je vožnja z njim bolj okorna in počasna. Vedeti morate, da na poti od doma do službe z njim ne boste mogli postavljati nobenih hitrostnih rekordov, saj je namenjen izključno vožnjam po mestnih ulicah, kjer se je potrebno prebijati preko robnikov in zato tudi večkrat sestopiti s kolesa.

Mestno kolo Bottecchia 223 L 28" EQ 21P
Mestno kolo Bottecchia 223 L 28″ EQ 21P (črno) – Extreme Vital

Dodatna oprema: Mestno kolo lahko prepoznate že na prvi pogled, saj je opremljeno z veliko dodatne opreme, ki poveča udobje in poskrbi za še bolj brezskrbno vožnjo. Prtljažnik in košara vam prideta prav pri prevažanju prtljage, kot so torbice in vrečke, zvonec je izjemno koristen pripomoček, s katerim mimoidoče opozorite, da se jim približujete, z lučmi pa postane vožnja na mestnem kolesu popolnoma varna tudi ponoči.

Prestave: Za mnoge kolesarje je število prestav najpomembnejši dejavnik, na katerega so ob nakupu še posebej pozorni. Vendar pa je potrebno vedeti, da za vožnjo po mestnih ulicah praktično ne potrebujete prestav. Zato je precej mestnih koles samo z eno prestavo, kar omogoča dovolj učinkovito vožnjo po ravninskih delih mesta, ne da bi se morali pri tem ukvarjati še s prestavljanjem.

Vzdrževanje: Če mestno kolo nima prestav, je vzdrževanje kolesa izjemno enostavno in vam ne bo vzelo ne veliko časa kot tudi ne denarja. Za osnovno vzdrževanje lahko brez težav poskrbite sami z njegovim rednim čiščenjem, poleg tega pa je potrebno poskrbeti le še za občasno mazanje verige.

Treking kolo za vožnjo po različnih vrstah terenov

Namen: Treking kolo je nekakšna dvoživka med gorskim in cestnim kolesom. Ljubitelji kolesarjenja ga uporabljajo predvsem za vožnjo na daljše razdalje, z namestitvijo nosilcev pa lahko hitro postane tudi potovalno kolo. Treking kolo je veliko hitrejše od mestnega, k čemer pripomore tudi nekoliko bolj aerodinamična drža.

Teren: Treking kolo je med ljubitelji kolesarjenja še posebej priljubljeno, ker se lahko z njim vozijo po asfaltiranih, makadamskih in urejenih gozdnih poteh. Prav tako je ta vrsta kolesa dobra izbira, če iščete kolo za prevoz na delo, pa živite kar nekaj kilometrov stran od službe, saj boste v tem primeru veliko hitrejši kot pa z mestnim kolesom, poleg tega pa boste še privarčevali z energijo.

Treking kolo Specialized Sirrus 3.0
Treking kolo Specialized Sirrus 3.0 – Extreme Vital

Dodatna oprema: Treking kolo je brez dodatne opreme, ki jo najdemo na mesten kolesu, seveda pa lahko prtljažnik in ostale dele opreme naknadno dokupite, kar pa seveda zahteva dodatna finančna sredstva. Gre za vrsto koles, ki so bolj podobni gorskim kolesom, le da imajo tanjše pnevmatike, sprednji blažilci pa omogočajo udobno vožnjo po slabše urejenih makadamskih cestah.

Prestave: Za daljše razdalje in razgibane terene so prestave vsekakor koristne, saj vam bodo bistveno olajšale vožnjo na kolesu. V tem primeru je treking kolo zagotovo boljša izbira, saj vam omogoča izbiro najrazličnejših prestavnih razmerij, ki nudijo optimalno vožnjo tako po ravnem terenu kot v hrib.

Vzdrževanje: Vzdrževanje treking kolesa vam bo vzelo nekoliko več časa. Poleg rednega čiščenja je priporočljivo, da nastavitev prestav na vsake toliko časa prepustite specializiranemu kolesarskemu servisu, kjer vam bodo po potrebi tudi namazali verigo in poskrbeli za ostale dele kolesa.

Ne glede na to, ali se boste na koncu odločili za mestno ali treking kolo, je ključnega pomena, da izberete kakovostno kolo, ki vam ne bo razpadlo že po dveh sezonah, ampak boste lahko z njim brez težav prevozili veliko kilometrov.

Preberite tudi:

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.