Vodič za nakup treking kolesa

8352
Treking kolo

Treking kolo po svoji zunanjosti še najbolj spominja na gorsko kolo, odlikujejo pa ga vse lastnosti udobne vožnje, ki je značilna za mestno kolo. Namenjeno je daljšim vožnjam, predvsem po asfaltiranih cestah in stezah, ter spreminjajočim se cestnim pogojem. Prav tako je odlična izbira za krajše medkrajevne in mestne vožnje.

Ker so treking kolesa v zadnjih letih postala zelo priljubljena, se zanje odloča vse več ljudi. V ta namen vam bomo predstavili glavne značilnosti kolesa, ki jih upoštevajte, ko se boste odločali za nakup.

Kdaj se je najbolje odločiti za treking kolo?

Če s kolesom večino časa vozite po asfaltu ter tu in tam zaidete še na makadam, je zagotovo najboljša izbira treking kolo. Z njim se lahko odpravite tudi na daljšo vožnjo in ne le do mesta, trgovine ali službe. Ker na trgu obstaja zelo pestra in bogata ponudba treking koles, pred nakupom pozorno preglejte vso. Primerjate cene in lastnosti različnih blagovnih znamk oziroma proizvajalcev. Tako boste izbrali najboljšo različico za svoje potrebe.

  • Treking kolo Specialized Crosstrail Elite
    Treking kolo Specialized Crosstrail Elite (2019) - Extreme Vital

Treking kolo je odlična izbira tudi za vse, ki ne veste, katero vrsta kolesa izbrati. Gre namreč za vsestransko kolo, primerno za najrazličnejše kolesarske podvige.

6 lastnosti treking koles

  1. Udobnost. Treking kolesa so znana po svojem udobju, ki je v največji meri posledica sprednjega vzmetenja. Na takem kolesu bo vaše telo sproščeno in zravnano. Vožnja z njim bo sicer nekoliko počasnejša kot na cestnem, a zato toliko prijetnejša.
  2. Zavore. Posebno pozornost namenite izbiri zavor. Priporočamo vam, da se odločite za nakup disk zavor, ki veljajo za najboljše. Čeprav so najdražje in zahtevajo največ vzdrževanja, se vam bo to pri vožnji še kako obrestovalo.
  3. Velikost koles. Za treking kolo so značilna nekoliko večja kolesa. Za vas to pomeni manjši vloženi napor oziroma manj porabljene energije. Ste vedeli, da kolesar na treking kolesu pri enem obratu pedala v povprečju prevozi za pet centimetrov daljšo pot kot pri gorskem kolesu?
  4. Širina in profil gume. Medtem ko je za gorska kolesa značilno, da imajo široke gume z globokim profilom, se za treking kolesa priporočajo ožje gume z nekoliko gladkejšim profilom. Za vožnjo po asfaltiranih cestah se zaradi manjšega upora in trenja priporoča ravno takšna vrsta gum.
  5. Okvir. Pri treking kolesu naj bo okvir kar se da lahek. Sicer pa je okvir praviloma večji kot pri gorskem in zato nekoliko težji. Če boste kupili treking kolo s polno opremo, vam o teži okvirja ne bo potrebno posebej razmišljati.
  6. Menjalnik. Ker pri vožnji s treking kolesom ni izključena niti vožnja po hribovitem terenu, se lahko v povezavi z menjalnikom odločite za podobno vrsto kot pri gorskem kolesu. Računate lahko, da bo imelo vaše treking kolo od 20 do 30 prestav.

Ste prišli do zaključka, da bi vam treking kolo ustrezalo bolj kot gorsko ali cestno? Če se zanimate za nakup, vam svetujemo, da preverite bogato ponudbo podjetja Extreme Vital in si ogledate treking kolesa Specialized, Scott in Giant. Najprej na spletu preverite podrobnosti posameznih modelov in primerjajte cene, nato pa se odpravite v eno izmed štirih specializiranih trgovin omenjenega podjetja (Škofja Loka, Ljubljana, Maribor, Radovljica). Prijazni zaposleni vam bodo z dodatnimi nasveti znali najbolje svetovati, katero treking kolo bo za vas najprimernejše.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.