Izbira kolesa: gorsko ali treking?

4737
Gorska in treking kolesa

Sodobno kolesarjenje je priljubljena športna aktivnost, ki se je razslojila na številne zvrsti. Različnim zvrstem se prilagaja tudi vrsta koles. Za katero vrsto kolesa se bomo odločili, je odvisno od naše izbire, načina uporabe, želje, potreb in nenazadnje tudi zmožnosti.

Ker gorsko in treking kolo spadata med bolj priljubljene vrste koles, bomo natančneje predstavili obe vrsti. Na podlagi njunih tipičnih lastnosti boste lahko ugotovili, kateri tip kolesa vam bolj ustreza in zakaj. Če boste ugotovili, da je za vas primerenejše treking kolo, vam vsekakor svetujemo, da si preberete tudi naš vodič za nakup treking kolesa.

Gorsko kolo

Za gorsko kolo lahko mirno rečemo, da je to vrsta kolesa, ki je najprimernejša za kolesarjenje po razgibanem terenu v naravi. Sodi med najrobustnejše vrste koles, ki so kos obremenitvam, ki jih prinaša vožnja po gozdnih in gorskih stezicah.

Gorsko kolo Scott Scale 960
Gorsko kolo Scott Scale 960 (2019) – Extreme Vital

Gorsko kolo je nasprotje cestnemu kolesu in je najbolj prepoznavno po širokih gumah z grobim profilom, ki omogočajo terensko vožnjo. V primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami koles so tudi okvirji tega kolesa nekoliko drugačne geometrije in se ponašajo s precej bolj trpežno zasnovo. Imajo manjša kolesa in robustnejši profil, zato so podvržena večji porabi energije. Kljub temu pa lahko za gorsko kolo mirno trdimo, da je najbolj vsestranska vrsta kolesa, saj se z njim lahko vozimo tudi po asfaltu in ga uporabljamo za prevoz na delovno mesto.

Treking kolo

Treking kolo po svoji zunanjosti še najbolj spominja prav na gorsko kolo, ki ga lahko dopolnite s polno opremo mestnega kolesa, torej z lučmi, blatniki, prtljažnikom in podobno dodatno opremo.

Sicer pa se treking kolo ponaša z neverjetno veliko mero udobja in zato omogoča večurno in celo večdnevno vrtenje pedalov. Ta vrsta koles je zato namenjena tudi daljšim potovanjem.

Treking kolesa so nemalokrat označena za hibride med cestnimi in gorskimi kolesi. Prepoznavna so po srednje debelih gumah, njihov profil pa je v glavnem namenjen asfaltni podlagi, primeren je tudi za vožnjo po makadamskem kolovozu.

Treking kolo Specialized Sirrus Elite Carbon
Treking kolo Specialized Sirrus Elite Carbon (2019) – Extreme Vital

Številna treking kolesa so opremljena z diskastimi zavorami, za katere je značilno, da prav tako dobro delujejo v slabših vremenskih razmerah. Opremljena so tudi s prestavami, njihovo razmerje omogoča premagovanje različnih vzpetin in dokaj hitro vožnjo po ravnini.

Na treking kolesa lahko brez težav nameščate vso potovalno opremo, na primer prtljažnik, torbo, strešico, luč, bidon za vodo in podobno.

Bistvena razlika med gorskim in treking kolesom

Ena od večjih razlik med gorskim in treking kolesom je torej v velikosti koles. Treking kolo ima bistveno večji kolesi. To za kolesarja pomeni manj vloženega napora oziroma manjšo porabo energije za isto prevoženo pot.

Večja razlika med gorskim in treking kolesom se kaže tudi v širini in profilu gume. Gorsko kolo mora imeti zaradi zahtevnega terena v hribih široko gumo z globokim profilom, medtem ko za treking kolo velja ravno obratno: ozke gume in gladek profil.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.