Nakup smučarskih očal: na kaj paziti pri izbiri?

241
Smučarska očala

Ljubitelji smučanja vsako leto iščejo novo in bolj dovršeno smučarsko opremo, ki bi njihov najljubši zimski šport naredila še zabavnejši. Tudi smučarska očala so danes dobavljiva v najrazličnejših oblikah in z raznovrstnimi lastnosti, da se kupec težko znajde. A očala za smučanje so gotovo pomemben in celo nujen del smučarske opreme. Ne gre namreč le za modni dodatek, ampak za del zaščitne opreme, ki se priporoča vsem smučarjem, ne glede na njihovo znanje ali veščine. Potrebno pa je vedeti, kakšna očala izbrati.

Smučarska očala so oblikovana tako, da omogočajo zaščito pred malimi delci, hkrati pa povečajo vidljivost. Mnogi vedo, da so očala dober način za zaščito pred nevarnimi UV žarki, vsekakor pa je dobro izbrati model, ki hkrati preprečujejo rošenje. Kako najti očala zase in kakšno vlogo imajo pri izbiri leče?

1. Leče

Na odgovor, kakšna smučarska očala potrebujete, vpliva več dejavnikov, a obrnimo se najprej na zaščitni faktor. Kot že omenjeno, tudi smučarska, tako kot vsa kvalitetna športna ali navadna sončna očala, oči ščitijo pred nevarnostmi UV svetlobe. Cenejša smučarska očala navadno prilagajo le eno lečo, medtem ko dražji modeli danes pogosto prilagajo dodatne barve leč, kar pomeni, da lahko izbiro prilagajate vremenu.

Smučarska očala Uvex Downhill 2100 CV (2022)
Smučarska očala Uvex Downhill 2100 CV – Extreme Vital

Kaj zajema nakup določenih očal, se vedno pozanimajte pri prodajalcu, da ne pride do nepričakovanih razočaranj. Z nakupom več leč se namreč izognete potrebi, da bi morali za drugačno vreme kupovati nova očala. Če ste redni smučar, lahko na ta način v daljšem časovnem obdobju prihranite kar nekaj denarja.

Če pa smučate redko in še takrat dodobra preverite vremensko napoved, bodo za začetek primerna tudi cenejša očala. Ustrezna očala bodo pomenila zaščito v pripekajočem soncu, ki se odbija od bele gladke podlage in je še posebej nevarno, poskrbela pa bodo tudi za boljšo vidljivost v primeru megle.

2. Zračniki

Z razvojem smučarske opreme so tudi zračniki na smučarskih očalih postali nekaj običajnega. A vsa očala z zračniki niso enaka, saj tudi tu prihaja do različnih kvalitet. Osnovna funkcija zračnikov je preprečevanje rošenja, za katerega vsi, ki so ga kdaj okusili na običajnih očalih, vedo, kako nadležno je in kako zelo poslabša vidljivost.

Smučarska očala Smith Knowledge OTG (2022)
Smučarska očala Smith Knowledge OTG – Extreme Vital

Osnova varnega smučanja pa je dober pregled nad progo in dogajanjem okoli sebe. Zato vedno preverite, ali smučarska očala, ki si jih ogledujete, imajo zračnike, poizkusite pa tudi različne modele. Lahko se namreč zgodi, da določeni zračniki oziroma zasnova očal ni združljiva s vašo smučarsko čelado.

3. Združljivost s čelado

S tem enostavnim korakom boste zagotovili, da na smučišču ne bo treba izbirati med čelado in smučarskimi očali. Preverite, da očala trdno stojijo na čeladi in da vsak element zase še vedno omogoča polno zaščito ter ne ovira katerega od elementov, kot so na primer že omenjeni zračniki.

4. Velikost

Velikosti opreme ni potrebno upoštevati le pri čeladi, obutvi ali obleki. Naše obrazne poteze so namreč različne, velikost glave tudi vpliva na velikost dela, ki ga želimo zaščititi, zato je dobro očala, če se le da, pred nakupom pomeriti.

Smučarska očala POC Retina BIG Clarity Comp
Smučarska očala POC Retina BIG Clarity Comp – Extreme Vital

Tako se boste izognili temu, da bi vam očala drsela navzdol, ali da bi bili med obrazom in očali »prazni prostorčki«, kar pomeni, da se očala ne prilegajo dobro vaši obrazni obliki. Lahko pa se tudi zgodi, da vas očala žulijo ali so enostavno neprijetna za nošenje.

Osnova za to, da vas nek izdelek zaščiti, pa je prav to, da ga nosite. Že majhne razlike v oblikovanju, ki so težko vidne na prvi pogled, lahko pomenijo veliko razliko ob nošenju. Večji okviri so načeloma priporočljivi za tiste z večjimi glavami, manjši okviri pa za manjše glave, a pravilo ne velja univerzalno, zato se ob dvomih obrnite tudi na svetovalce v trgovini.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.