10 stvari pred nakupom e-kolesa

185
Nakup e-kolesa

Električna kolesa postajajo vse pogostejša tudi na naših cestah. To čedalje bolj priljubljeno prevozno sredstvo odlikuje dejstvo, da omogoča hitro in učinkovito premagovanje zastavljene poti, obenem pa je prijazno do okolja.

Pred nakupom električnega kolesa se morate pozanimati o več njegovih lastnostih. Seznaniti se morate s svojimi pričakovanji in preveriti, katere dejavnike je potrebno pri samem nakupu upoštevati. V članku izpostavljamo nekaj pomembnih iztočnic, o katerih je treba razmisliti.

1. Hitrost

Kolikšno hitrost lahko doseže električno kolo, je ena izmed najpomembnejših značilnosti, na katero morate biti pozorni pred samim nakupom. Preverite torej najvišjo hitrost, ki jo lahko e-kolo doseže, pozanimajte pa se tudi o zmogljivosti tega sodobnega prevoznega sredstva.

Moško treking električno kolo Scott Sub Cross eRide 10 (2024)
Moško treking električno kolo Scott Sub Cross eRide 10 – Extreme Vital

E-kolesa imajo običajno moč 250 W, kar jim omogoča, da dosežejo hitrost 25 km/h, obstajajo pa tudi modeli, ki dosežejo večjo hitrost – 32 km/h ali celo 45 km/h. Vedeti morate, da so električna kolesa na območju EU z zakonom hitrostno omejena na 25 km/h.

2. Domet kolesa

E-kolesa so v osnovi namenjena krajšim vožnjam. Gre za premagovanje razdalj ali klancev, ki bi lahko bili prevelik izziv za vožnjo z običajnim kolesom, obenem pa se je treba zavedati, da električno kolo nima tolikšne moči kot motor ali avto.

Žensko treking električno kolo Giant Explore E+ 2 STA (2024)
Žensko treking električno kolo Giant Explore E+ 2 STA – Extreme Vital

Povprečna razdalja, ki jo lahko prevozite z napolnjenimi baterijami 400–500 W, je 100 do 120 km. Seveda je to zgolj povprečna ocena: kolesa se med seboj precej razlikujejo, z določenimi, ki imajo močnejše baterije, lahko prevozite tudi več kot 350 km, medtem ko z drugimi, namenjenimi mestni vožnji, običajno prevozite med 50 in 60 km.

3. Življenjska doba baterije

Najdražji element e-kolesa je njegova baterija. Trajanje delovanje kolesa je povezano prav z vrsto in kvaliteto baterije. Pri tem je treba vedeti, da imajo litij-ionske baterije daljšo vzdržljivost kot svinčene ali Ni-MH. Življenjska doba baterij v novih električnih kolesih običajno znaša od 2 do 5 let.

Moško gorsko električno kolo Scott Aspect eRide 930 (2024)
Moško gorsko električno kolo Scott Aspect eRide 930 – Extreme Vital

Upoštevajte, da lahko ena sama baterija preživi na tisoče ciklov polnjenja, preden jo boste morali zamenjati. Na standardnem električnem kolesu lahko vsako polnjenje kolesarju zagotovi približno 100 do 120 km dosega.

4. Moč motorja

Elektromotor je nujen za delovanje e-kolesa, saj vpliva na pogon in vozilu omogoča premikanje. Pri nakupu bodite pozorni tudi na moč elektromotorja. Predlagamo, da najprej razmislite o potrebah, ki jih imate, ter kupite kolo, ki ima ustrezno moč. Načeloma lahko izbirate med možnostmi: 250 W, 350 W, 500 W, in 750 W.

Dobro je vedeti: Če ima električno kolo pomožni motor z močjo do 250 W, njegovo delovanje pa se izključi, ko kolesar doseže hitrost 25 km/h, ga zakonodaja obravnava kot običajno kolo. Posledično zadostuje izpit za kolo in torej ni treba opravljati izpita za vožnjo vozil kategorije AM.

5. Možnost polnjenja e-kolesa

Če že imate električno kolo, bi bilo sila neugodno, da ostanete brez prednosti, jih e-kolo ponuja. Nujno je, da se pred nakupom pozanimate, ali v vaši okolici oziroma na območju, na katerem boste uporabljali svoje kolo, obstaja možnost polnjenja.

Žensko gorsko električno kolo Scott Contessa Active eRide 930 (2024)
Žensko gorsko električno kolo Scott Contessa Active eRide 930 – Extreme Vital

Polnilne postaje so pogoste v mestnih območjih, vseeno pa bodite pred nakupom pozorni na to, da infrastruktura omogoča polnjenje baterije proizvajalca, ki jo bo uporabljalo vaše električno kolo.

6. Nosilnost

Pred nakupom preverite največjo nosilnost električnega kolesa. Kolesa se med seboj precej razlikujejo, skupno pa jim je, da so precej lahka. Prav to vpliva na njihovo nosilnost – preverite torej, ali e-kolo, ki ga kupujete, ustreza tudi tej zahtevi. Večina modelov omogoča nosilnost od 100 do 140 kg, na voljo pa so tudi modeli, ki podpirajo nosilnost vse do 250 kg.

7. Hrup

Električna kolesa, za razliko od motornih koles, proizvajajo le minimalen hrup, saj ne uporabljajo bencinskega motorja. Tiho delovanje izboljša celotno izkušnjo kolesarjenja in zmanjša zvočno onesnaženje. Pred nakupom e-kolesa preverite tako hrup motorja kot hrup verige.

8. Delovanje zavor

Delovanje zavor se razlikuje glede na količino uporabo le-teh ter kakovost izdelave. Običajno zdržijo od 2 do 5 let, preden jih je treba zamenjati. Zavorne ploščice zdržijo približno 5.000 km, medtem ko disk zavore zdržijo do 10.000 km.

9. Cena in stroški

Dejstvo je, da je električno kolo precej dražje od klasičnega kolesa. Računate lahko na naslednje stroške:

  • Začetni stroški. Pred nakupom določite svoj proračun in na podlagi tega poiščite ustrezno e-kolo. Cene za nakup električnega kolesa se gibljejo od slabih 2.000 € naprej.
  • Stroški vzdrževanje. E-kolo zahteva tudi redno vzdrževanje ter servisiranje. Vseeno pa vzdrževanje oz. servisi stanejo manj, kot odštejete za servis in popravilo osebnega vozila.
  • Sprotni stroški. E-kolesa so zasnovana za kratke razdalje in omogočajo večjo učinkovitost v primerjavi z vozili, ki uporabljajo motor z notranjim zgorevanjem. Dolgoročno to pomeni nižje stroške vožnje.
  • Zavarovanje. Električno kolo je potrebno zavarovati, cenovno pa je to ugodneje od običajnega zavarovanja drugih dvokolesnikov. Pozorni bodite le, da izberete ugoden paket, ki bo omogočal obsežno kritje ob morebitnih poškodbah e-kolesa.

10. Garancija

Preverite garancijski list, ki ga dobite ob nakupu. Še posebej pozorni bodite na garancijsko kritje baterije in motorja.

Moško gorsko električno kolo Giant Trance X E+ 2 29 (2024)
Moško gorsko električno kolo Giant Trance X E+ 2 29 – Extreme Vital

Predstavili smo vam nekaj ključnih dejavnikov, na katere morate biti pozorni pred nakupom e-kolesa. Verjamemo, da boste naštetemu dodali tudi svoje osebne zahteve in uspešno investirali v električno kolo, ki bo izpolnilo vsa vaša pričakovanja.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.