Kako izbrati popolno mestno kolo?

780
Mestno kolo

Kolo je lahko izjemno priročno sredstvo, še zlasti če ga uporabljamo v mestih. Vsi mestni kolesarji namreč vedo povedati, da je z njim možno v zelo hitrem času priti z enega konca mesta na drugega. Je pa res, da je to odvisno tudi od kakovosti kolesa.

Morda ste opazili, da se nekateri po mestu in izven njega vozijo s starimi in na videz nevarnimi kolesi. Razlogov za to je več. Eden pa je zagotovo ta, da si ljudje raje omislijo staro kolo brez prave vrednosti in funkcionalnosti že iz tega razloga, ker je manjša verjetnost, da bi jim ga kdo namenoma ukradel.

Bottecchia 212 Anthracite
Bottecchia 212 Anthracite

Kraja koles v večjih mestih je znan pojav, ki pa ga s pravilnim ravnanjem lahko povsem omejimo in si zato raje kupimo kakovostno in moderno mestno kolo. Predstavili vam bomo, kaj vse naj bi takšno kolo imelo oziroma kako priti do popolnega kolesa za vožnjo po mestu.

Mestno kolo naj bo predvsem udobno!

Na trgu lahko izbirate med številnimi vrstami koles, ki se med seboj razlikujejo predvsem po namenu uporabe. Če si s kolesom želimo voziti zgolj po mestu, je v prvi vrsti pomembno, da je kolo udobno, torej da na njem sedimo pokončneje in na nekoliko širšem sedežu. Takšna oznaka kolesa je značilna prav za mestno kolo. Dobri poznavalci vam bodo pri nakupu mestnega kolesa svetovali tudi vzmetenje sedeža. To je prijeten dodatek za še udobnejšo vožnjo.

Schwinn Cruiser ALU 1
Schwinn Cruiser ALU 1

Gume na mestnem kolesu imajo večinoma premer 28 palcev in so precej ozke. Ta lastnost olajša poganjanje. Za mestno kolo je značilna raznovrstna dodatna oprema. Pri tem imamo v mislih zlasti kakovostne luči, prtljažnike, košare, stojala, varovalne strehe in še kaj bi se našlo. Veriga je navadno bolj zaščitena kot pri ostalih vrstah koles, tako da se kolesar med vožnjo ne more umazati.

Prodajalci koles vam bodo pri izbiri mestnega kolesa svetovali, naj bo njegov okvir aluminijast, saj je ta kovina bistveno lažja od jekla. Pomembno je tudi to, da je krmilo višinsko nastavljivo. Pomembno mesto zavzema še velikost okvirja, ki naj se prilega višini uporabnika.

Prodajalec z dobrim znanjem o kolesih na sploh vam bo znal povedati, da je kakovost kolesa večinoma odvisna predvsem od proizvajalca in nenazadnje od cene. Za cenejša mestna kolesa večinoma velja, da so na voljo samo v eni velikosti, medtem ko je za dražja stvar nekoliko drugačna. Vrhunski proizvajalci koles vam lahko ponudijo tudi do štiri različne velikosti istega tipa kolesa.

Specialized Roll Sport EQ Low Entry
Specialized Roll Sport EQ Low Entry

In kako je z zavorami pri mestnem kolesu? Za mestno rabo so še vedno najprimernejše klasične mehanske zavore, saj jih kolesar lahko nastavi kar sam.

Za zadovoljstvo med vožnjo na mestnem kolesu pa je nenazadnje pomemben še zunanji izgled, ki je precej odvisen od barve. Če nimate prave ideje, kako naj bi izgledalo popolno mestno kolo, obiščite eno od speciliziranih trgovin s kolesi, ki svojo bogato in pestro ponudbo predstavljajo tudi preko spleta. Eno izmed specializiranih podjetij je Extremevital, kjer boste našli zares bogato ponudbo mestnih koles priznanih proizvajalcev.

Povezava: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/mestna-kolesa-c-1_376.html

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.