Kaj vse morate upoštevati pri nakupu kolesa?

2310
Nakup kolesa

Kolesa so v zadnjem času postala najbolj priljubljena prevozna sredstva. Posledično je ponudbe na trgu vedno več in včasih se le s težavo odločimo, katero kolo je za nas najprimernejše. Raziskave so pokazale, da še vedno kar dosti ljudi daje prednost videzu kolesa in ne drugim kriterijem, ki so bistveno pomembnejši.

Ker se je potrebno izogibati izbiri kolesa le po videzu, v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih napotkov, ki jih upoštevajte, če želite kupiti kolo, ki vam bo omogočalo kar se da varno in prijetno kolesarjenje.

1. Izberite terenu prilagojeno kolo

Pred vstopom v specializirano trgovino s kolesi dobro premislite, po kakšnem terenu se nameravate voziti. Šele nato izberite kolo, ki se bo prilagodilo predvsem površini voznih poti.

Za vožnjo po brezpotjih in v naravi je najboljša izbira gorsko kolo, ki vam zaradi širših zračnic z izrazitim profilom ponuja dobro stabilnost in se na ta način zoperstavlja zahtevnejšemu terenu. Ta vrsta kolesa je znana tudi po odličnem vzmetenju, ki poskrbi za boljši nadzor in primerno blaženje sil. Menjalnik poskrbi za premagovanje različnih naklonov, zmogljivejše zavore pa vam bodo omogočale varnost, ko se boste morali hitro ustaviti. Gorsko kolo se poleg omenjenega ponaša tudi z odzivno in dinamično vožnjo po različnih oblikah terena.

Gorsko kolo Giant
Gorsko kolo Giant Talon 29er 1 GE (2019) – Extreme Vital

Za vožnjo po asfaltu, makadamu in podeželskih poteh je najprimernejše treking kolo. V primerjavi z gorskim kolesom ima višje težišče, običajno je tudi večje in hitrejše. Ima krajši okvir, ki pripomore k visoki stopnji udobja. Zračnice treking kolesa so malce ožje, tudi profila je nekoliko manj.

Treking kolo Scott
Treking kolo Scott SUB Cross 40 (2019) – Extreme Vital

Mestno kolo je primerno za vse, ki si želijo udobne vožnje po urbanih površinah. Najpogosteje je opremljeno s priročno košaro ter zanimivim zvoncem. Za mestno kolo ni nujno, da ima prestave, saj se z njim večinoma vozimo po ravnih in asfaltiranih, torej za vožnjo nezahtevnih površinah. Zelo priljubljena so v zadnjih letih postala tudi električna mestna kolesa, s katerimi hitro in z malo truda pridemo na želeno lokacijo.

Mestno kolo Schwinn
Žensko mestno kolo Schwinn Fiesta white – Extreme Vital

Cross kolo je primerno za vse kolesarje, ki se najraje vozijo po raznolikih poteh in z njim želijo premagovati razgibanost terenov. Vožnja z njim je športna, a še vedno udobna. Ta vrsta kolesa je pogosto označena kot neuničljivo vsestransko kolo, ki je primerljivo z gorskim kolesom. Cross kolesa se ponašajo tudi s kakovostnim menjalnikom, vzmetenjem in zavorami.

Cross country kolo Scott
Cross country kolo Scott Spark 930 (2019) – Extreme Vital

Če s kolesom želite čim hitreje priti do cilja, voziti pa se nameravate po utrjenih asfaltnih poteh, potem boste zagotovo izbrali cestno kolo. Za cestna kolesa so značilne zelo ozke zračnice z velikim premerom, ročaji v obliki rogov in nizka teža.

Cestno kolo Specialized
Cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite (2019) – Extreme Vital

2. Izberite kolo prave velikosti

Med najpomembnejše kriterije pri izbiri pravega kolesa sodi njegova velikost. Primerno velikost lahko še dodatno prilagajate z nastavitvijo višine sedeža in krmila.

Pri pregledovanju koles v kolesarski trgovini boste lahko opazili, da so sedeži pri ženskih modelih pogosto krajši in širši. Tudi zgornja cev okvirja je nekoliko znižana. Razlika med moškimi ženskimi kolesi se kažejo še pri velikosti obročnikov, kjer je razlika sicer najvidnejša pri gorskem kolesu.

Med najbolj priljubljenimi izbirami so 26-palčna kolesa, ki jih kupci vse pogosteje nadomeščajo z okretnejšimi 27,5- in hitrejšimi 29-palčniki. Pomembno mesto pri izbiri kolesa zavzamejo tudi kakovostno vzmetenje, menjalnik in zavorni sistem.

Da bo vaš novi jekleni konjiček zagotovo ustrezne velikosti, smo pripravili vodič za izbiro prave velikosti kolesa. V prispevku boste našli vse informacije, ki jih potrebujete za pravilen izbor.

3. Kupite dodatno opremo za varnost

Ker so kolesarji med najranljivejšimi osebami na cesti, pri nakupu kolesa poskrbite še za dodatno opremo, ki vas bo primerno obvarovala. Nikakor ne pozabite na čelado, priporočamo pa tudi nakup odsevnikov. Zavedajte se, da ni dovolj, da je vožnja s kolesom prijetna. V prvi vrsti morate poskrbeti za varnost na kolesu, kamor sodi tako oprema kot tudi upoštevanje cestno prometnih predpisov.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.