Komu je namenjen splitboard?

331
Splitboard

Prvi sneg je že zapadel. Vso sezono ste nestrpno čakali, da se na prosti zimski dan odpravite na svoje najljubše smučišče. Opremite se, spakirate desko ali smuči, se odpravite na pot in odštejete vrtoglavo vsoto za vozovnico, potem pa ugotovite, da so vrste na smučišču dolge kot popoldanska mestna prometna konica. Ko jo končno premagate, se je po progi že spustilo na tisoče ljudi, ki so le-to spremenili v gromozansko gnečo. Se splača? Morda ne, toda presodite sami.

Zelo verjetno bodo zaradi epidemioloških razmer omejeno delovala skoraj vsa smučišča, zato je namestitev nekje v zaledju najboljši ali sploh edini način, če se želite odpraviti na sneg in obenem ohraniti ustrezno socialno razdaljo. Tako se vrnete v mir in tišino narave, kjer ste samo vi in nekaj prijateljev. V nadaljevanju predstavljamo splitboarding, ki je zaradi vseh zgoraj navedenih razlogov v zadnjih nekaj letih postal zelo priljubljen. Primeren pa je prav za vsakega ljubitelja snežnih strmin.

Kaj sploh je splitboarding?

Pri splitboardingu gre za vzpon na goro oz. vzpetino po globokem in še neobdelanem snegu ter nato za spust po neokrnjeni snežni odeji. Princip je precej podoben turnemu smučanju, le da namesto smuči uporabljate razdeljeno desko za sneg. Če torej želite odkrivati nova zasnežena pobočja brez sledi in ljudi, je splitboarding zagotovo prava zimska izbira.

Splitboard Salomon Speedway (2022)
Moška splitboard deska Salomon Speedway (2022) – Extreme Vital

Splitboard je deska za deskanje na snegu, ki se, kot že beseda pove, razpolovi. Po širini se prelomi na polovico in se tako spremeni v par kratkih smuči. Zakaj bi si kdo želel to početi? Če niste ljubitelj smučanja in raje posegate po bordanju, lahko brez strahu poskusite tudi splitboarding.

Splitboard je namenjen vzponom in spustom

Čeprav lahko med turnim smučanjem naredite nekaj blagih zavojev in se varno spuščate po lahkem razgibanem terenu, vezi za splitboard v načinu turnega smučanja niso zasnovane za obremenitve pri hitrem spustu, enostranski rez ni zasnovan za zavijanje.

Ženski splitboard Arbor Veda Camber (2022)
Ženska splitboard deska Arbor Veda Camber (2022) – Extreme Vital

S splitboardom lahko užijete deskanje in turno smučanje obenem, saj se vzpenjate s »smučmi«, spustite pa z desko, ki jo sestavite. Za splitboard uporabljajte običajne čevlje za deskanje – če ste privrženec deskanja na snegu, morate poskusiti tudi novost splitboardinga in za to vam vsekakor ni treba skrbeti, da bi se uvajali v nove čevlje in zapravljali dodaten denar. Vaši običajni čevlji za deskanje na snegu se bodo dobro obnesli.

S splitboardom na vlečnico in sedežnico?

Brez težav. Čeprav so splitboardi na splošno težji od običajne smučarske opreme, se bodo dobro obnesli tudi na vzpenjači. Morda boste na trdem terenu opazili nekaj več drgnjenja ali upogibanja, če vam utrjene proge ne ustrezajo, imate z njim vedno možnost, da se odločite za turno smuko zunaj meja smučišča.

Se splitboard vozi kot običajen snowboard?

Z nedavnim tehnološkim napredkom so se splitboardi približali vožnji s trdnimi deskami za sneg, vendar jim še vedno niso povsem enaki. Tovarniške deske so izdelane nekoliko bolj togo, nove oblike sponk pa desko držijo skupaj tesneje kot v preteklosti.

Splitboarding – za dogodivščine in nabiranje izkušenj

Splitboarding je odprl nov svet deskanja na snegu z ogromno izbiro raznolikih prostranstev terena in vznemirljivih trenutkov v zaledju. Splitboard vam torej omogoča, da se vaša deska za sneg spremeni v krajše smučke, zato na terenu doživite turno smuko in bordanje v enem. Poskusite in kmalu si boste sestavili svoj osebni seznam razlogov, zakaj je splitboarding najbolj neverjetna zimska izkušnja doslej.

Pri splitboardingu je svežih zavojev v zaledju dovolj za vso sezono za vse tiste, ki so pripravljeni na adrenalinsko popotovanje. Pri raznoliki izbiri terenov je pomembno le pozorno spremljanje vremena in stanja terena. Že kratka tura na splitboardu vam bo prinesla zavoje, o katerih vsak smučar ali deskar le sanja.

DELI
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.