Treking ali cestno kolo – kaj izbrati?

3207
Izbira kolesa

Koles je veliko vrst, med seboj se odločilno razlikujejo predvsem glede na namen uporabe. Če je določena vrsta kolesa kot pisana na kožo vašemu znancu, bo morda za vas povsem neustrezna. Zato morate pred nakupom novega ali rabljenega kolesa najprej dobro razmisliti o tem, kateri tip kolesa bo za vas najbolj primeren. To je seveda odvisno predvsem od tega, kje se boste želeli voziti.

Se sprašujete, ali je za vas primerno treking kolo? Morda pa se bolj nagibate k cestnemu kolesu? Berite naprej, saj vam bomo razkrili vse informacije o obeh tipih koles. Tako boste kmalu izvedeli, katero kolo bo za vas predstavljalo optimalno izbiro. Ne spreglejte tudi našega vodiča za nakup treking kolesa.

Treking kolesa

Treking kolo predstavlja precej nov stil kolesa. Pri njem gre za nekakšno mešanico med gorskim in cestnim kolesom. Takšno kolo je primerno za vse tiste, ki so rekreativni kolesarji, vozijo pa se tako po asfaltnih cestah kot tudi po makadamskih cestah. Treking kolesa so zato opremljena z ožjimi in večjimi platišči ter pnevmatikami. Sredinska plast pnevmatike je gladka, zunanje tekalne plasti imajo rebra. Zato zagotavljajo učinkovit oprijem na asfaltu in dober oprijem na neravnih podlagah.

Treking kolo Scott SUB Cross 30 (2018)
Treking kolo Scott SUB Cross 30 (2018) – na voljo v Extreme Vital.

Drža telesa na treking kolesu je bolj pokončna in zaradi tega udobna, zato lahko z njimi prevozite številne kilometre. Ob tem naj napišemo še to, da treking kolo ni ravno kolo za začetnike. Namenjen je vsem tistim, ki radi vozijo po različnih terenih. Kot nalašč je za družinska kolesarjenja, potovanja s kolesi in tudi za daljše in hitrejše vožnje.

Cestna kolesa

Ko se ljudje odločajo za nakup novega kolesa, se jih zelo veliko odloči za cestno kolo. Seveda to ni nič čudnega, saj cestno kolo oziroma specialka nudi zelo udobno vožnjo po asfaltu. Namenjeno je torej vožnji po asfaltiranih površinah, kolesarskih stezah in pločnikih. Gume teh koles so zelo tanke, samo kolo pa je izredno lahko.

Cestno kolo Specialized Diverge Comp (2018)
Cestno kolo Specialized Diverge Comp (2018) – na voljo v Extreme Vital.

Na ta način ga lahko enostavno poganjamo. Sedež cestnega kolesa je nastavljen nekoliko nižje, značilno je krmilo v obliki rogov. Krmilo je spuščeno, saj se tako zmanjša zračni upor, položaj telesa pa ni tako udoben kot pri treking kolesu. Omenimo naj še to, da cestna kolesa niso primerna za vožnjo v dežju.

Kam po kolo?

Za konec naj napišemo še to, da se je po kolo najbolje odpraviti v specializirano trgovino, kot je npr. trgovina Extreme Vital. Izkušeni prodajalci vam bodo pravilno svetovali in pomagali pri izbiri velikosti kolesa, kar je seveda izrednega pomena.

Ne gre zanemariti dejstva, da imajo specializirane trgovine ponavadi boljši servis in več rezervnih delov. Preden kolo kupite, ga tudi preizkusite. Vsekakor vam priporočamo testno vožnjo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.