Katere vrste snowboard desk poznamo?

387

Na trgu je danes na voljo več vrst snowboard desk. Tako lahko vsi, ki uživajo v deskanju po belih strminah, izberejo točno takšno, ki je najprimernejša za njihove potrebe. Med najpogostejše izbire sodijo naslednje vrste snowboardov:

  • Freestyle,
  • Freeride oz. All mountain,
  • Alpine oz. Carving.

Vsaka od omenjenih desk je izdelana na poseben način, iz posebnih materialov ter oblik, upogibnih vzorcev in velikosti. Vrsta deske se mora tako popolnoma ujemati z našim slogom vožnje.

Freeride ali All mountain deska

Od vseh treh prej omenjenih desk je Freeride deska najbolj priljubljena. To je deska, ki predstavlja kar polovico celotne prodaje vseh snowboardov. Zasnovana in izdelana je tako, da odlično drsi po mehkem, neutrjenem snegu. Med deskanjem lahko s Freeride desko uživate tudi v carvingu, raznih trikih in v vseh ostalih možnostih, ki jih ponuja omenjena deska.

Snowboard Salomon Sight
All-mountain snowboard Salomon Sight – Extreme Vital

Freeride deske imajo usmerjeno obliko in naj bi se uporabljale predvsem za deskanje v eno smer. Če ima deska usmerjeno obliko, to pomeni, da se nos deske razlikuje od repa. Pri Freeride tehniki je rep običajno ožji, krajši in bolj raven kot nos. Kljub temu pa se z njo lahko vozi v obe smeri.

Freeride deske so običajno mehkejše in začetnikom omogočajo lažje manevriranje, zato so odlične za vse, ki se šele spoznavajo z deskanjem na snegu. Vsekakor pa je deska dovolj trda, da zdrži tudi hitre zavoje na trdi in zaledeneli podlagi. To je deska, ki premosti vrzel med Freestyle in Alpine desko. Vendar pa ni tako stabilna kot Alpine deska in ni tako okretna za prosti slog deskanja kakor Freestyle deska.

Freestyle deska

Freestyle deska je širša in stabilnejša in tako dopušča lažjo vožnjo. Poleg tega je tudi krajša v primerjavi z desko Freeride ter bolj upogljiva, zaradi česar omogoča lažje zavijanje. Ravno zaradi omenjenih karakteristik je Freestyle deska odlična za prosti slog in je zato najboljša izbira za začetnike.

Freestyle snowboard K2 Lime Lite (ženski)
Freestyle snowboard K2 Lime Lite (ženski) – Extreme Vital

Freestyle deske so izdelane predvsem za izvajanje različnih trikov na zasneženih strminah ter v parkih, ki so pripravljeni izključno za deskarje na snegu. Omeniti pa je potrebno, da imajo omenjene deske slab oprijem roba in slabšo stabilnost ter da niso dobre za rezanje zavojev in hitro vožnjo.

Večina Freestyle desk ima popolnoma simetrično obliko (twin tip) ali direkcijsko obliko. Simetrična deska imajo popolnoma identičen nos in rep ter se enako dobro vozi v obe smeri. Oba konca imata lopatast zaključek, deska pa je odlična za začetnike, saj jih lahko vozi v obe smeri. Direkcijske twin deske pa so podobne klasičnim twin tip deskam, le da imajo rep nekoliko trdnejši kot nos.

Alpine, Carving ali Race deska

To je deska, ki je ožja kot Freeride in Freestyle deska. Njihove dolge, ozke in trde konstrukcije so izdelane za večje hitrosti in za čistejše zavoje. Ker imajo carving robnike, omogočajo hitro zavijanje, obračanje in odličen oprijem robnikov tudi na trdem snegu ter odlično stabilnost pri visoki hitrosti.

Race snowboard Nobile GS Classic Series
Race snowboard Nobile GS Classic Series

Znane so tudi pod imenom alpske deske, ker izgledajo kot povečana smučka. Izdelane so lahko v simetričnem ali v nesimetričnem slogu in imajo običajno lopatast samo nos. Podobno kot Freeride deske so tudi Carving deske izdelane tako, da so primerne za vožnjo v le eno smer.

Medtem ko Carving deske ponujajo najvišjo raven zmogljivosti, za začetnike niso primerne in so rezervirane le za dobre poznavalce deskanja na snegu. Odlične so za hitro spuščanje po strminah, a niso primerne za izvajanje trikov na snegu.

Katero vrsto snowboard deske izbrati?

Da se lahko odločimo za nakup ustrezne snowboard deske, je potrebno kar nekaj znanja in informacij. Vedeti moramo, kakšen stil vožnje imamo, kakšen nivo deskanja obvladamo, katero obliko deske si želimo in kakšen profil bo najboljši za naše potrebe.

V kolikor smo se z deskanjem šele dobro spoznali, je pred nakupom priporočljivo obiskati usposobljene strokovnjake, ki nam bodo v specializiranih trgovinah znali svetovati in nas usmerili k nakupu najustreznejše snowboard deske.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.