Oprema za snowboard: kaj vse potrebujete?

125
Oprema za snowboard

V deskanju na snegu se lahko preizkusijo ljudje vseh starosti in stopnje predznanja, s to razliko, da je za prve metre vendarle dobro poskrbeti vsaj z osnovno šolo deskanja. Tečaje deskanja lahko obiskujete tudi neposredno na smučišču, kjer so vedno operativni učitelji smučanja in deskanja.

Če šele začenjate ali ste izkušen deskar na snegu in želite nadgraditi svojo obstoječo opremo, je pomembno, da poznate pomen in raznovrstnost opreme za deskanje na snegu in da veste, kako vam lahko pomaga do varne in prijetne izkušnje na smučišču. Poglejmo si podrobneje, kaj morajo deskarji na snegu vedeti o snowboard opremi za svojo raven znanja.

Izbira prave snowboard deske

Snowboard deska je vsekakor najpomembnejši kos opreme v arzenalu vsakega deskarja. Pri izbiri deske upoštevajte vrsto terena, po katerem boste vozili, ter svojo velikost, težo in raven znanja. Na splošno velja, da so deske za začetnike mehkejše in bolj popustljive kot deske za napredne deskarje.

Snowboard deska Salomon Abstract WIDE (2023)
Freestyle snowboard deska Salomon Abstract WIDE – Extreme Vital

Prav tako imajo običajno širši pas (srednji del deske), kar olajša zavijanje in manevriranje, ko je treba na hitro zamenjati smer. Če nameravate voziti po zahtevnejših terenih, bo morda naprednejša deska bolj ustrezala vašim potrebam. Agresivni deskarji, ki na desko prenašajo več sile, potrebujejo ustrezno togost in pravi odziv svojega snowboarda.

Preberite tudi: Katere vrste snowboard desk poznamo?

Snowboard čevlji in vezi

Naslednji del opreme za deskanje na snegu, ki ga je treba upoštevati, so snowboard čevlji oz. buci, prav tako pa tudi primerne vezi. Tako kot pri deskah so tudi snowboard čevlji na voljo v modelih za začetnike in napredne uporabnike. Čevlji za začetnike so običajno mehkejši od čevljev za napredne, kar zagotavlja več udobja pri vožnji po mehkejših terenih, kot so urejene proge.

Moški snowboard čevlji K2 Waive (2023)
Moški snowboard čevlji K2 Waive – Extreme Vital

Čevlji za napredne deskarje so precej bolj togi, kar omogoča večjo odzivnost pri premagovanju spremenljivega terena, kot so snowboard steze ali skoki. Poleg tega so na voljo vezi različnih velikosti, zato jih je potrebno pred nakupom preizkusiti glede na velikost čevlja, da se bodo po pritrditvi na desko pravilno prilegale.

Preberite tudi: 5 napak pri nakupu snowboard čevljev

Osnovna zaščitna oprema

Čeprav zaščitna oprema med deskanjem na snegu ni vedno obvezna, je vsekakor zelo priporočljiva, zlasti če šele začenjate ali če nameravate med vožnjo izvajati različne vragolije in skoke. V resnici dandanes že težko srečamo deskarja ali smučarja brez ustrezne zaščitne čelade.

Ženska snowboard čelada Poc Obex MIPS
Ženska snowboard čelada Poc Obex MIPS – Extreme Vital

Te ščitijo pred padci in udarci ob trdo snežno podlago, drevesa, skale in v primeru trka z drugimi deskarji ali smučarji. Obenem pa ohranjajo glavo toplo med dolgimi dnevi zimskih radosti. Omislite si kakovostne in tople rokavice, ki ščitijo roke v primeru padca in so dodatno ojačene na posameznih mestih, da so dovolj trpežne tudi v primeru, ko jih deskar izkorišča za ohranjanje ravnotežja med izvajanjem trikov.

Ženske snowboard rokavice Dakine Leather Sequoia GTX (2023)
Ženske snowboard rokavice Dakine Leather Sequoia GTX – Extreme Vital

Ščitniki za komolce lahko prav tako preprečijo udarce in modrice med agresivnimi zavoji okoli vrat ali različnih elementov v snowboard parku. Ne pozabite pa niti na kakovostna očala, ki ščitijo oči pred UV žarki, dežjem, snegom in vetrom. Očala vedno kupujte skupaj s čelado, če to že imate, pa jo imejte v trgovini s seboj. Zelo pomembno je, da se očala s čelado ujemajo, sicer lahko na smučišču občutite precej nelagodja ali pa vam neprimerna lega celo zastre pogled na progo.

Napredna zaščitna oprema

Vse pogosteje deskarji posegajo po dodatni zaščitni opremi, kar niti ne čudi, glede na vse vragolije, ki jih lahko na snegu izvajajo. Podobno kot pri rolkanju ali drugih športih z desko je vedno na udaru glava, ki se jo zaščiti s primerno čelado, potem so tu roke, zapestja, komolci in hrbet.

Ščitnik za hrbet Poc Spine VPD Air
Ščitnik za hrbet Poc Spine VPD Air – Extreme Vital

Prav hrbtenica je ključen del telesa, ki ga je prav tako potrebno zaščititi. V ta namen so na voljo različni ščitniki za hrbet, ki pri padcu preprečijo najhujše poškodbe. Padec na poledeneli podlagi ali udarec ob skalo, morda drevo, je lahko za deskarja brez ustrezne zaščite tragičen.

Kot lahko vidite, je snowboard oprema zelo raznolika. Da bo deskanje na snegu udobno, prijetno in varno, si priskrbite vse kose opreme, ki smo jih omenili v prispevku.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.