Kako izbrati prave snowboard čevlje?

879
Snowboard čevlji

Slej ko prej se vsak strasten ljubitelj zimskih športov prične zanimati za deskanje na snegu. Na začetku to priljubljeno disciplino morda opazuje samo od daleč, kasneje pa se tudi sam odpravi v specializirano trgovino po vso potrebno opremo za tovrstni športni podvig. Ker je ni tako malo in ker je nakup opreme za snowboard kar zahteven, si je treba vzeti nekaj časa, pred vstopom v prodajalno pa preveriti čim več kakovostne ponudbe, ki je pri nas sicer ne manjka.

Pomemben del nakupa predstavljajo snowboard čevlji, ki jim v pogovoru pogosteje rečemo buci. Če jih boste kdaj želeli kupiti tudi vi, poskrbite, da boste kupili prave, saj vas v nasprotnem primeru na snegu ne čaka užitek, temveč lahko prava muka, ki vas bo odvrnila od ene najbolj priljubljenih zimskih aktivnosti v Sloveniji.

Mehki, ojačani ali trdi buci?

V primeru mehkih vezi izbirajte med mehkimi snowboard čevlji. Z njimi boste gibljivost nog uravnavali z zategovanjem vezalk. Sicer pa se mehki buci uporabljajo pri izvajanju skokov ter trikov, pa tudi za vožnjo po sveže zapadlem snegu.

Snowboard čevlji Northwave Edge SL
Snowboard čevlji Northwave Edge SL – Extreme Vital

Ojačane buce z vgrajeno zadnjo oporo, ki še vedno sodijo v mehko skupino bucev, se uporablja v kombinaciji s t. i. step-in vezmi. Za trde vezi je logično, da posegate po trdih snowboard čevljih. Ti še najbolj spominjajo na čevlje za smučanje, zagotavljajo pa vam večji naklon skočnega sklepa, so univerzalne ter primerne za vožnjo po vseh vrstah terena.

Palec na nogi naj se dotika notranje strani čevlja

Pri izbiri bucev je velikost ključnega pomena. Nič vam namreč ne bo pomagalo, če boste na nogah imeli snowboard čevlje vrhunskih proizvajalcev, če vam bodo ti premajhni ali preveliki. Ko boste buce preizkušali, se mora palec dotikati notranje strani čevlja.

Snowboard čevlji K2 Ender
Snowboard čevlji K2 Ender s sistemom hitrega zavezovanja – Extreme Vital

Zaradi nepravilne velikosti se vam bodo pojavili žulji, ki vam lahko med deskanjem povzročijo prave muke. To pa še zdaleč ni vse. Preveliki buci povzročajo plesanje pete dol in gor. S takšnimi čevlji deske ne boste mogli dobro upravljati in pogost rezultat je padec, ki je seveda lahko tudi nevaren. S pravilno izbrano velikostjo bucev boste tako v veliki meri poskrbeli za varnost na snegu.

Kupite smučarske čevlje iz sintetike

Poleg trdote ter velikosti ima pri nakupu bucev zelo pomembno vlogo še material. Najboljša rešitev so smučarski čevlji iz sintetike, ki je lahkotna in ne absorbira vlage, tako kot jo npr. naravno usnje. Vaša stopala bodo v čevljih iz sintetike dobro dihala in se ne bodo znojila.

Ženski snowboard čevlji K2 Contour
Ženski snowboard čevlji K2 Contour v sivi barvi – Extreme Vital

Izogibajte se torej čevljem za deskanje iz naravnega usnja, ki preveč učinkovito absorbirajo vlago. Pri deskanju vam bo to povzročalo izjemno neprijetne občutke, saj bo teža čevlja zaradi slabe absorbcije povečana.

Buce kupite v specializirani trgovini s športno opremo

Čeprav boste morda vedeli za skoraj vsako malenkost, ki šteje pri nakupu odličnih bucev, pa vam tudi to ne bo kaj dosti koristilo, če nakupa ne boste izvedli v specializirani trgovini s športno opremo, kjer vam prodajalci ponujajo preverjene izdelke vrhunskih blagovnih znamk.

Četudi boste za snowboard čevlje na tem mestu zapravili nekaj več denarja, pa od njih pričakujte, da vam bodo zelo dolgo odlično služili. Zaradi dobre izbire bo deskanje v izjemen užitek ter sprostitev, ki je ne boste želeli izpustiti kar tako.

Ne pozabite na ostalo snowboard opremo

In da vam misli ne bodo begale samo med tem, katera vrsta snowboard čevljev je najustreznejša za vas, imejte pri nakupovanju opreme pri sebi seznam, na katerem si boste sproti obkljukali tisto, kar že imate in česar še ne.

Nekoliko več časa vam bo za nakupovanje vzela tudi sama snowboard deska, morda tudi vezi. In čeprav se vam bo zdelo, da je nakup ostale obvezne in dodatne opreme bistveno preprostejši, naj vam tudi pri tem pomaga izkušeno osebje v specializirani športni trgovini.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.