Učinkoviti nasveti za vzdrževanje kolesa

334
Vzdrževanje kolesa

Kolo med prevoznimi sredstvi velja za enega od najbolj uporabnih. Številni med vami ga uporabljate za vožnjo po mestu, kjer se izognete zastojem; nekateri med vami se nanj usedete v prostem času in se odpeljete tudi kam dlje. Ne glede na to, kako pogosto in za kam kolo uporabljate, pa je izjemno pomembno, da ga dosledno vzdržujete. Le tako vam bo kolo odlično služilo, na njem pa se boste počutili varno.

Čeprav morda menite, da je vzdrževanje kolesa z vaše strani zadostno, pa bi vas z nekaterimi učinkovitimi nasveti radi ponovno opozorili na vse, kar je najpomembnejše. Če to že upoštevate ali šele boste, ko preberete današnji prispevek, bo vaša vožnja s kolesom prijetna in varna.

1. Preverite, ali zavore dobro delujejo

Preden se s kolesom odpravite na pot, preverite, ali so zavore na svojem mestu in dobro delujejo. Če pri tem ugotovite, da so obrabljene, jih morate takoj zamenjati. Kolesarjenje brez kakovostnih zavor je namreč lahko zelo nevarno. Zavore naj se dobro prilegajo platišču in naj se ne drgnejo po gumi.

2. S sprejem očistite verigo in jo dobro naoljite

Veriga med vsemi sestavnimi deli kolesa velja za enega od najpomembnejših. Skrbi za prenos moči s pedal na kolesa, zato poskrbite, da bo povsem čista. Če je umazana, bo kolesarjenje težavno.

Veriga na kolesu
Pred začetkom sezone poskrbite, da bo veriga na kolesu dobro tekla.

Verigo boste najlaže očistili s sprejem, ki je namenjen prav za to. Pri čiščenju umazanih delov si pomagajte s ščetko. Nato verigo še ustrezno naoljite.

3. Večkrat preverite tlak v zračnicah

Veliko kolesarjev povsem pozabi na zelo pomembno nalogo. To je preverjanje tlaka v zračnicah. Pri nakupu kolesa ste izvedeli, do kakšne mere morata biti napolnjeni zračnici na kolesu. Sicer pa lahko že na prvi pogled oziroma otip sami presodite, ali sta ustrezno napolnjeni.

Zračnici napolnite z zračno tlačilko. Če je nimate, se zapeljite do prve bencinske črpalke.

4. Preverite stabilnost sedeža in krmila

Za sedež in krmilo velja, da morate biti dobro pritrjena na kolo in se v prav nobenem primeru ne smeta premikati. Nastavite ju na višino, ki vam ustreza. Na ta način bo vožnja prijetnejša in vsekakor tudi precej enostavnejša.

5. Kolo v celoti očistite

Vsako kolo mora biti lepo že na prvi pogled. S tem mislimo na čistočo, s katero se ponaša. Da boste dosegli lep in čist izgled kolesa, okvir očistite z vodo in milnico; pomagajte si z mehko krpo oziroma gobico. Nato z vlažno krpo očistite še plastične dele in sedež.

6. Obiščite serviserja

Takoj ko na kolesu zagledate večje nepravilnosti, ki jim sami ne boste kos, obiščite dobrega serviserja koles v vaši bližini. Priporočamo vam, da ga, ne glede na to, ali imate z njim težave ali ne, na servis odpeljete tudi po koncu vsake sezone. Tako boste povsem pripravljeni na pričetek nove.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.