5 napak pri nakupu snowboard čevljev

133
Napake pri nakupu snowboard čevljev

Pri nakupu čevljev za deskanje na snegu je treba paziti na napake, ki jih lahko naredimo pri izbiri. Vse od napačne togosti in velikosti čevlja do načina zavezovanja in napačnih materialov. Pred nakupom snowboard čevljev je potrebno upoštevati številne vidike.

In kako se izogniti morebitni napačni izbiri ter na kaj vse je treba biti pozoren? O tem skozi napake, ki se pogosto primerijo, še posebej začetnikom, ki se prvič podajajo na snowboard. Čevlji so precej drugačni od tistih za smučanje, zato morebitne primerjave tu odpadejo.

1. Togost čevljev

Togost čevljev za deskanje na snegu je eden najpomembnejših vidikov, ki jih je treba upoštevati pri nakupu. Na splošno so mehkejši čevlji primernejši za začetnike, saj zagotavljajo večjo prožnost in blaženje, kar deskarju začetniku omogoča, da se lažje nauči obvladovati desko.

Snowboard čevlji Deeluxe X-Plorer (2023)
Moški snowboard čevlji Deeluxe X-Plorer – Extreme Vital

Vendar pa mehkejši čevlji na drugi strani ne nudijo tolikšne opore kot trši modeli. Izkušeni deskarji, ki imajo radi zahtevnejše deskanje z veliko hitrostjo, raje izberejo trše čevlje, saj ti zagotavljajo več nadzora in stabilnosti med vožnjo z veliko hitrostjo.

2. Velikost čevljev

Še ena pogosta napaka, ki se ji je treba izogniti, je izbira napačne velikosti čevljev. S tem imajo velikokrat težave tudi smučarji. Pomembno je, da pred nakupom novih čevljev za snowboard skrbno izmerite svoje stopalo, saj lahko slabo prilegajoči se čevelj med vožnjo povzroči nelagodje in celo bolečine zaradi nastalih odrgnin in žuljev.

Za dobro prileganje se prepričajte, da je v predelu za prste dovolj prostora, vendar ne preveč, med prsti in koncem škornja naj bo dovolj prostora za palec. Upoštevajte tudi, da imajo lahko različne blagovne znamke nekoliko drugačne velikosti svojih škornjev, zato prileganje pred nakupom vedno preverite dvakrat.

3. Sistem vezi

Pred nakupom je treba preveriti tudi, ali se vezi na deski ujemajo z vašimi snowboard čevlji. Če boste imeli na koncu nezdružljive vezi in desko, jih ne boste mogli pravilno uporabljati skupaj, zato vedno dvakrat preverite vse potrebno.

Ženski snowboard čevlji K2 Cosmo (2023)
Ženski snowboard čevlji K2 Cosmo – Extreme Vital

Če ste novinec v deskanju na snegu ali kupujete opremo za nekoga drugega, je morda najbolje za nasvet povprašati izkušenejšega deskarja ali prodajalca na prodajnem mestu, ki vam bo pomagal pri izbiri in vam odgovoril na vsa potrebna vprašanja.

4. Sistem zavezovanja

Snowboard čevlji se v osnovi zavezujejo na tri načine. Osnovni je tisti z običajnimi vezalkami, ki naj bodo kvalitetne in zaščitene z vodoodpornim voskom. Sistem na poteg je zelo priljubljen, saj omogoča zategovanje na enostaven način, tretji sistem pa se imenuje BOA in zajema gumb, s pomočjo katerega se z obračanjem čevelj zateguje ali odteguje.

5. Izbira materiala

In končno, ko gre za materiale, iz katerih so izdelani čevlji za deskanje na snegu, se je najbolje držati vodoodpornih sintetičnih materialov, saj ti bolje odgovorijo na zimske razmere kot denimo usnje, ki je v mislih deskarja pogosto prva izbira. Slednje namreč nase potegne preveč vlage in s tem povzroča zoprn občutek, ki je posledica tudi dodatne teže.

Otroški snowboard čevlji Deeluxe Rough Diamond (2023)
Otroški snowboard čevlji Deeluxe Rough Diamond – Extreme Vital

Vodoodporni sintetični materiali bodo poskrbeli, da bodo vaše noge med močnim dežjem ali bolj mokrimi dnevi na smučišču suhe, hkrati pa bodo zagotavljali tudi toplotno izolacijo in vaše noge ščitili pred nizkimi temperaturami. Moderna sintetika je vodoodporna, lahka in ne povzroča potenja nog.

Nakup kakovostnih snowboard čevljev

Izbira kakovostnega čevlja za snowboard je vsekakor bistvenega pomena, če želite na snegu uživati, še posebej če šele začenjate. Z zavedanjem pogostih napak pri nakupu si boste zagotovili par snowboard čevljev, ki se vam bo pravilno prilegal in bo imel vse potrebne lastnosti za prijetno izkušnjo na smučišču.

Torej, imejte v mislih čevelj iz vodoodpornega sintetičnega materiala, izbiro ustrezne trdote čevlja ali togosti, velikosti, sistema zavezovanja in prileganja, pa boste hitro pripravljeni na vse vrste zimskih vremenskih razmer.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.