Tek na smučeh: izbira opreme

966
Oprema za tek na smučeh

Ste vedeli, da mnogi zdravniki in strokovnjaki s področja športne rekreacije prav tek na smučeh uvrščajo med vrste športnih dejavnosti, ki najceloviteje vplivajo na vaš organizem? Poleg tega, da ta oblika rekreacije zaposli vse telo, vam omogoča tudi dobro psihično sprostitev. Če želite doseči vse to, pa vsekakor ne gre brez primerne opreme, ki jo pri tem potrebujete.

Izbira ustrezne opreme za tek na smučeh je pomembna za vse tekače, še posebej pa za tiste, ki s to obliko rekreacije do sedaj še niso imeli izkušenj. Predstavljamo vam vse kose opreme, ki jih morate imeti pri roki, preden se odpravite na tek po lepo ali nekoliko manj urejenih snežnih tekaških poteh.

1. Smuči za tek

V prvi vrsti je dobro vedeti, da ločimo dve tehniki smučarskega teka. Prva je klasična in druga drsalna. Prav od njiju je najbolj odvisno, kakšno opremo si boste priskrbeli.

Tradicionalno tehniko teka na smučeh predstavlja klasična tehnika. Gibanje je podobno kot pri navadni hoji. Takšna tehnika je najustreznejša za začetnike. Če tovrstno tehniko uporabljate po urejenih progah, je najbolje imeti ožje smuči. Če jo uporabljate na manj urejenih progah, pa je bolje poseči po širših.

Drsalna tehnika še najbolj spomina na tehniko, ki jo uporabljate pri drsanju ali rolkanju. Priporočamo jo vsem, ki obožujete večje hitrost. Smuči so v tem primeru krajše, palice pa daljše, tudi tekaški čevlji so nekoliko drugačni kot pri klasičnem teku na smučeh. Ta oblika teka se izvaja le na urejenih progah.

Smuči za tek
Katere smuči za tek boste kupili, je v prvi vrsti odvisno od tehnike teka.

Pri izbiri smuči za tek na smučeh je najpomembnejša trdota loka. Če je pravilno izbrana, omogoča odličen oprijem, boljšo odzivnost smučke, lažji tek in večji užitek. Pri klasični tehniki se trdota loka določa glede na težo posameznika in glede na njegovo predznanje. Pri drsalni tehniki pa poleg omenjenih dejavnikov trdoto določajo tudi pogoji na snegu.

Premehka ali pretrda smučka ne nudi dovolj dobrega oprijema, posledično pa niti navdušenja nad tekom. Pri nakupu tekaških smuči se je najbolje obrniti na prodajalce v specializiranih trgovinah s smučarsko opremo.

2. Vezi

Tekaške vezi so na smuči pritrjene z vijaki ali s posebno ploščo. Pri izbiri vezi je zelo pomembna kompatibilnost s čevlji, ker proizvajalci na prodajne police postavljajo različne sisteme vpenjanja. Ko jih boste kupovali, prodajalcu zaupajte tudi tehniko teka na smučeh.

3. Palice za tek na smučeh

Izbira tekaških palic je odvisna od tehnike teka in od višine posameznika. Pri klasični tehniki se uporabljajo krajše palice, ki so visoke približno do višine ramen. Za drsalno tehniko se uporabljajo daljše palice, ki naj bi segale približno do brade tekača.

4. Tekaški čevlji

Tudi tekaški čevlji so prilagojeni glede na vrsto tehnike. Za klasično tehniko se uporabljajo nižji čevlji, za drsalno pa višji. Za začetnike se najbolj priporočajo kar polvisoki čevlji, ki jih lahko uporabljate pri obeh tehnikah.

5. Tekaška oblačila

Vsekakor pa morate pri teku na smučeh uporabljati prava tekaška oblačila, narejena iz posebnih materialov, ki so odporna na različne zunanje dejavnike. Priporočamo vam, da si oblačila ravno tako kupite kar v specializirani trgovini s športno opremo, kjer vam bodo prodajalci našteli, kaj vse morate imeti na sebi.

Oblačila za tek na smučeh
V specializirani trgovini si priskrbite kakovostno obutev in topla oblačila.

Posezite po priznanih blagovnih znamkah, ki vam bodo omogočile, da boste v teku na smučeh popolnoma uživali in da se boste domov vračali nepremočeni.

6. Dodatna oprema

V trgovini, kjer ste nakupili vse potrebno za tek na smučeh, vam bodo prodajalci najverjetneje ponudili še nekatera dodatna sredstva, ki vam lahko omogočijo še boljši in hitrejši tek.

Če se vam nakup dodatkov zdi smiseln, le posezite po njih, kajti škodovali vam zagotovo ne bodo, kvečjemu bodo vaši spomini na tek še bolj nepozabni in še z večjim veseljem se boste odpravljali na nove podvige.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.