7 nasvetov za nakup popolnega snowboarda

170
Nakup snowboarda

Deskanje na snegu je priljubljen šport, ki pa zahteva kar nekaj ustrezne opreme. Ključna je izbira snowboarda, kjer je potrebnega nekaj znanja ter poznavanja najrazličnejših zvrsti omenjene zimske aktivnosti. Opazili boste, da na trgu obstaja veliko različnih modelov, in to za vse vrste deskanja na snegu.

Če vam prija freeride oziroma deskanje izven urejenih smučišč, bo izbrana deska imela povsem drugačne lastnosti v primerjavi s tisto, ki je namenjena akrobatskemu deskanju v parku. Deske pa se med seboj razlikujejo tudi po višini, obliki, širini, teži in materialu.

1. Izbira snowboarda glede na slog vožnje

Od sloga vožnje je odvisna oblika deske. V specializiranih prodajalnah s tovrstno opremo je na snowboardu praviloma vedno označeno, kateremu slogu vožnje najbolj ustreza. Nekatere vrste snowboard desk so primerne celo za več vrst deskanja.

Freestyle snowboard Salomon Pulse WIDE (2022)
Freestyle snowboard Salomon Pulse WIDE – Extreme Vital

Pri določanju oziroma izbiri oblike snowboarda morate ločiti deskarske zvrsti. To so terensko deskanje ali all-mountain, deskanje izven urejenih smučišč ali freeride ter deskanje v prostem slogu oziroma freestyle. Prva zvrst predstavlja univerzalni slog. Takšne deske so daleč najboljša izbira za začetnike in vse tiste, ki najraje kombinirate več različnih stilov deskanja.

Freeride predstavlja deskanje po neurejenih smučiščih oziroma pobočjih, torej po sveže zapadlem ter grobem snegu. Deska je v tem primeru dolga in široka. Sprednji del snowboarda je pogosto širši v primerjavi z zadnjim. To deskarju omogoča boljši oprijem in podporo po neenakomernem pobočju.

Freeride snowboard Arbor Crosscut Camber (2022)
Freeride snowboard Arbor Crosscut Camber – Extreme Vital

Freestyle pa je deskanje v parkih, izvajanje akrobatskih in drugih elementov. Deske morajo biti za takšne podvige oblikovane enakomerno na obeh straneh. Slednje omogoča vožnjo ter pristajanje v različnih položajih.

2. Izbira velikosti snowboarda

Velikost snowboarda je odvisna predvsem od višine in teže uporabnika. Velikost torej označuje dolžino od enega do drugega konca deske. Višji in težji kot je deskar, daljša mora biti deska, da se lahko dovolj učinkovito razporedi teža in da omogoča optimalno drsenje po belih strminah.

Freestyle snowboard K2 Afterblack x Tony Hawk (2022)
Freestyle snowboard K2 Afterblack x Tony Hawk – Extreme Vital

V specializiranih prodajalnah snowboard opreme so na voljo prav posebne tabele, kjer je določena primerna velikost deske glede na mere posameznika. Eno od ključnih pravil je, da vam mora deska segati nekje med vrhom nosu in brado. Nekoliko daljše so lahko samo freeride deske.

Če najraje deskate v snežnih parkih, je dobrodošla izbira nekoliko krajša deska, ker je veliko bolj igriva in lažja. To seveda zagotovi močnejši odriv. Po drugi strani so daljše deske precej stabilnejše. Krajše pa zagotavljajo učinkovitejše zavoje. Pomembno je še to, da je snowboard dovolj širok, da prsti ter peta ne segajo čezenj.

3. Oblika snowboarda

Omenili smo že, da je oblika deske pri snowboardanju odvisna od stila vožnje posameznika, določa pa razdaljo med enim ter drugim koncem deske. Če sta oba konca enake oblike, je govora o snežni deski z dvojno konico. Ta se lahko vozi naprej in nazaj. Imenuje se twin shape in je priljubljena predvsem med freestyle deskarji.

Freeride snowboard Burton Deep Thinker WIDE (2022)
Freeride snowboard Burton Deep Thinker WIDE – Extreme Vital

Po drugi strani pa freeride deskarji najpogosteje posegajo po usmerjeni obliki – directional shape. Spodnji del deske je v tem primeru širši ter močneje upognjen v primerjavi z zadnjim. To zagotavlja večjo plovnost po sveže zapadlem snegu.

4. Trdnost ali flex snowboarda

Upognjenost ali flex določa, kako trdna je deska. V tem primeru velja pravilo, da bolj agresivna kot je vožnja, bolj trdna deska je potrebna. Za enostavnejše zavijanje so zaželene mehkejše deske, prav tako za izvajanje najrazličnejših trikov.

Za deske all-mountain je značilno, da sodijo med trdnejše, ker omogočajo večji nadzor ter dobro trenje s podlago ob večji hitrosti. Srednje trdote pa so freeride snowboardi. Ti zagotavljajo drsenje po najrazličnejših vrstah terena. V tem primeru se priporoča, da je snowboard daljši. Pri višji hitrosti bo namreč stabilnejši in bo imel tudi precej boljši oprijem.

5. Vezi za snowboard

Na voljo so mehke, srednje trde in trde snowboard vezi. Seveda morajo povsem ustrezati trdoti izbrane deske. Če je deska mehka, morajo biti takšne tudi vezi.

Snowboard vezi Salomon Highlander (2022)
Srednje trde snowboard vezi Salomon Highlander – Extreme Vital

Mehke vezi so zaželene za freestyle deske, ker zagotavljajo učinkovito gibljivost, ki jo deskarji še kako potrebujejo pri izvajanju trikov. Mehke vezi so najbolj dobrodošla izbira tudi za začetnike v snowboardanju, saj je z njimi zavijanje bistveno preprostejše.

6. Čevlji za snowboard

Obutev za deskanje mora biti povsem skladna z desko in vezmi. Če so vezi mehke, morajo biti takšni tudi snowboard čevlji. Poleg funkcionalnosti in dizajna obutve je ključno še to, da se vam čevlji povsem prilegajo in vam je v njih udobno.

Moški snowboard čevlji K2 Ender (2022)
Moški snowboard čevlji K2 Ender – Extreme Vital

Če snowboard čevlji niso primerno nameščeni, lahko seveda motijo krvni obtok. To pa povzroča precej neprijetne bolečine v okončinah, neprijetne potiske ali celo modrice.

Preberite tudi: Kako izbrati prave snowboard čevlje?

7. Izbira primerne trgovine za nakup snowboarda

Ko vam je povsem jasno, kakšno desko za snowboardanje potrebujete, je seveda na vrsti izjemno pomembna naloga: to je izbira primerne trgovine s tovrstno opremo.

Trgovina s snowboard opremo Extreme Vital
Bogato založena trgovina s snowboard opremo – Extreme Vital

Odličen ponudnik pri izbiri snowboarda in druge opreme je Extreme Vital. Ponudnika lahko preverite tako v njegovih fizičnih trgovinah kot tudi na spletu. V spletni trgovini si že zdaj lahko ogledate celotno ponudbo snowboard desk, obenem pa si preberete cel kup dobrih nasvetov, ki vam bodo pri končni izbiri prišli še kako prav.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.