Kako razdvojiti splitboard in ga ponovno sestaviti?

52
Sestavljanje splitboarda

Zimski športi so izredno priljubljeni: naj gre za smučanje, deskanje ali tek na smučeh. Vse bolj priljubljen zimski šport pa postaja deskanje s splitboardom – deljivo snežno desko. Gre za klasičen način bordanja, le da je v uporabi bord oz. deska, ki se jo lahko po sredini razdeli na dve polovici in se ju nato uporabi kot samostojni smučki. Uporaba splitboarda olajša vzpon na hrib, na vrhu hriba pa oba dela enostavno sestavite nazaj v eno desko ter ponovno uživate v spustu po strmini.

Razdvojitev splitboarda na prvi pogled morda deluje nekoliko zapleteno in morda v vas zbuja skrb, ali boste izzivu res kos. Za vas smo zato pripravili nekaj napotkov, s katerimi boste v kratkem času pripravljeni na užitek v tej priljubljeni zimski aktivnosti. Nasvete preizkusite tudi v praksi – sestavljanje borda vadite kar doma ter tako preprečite slabo voljo, ki bi se zaradi zapletov lahko pojavila na vrhu zasnežene gore.

Kako razstaviti splitboard?

Deskanje na snegu v zimskih dnevih prinaša velik užitek. Veselje ob spustu pa manjša zavedanje, da bo nekako treba priti tudi nazaj na vrh hriba. Splitboard, deljiva snežna deska, vam olajša situacijo: desko morate le razdeliti na dva dela, da dobite dve smučki. Natančna navodila, kako razdeliti splitboard, dobite ob nakupu deske, vseeno pa je pred vami nekaj splošnih navodil, ki vam utegnejo priti prav.

 1. Snemite vezi: najprej sprostite ročico za prste, ki se nahaja na konici vezi, ter povlecite vez, pri tem pa držite petni del vezi. Pazite – vez se mora premakniti z lahkoto. Če se to ne zgodi, primite rob deske v bližini vezi in narahlo povlecite. Ko vam uspe sprostiti prvo vez, ponovite še z drugo. Prilagodite tudi nagib – za učinkovitejšo vožnjo navzgor zmanjšajte nagib naprej.
 2. Sprostite zaponke za nos in rep deske: povezanost deske omogoča več sponk in zapahov. Pri razdelitvi moramo torej prav te zrahljati – sprva odvijte vse sponke in zapahe, nato pa povlecite oba dela deske, vsakega na svojo stran. Eno smučko potisnite naprej, drugo pa povlecite nazaj.
 3. Pravilno določite levo in desno smučko: ko uspešno razdelite desko na dva dela, razmislite, katera polovica predstavlja desno smučko in katera levo. Pomagajte si s tem, da smuči obrnete tako, da desna stran deske postane leva smučka, leva stran pa desna smučka. Dolg raven rob, ki je ločeval levo in desno polovico deske, mora biti na zunanji strani vsake smuči, obenem pa sponke deske ne bodo v napoto.
 4. Pritrdite kože: kože so nujne za oprijem na ledenih strminah. Podstavke smuči obrnite navzgor ter namestite prevleke. Pozorni bodite na pravilno namestitev, saj bo le tako prišlo do optimalnega oprijema in gladkega drsenja na strmih vzponih. Kožo pritrdite na konico smuči (običajno si lahko pomagate s sponkami), nato pa jo previdno povlecite in pazite, da ne prekrije robov. S sponko jo pritrdite na smučko.
Moški splitboard Furberg Big MTN Split (2023)
Moški splitboard Furberg Big MTN Split – Extreme Vital
 1. Pritrditev vezi: ko ste splitboard razdelili na dva dela ter obe smučki opremili s kožo, morate na tečaj smučke pritrditi še vezi. Predlagamo, da uporabite zaponko oz. pritisnete na zapah – to naredite tako na levi kot desni smučki.
 2. Smučki natančno preverite: preden se odpravite vrhu gore naproti, preverite, ali ste vse ustrezno namestili. Ste pravilno določili levo in desno smučko? Je na zunanji strani vsake smuči res dolg, raven rob? So kože dobro pritrjene? Kako je z vezjo? Skratka – prepričajte se, da ste nalogo dobro opravili, saj boste le tako varno prišli na cilj.

Kako sestaviti splitboard?

Po uspešnem razstavljanju splitboarda in vzponu na vrh morate desko ponovno sestaviti. Za vas smo pripravili nekaj napotkov, kako se lotiti sestavljanja, zavedajte pa se, da lahko postopek pri specifičnem splitboardu v določenih korakih odstopa od spodaj navedenih splošnih smernic.

 1. Snemite vezi s tečajev na smučeh: najprej se lotite odstranjevanja vezi. Postopek je odvisen od modela deske – običajno gre za sprostitev zaponke oziroma izvlek zatiča. Na tej točki lahko tudi prilagodite naklon.
 2. Odstranite kože: odpnite repno sponko in povlecite kožo s smuči – pri tem si pomagajte z repnim trakom. Prepognjeno kožo pospravite v nahrbtnik. Ko odstranite kože, bodo smučke postale zelo gladke, zato pazite, da vam ne zdrsnejo po hribu navzdol. Najbolje bo, da jih potisnete v sneg in se tako izognete morebitnim zapletom.
 3. Povežite smučki v splitboard: levo in desno smučko postavite tako, da bodo kovinski robovi na vsaki smučki točno na sredini – nato smuči rahlo zamaknite, prva naj bo nižja od druge za vsaj en centimeter. Potisnite obe smučki skupaj, vse dokler nista konica in rep poravnana, sponke, ki so na sredini, pa se bodo na tej točki zaskočile.
Ženski splitboard Burton Family Tree Hometown Hero (2024)
Ženski splitboard Burton Family Tree Hometown Hero – Extreme Vital
 1. Pritrdite sponke in druge zapahe: ko je snowboard ponovno oblikovan, pritrdite še sponke ter po potrebi zapahe, ki se nahajajo na sredini deske. Ne pozabite preveriti, ali je plošča pravilno poravnana – če je prišlo do težav pri zapahu oziroma če so se sponke težko zaskočile, postopek ponovite.
 2. Ponovna namestitev vezi: vezi potisnite na temu namenjena vmesnika za vez ter ju zaklenite z zapahi oziroma drugimi pritrdilnimi elementi. Pazite na pravilno pritrjenost vezi.
 3. Preverite splitboard: ste res zataknili vse zapahe? So vse vezi pravilno pritrjene in ustrezno nameščene? Pred spustom se dvakrat prepričajte,da je splitboard sestavljen pravilno.
infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.