Cestno ali gorsko kolo – kaj izbrati?

1199
Cestno ali gorsko kolo

Potrebujete novo kolo? Verjetno nikoli ne bo boljši čas za nakup kolesa, kot je sedaj, saj so ta v zadnjem desetletju postala bolj funkcionalna, zanesljivejša in za vožnjo zabavnejša ter udobnejša. Glavni vzrok za to je raznolikost ponudbe, ki kupcem ponuja neskončno možnost izbire glede na njihove potrebe in želje.

Vendar pa ta pestrost ponudbe marsikaterega kupca postavlja pred prav poseben izziv. Kako torej veste, katera vrsta kolesa je za vas oziroma vaš način vožnje najprimernejša? Če ste v dvomih, ali izbrati cestno ali gorsko kolo, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj značilnosti obeh tipov kolesa, s pomočjo katerih se boste zagotovo lažje odločili.

Cestno kolo

Cestno kolo smo včasih imenovali tudi dirkalno kolo, verjetno pa ste zasledili že tudi izraz 10-stopenjsko kolo, saj je imelo sprva le 10 različnih stopenj prestav. Danes tovrstna kolesa nimajo več zgolj 10 prestav, ampak celo 18 ali več. Cestna kolesa so izdelana za doseganje čim večjih hitrosti, zato imajo ozke pnevmatike, ki nudijo malo trenja z asfaltirano površino, vse pogostejši pa so modeli z diski, ki nudijo učinkovit zavorni mehanizem.

Cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite
Cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite – Extreme Vital

Številne blagovne znamke imajo specifične ženske modele z različnimi točkami dotika (sedlo, krmilo in dolžina ročice) glede na žensko anatomijo in imajo zato tudi specifično geometrijo okvirja.

Vrste cestnih koles

1. Aerodinamična cestna kolesa imajo posebno obliko okvirja in koles, ki zmanjšujejo upor na minimalno raven. Namenjena so dirkanju in časovnim preizkušnjam oziroma kronometru, saj omogočajo agresivnejši kolesarski položaj. Bolj kot na udobju kolesarja je poudarek na hitrosti.

2. Ultralahka cestna kolesa so izdelana za dolge vzpone z uporabo najlažjih materialov, kar pa hkrati pomeni, da niso priporočljiva za vsestransko uporabo.

3. Vzdržljivostna cestna kolesa so pravi izbor za večino kolesarjev. Za večje udobje jih odlikuje pokončni položaj vožnje in nekoliko širše pnevmatike ter večji razpon prestav. V nekaterih primerih so opremljena tudi z amortizerji v okvirju oziroma vilicah.

Komu so namenjena cestna kolesa?

Če se pretežno vozite po asfaltu, boste težko presegli hitrosti, ki jih lahko dosegate s kakovostnim cestnim kolesom. Z njimi lahko zadovoljite široke potrebe po rekreativnem kolesarjenju, od dirkanja, skupinskih voženj do individualnega vijuganja po cestah. Za več podrobnosti preverite vodič za nakup cestnega kolesa.

Cenovni razpon: Cena kakovostnih cestnih koles z aluminijastim okvirjem, 18-stopenjskim menjalnikom in običajnimi zavorami se giblje od 700 evrov naprej. Tehnološko napredna in super lahka kolesa z eksotičnimi materiali, 22-stopenjskimi elektronskimi menjalniki in hidravličnimi diski pa lahko dosegajo tudi cene do 13.000 evrov.

Gorsko kolo

Gorska kolesa so trpežna in robustna, zato so izdelana za vožnjo po brezpotjih ali ozkih poteh. Za večjo kontrolo imajo široko in ravno krmilo ter širše pnevmatike z večjim profilom za boljši oprijem. Nudijo široko paleto večstopenjskih menjalnikov in hidravličnih diskov, ki omogočajo lažje premagovanje vzponov in večjo kontrolo pri spustih. Kolesa gorskih koles so običajno v velikosti 27,5 col ali 29 col.

Gorsko kolo Specialized Rockhopper 29
Gorsko kolo Specialized Rockhopper 29 – Extreme Vital

Za ženske modele gorskih koles so značilni specifični sedeži, manjši oprijem in ožje krmilo ter krajše ročice. Večina ima tudi lažje nastavitve vzmetenja, ki je prilagojeno manjšim kolesarjem.

Vrste gorskih koles

1. Hardtail gorska kolesa imajo vzmetenje na sprednjih vilicah in trd zadek. Običajno so cenovno najugodnejši tip, vendar obstajajo tudi dirkalne različice višjega cenovnega razreda.

2. Polno vzmetena XC gorska kolesa nudijo manj hoda (110 mm ali manj) prednjega in zadnjega vzmetenja. Zasnovana so tako, da dajo prednost majhni teži kolesa in večji učinkovitosti pri vzponih.

3. Polno vzmetena trail gorska kolesa imajo med 120 in 150 mm hoda vzmetenja ter tako uravnotežijo “plezalne” učinkovitosti in sposobnosti spuščanja. Pnevmatike so širše, z večjimi zavornimi rotorji za zaustavitev moči.

4. Polno vzmetena enduro gorska kolesa imajo 160 mm ali več hoda na zadnjih kolesih, močne zavore in robustne profile. Tovrstna kolesa so namenjena za največji nadzor med spusti, zlasti na strmih in tehnično zahtevnih terenih.

Komu so namenjena gorska kolesa?

Gorska kolesa je mogoče, odvisno od sloga kolesarjenja, uporabiti za vse površine, od asfaltnih cest do strmejših, slabše dostopnih poti. Bolj kot so poti tehnično zahtevne, več vzmetenja boste potrebovali. Mlajši kolesarji boste morda imeli večjo korist od 27,5-colskih koles. Za več podrobnosti preverite vodič za nakup gorskega kolesa.

Cenovni razpon: Osnovni hardtail modeli so na voljo že za 400 evrov, medtem ko bolj izpopolnjeni in enduro modeli s karbonskimi vlakni in prefinjenimi vzmetenji lahko stanejo tudi 10.000 evrov.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.