Kaj obleči za deskanje na snegu?

104
Oblačila za deskanje na snegu

Če ste novinec na smučišču ali vam zima do sedaj ni bila ravno pri srcu, se verjetno sprašujete, kaj obleči za aktivnost, kot je deskanje na snegu. V nadaljevanju boste spoznali nekaj osnov, s katerimi boste dovolj oblečeni in ustrezno zaščiteni pred zimskim vremenom.

Nepogrešljiva oblačila za deskanje na snegu

Udobje na smučišču je v veliki meri odvisno od izbire oblačil. Ta ne smejo biti tako tesna, da bi vas ovirala med deskanjem, hkrati pa vam morajo nuditi dovolj toplote. Oblačila za deskanje na snegu, ki si jih morate priskrbeti, če z aktivnostjo mislite resno, so:

 • Dolgo spodnje perilo: Ta plast oblačil je med najpomembnejšimi, saj odvaja pot z vaše kože in vas ohranja tople. Izberite volno, sintetiko ali svilo, nikakor pa ne bombaža, ki se ne suši tako hitro in ne odvaja vlage. Spodje perilo je lahko različno debelo, pri izbiri upoštevajte zunanje temperature in svojo občutljivost na mraz.
Moške termo hlače UYN Evolutyon UW Long
Moške termo hlače UYN Evolutyon UW Long – Extreme Vital
 • Lahka majica iz flisa ali volne: Čez dolgo spodnje perilo oblecite lahko majico iz flisa ali drug zgornji del iz volne. S to plastjo boste poskrbeli za dodatno toploto na smučišču in drugih zasneženih pobočjih.
Ženska termo majica Odlo Merino Warm LS
Ženska termo majica Odlo Merino Warm LS – Extreme Vital
 • Nogavice za deskanje na snegu: Nogavice morajo biti višje od snowboard čevljev in ne predebele. Če so predebele in se zaradi tega čevlji tesno oprimejo vaših stopal, to lahko ovira krvni obtok, zaradi česar vas lahko celo zebe. Volnene in sintetične nogavice so najboljša izbira, izogibajte pa se bombažnim, ker se v primeru potenja počasneje sušijo.
Moške in ženske smučarske nogavice X-SOCKS Ski Rider
Moške in ženske smučarske nogavice X-SOCKS Ski Rider – Extreme Vital
 • Snowboard jakna/bunda: Pri izbiri vrhnje plasti oblačil je pomembno, da izberete nepremočljivo in vodoodporno jakno ali bundo, ki vam zagotavlja dovolj toplotne izolacije. Ne pozabite tudi na druge podrobnosti, kot so npr. priročni žepi.
Moška snowboard bunda Picture Organic Naikoon (2023)
Moška snowboard bunda Picture Organic Naikoon – Extreme Vital
 • Snowboard hlače: Tudi za hlače je pomembno, da so nepremočljive, vodoodporne in dobro izolirane. Med dodatnimi značilnostmi ne spreglejte žepov, zračnikov in funkcij, ki preprečujejo vdor snega v čevlje.
Ženske snowboard hlače Picture Exa (2023)
Ženske snowboard hlače Picture Exa – Extreme Vital
 • Rokavice: Izberite nepremočljive, vodoodporne in dobro izolirane rokavice. Načeloma velja, da debelejše kot so rokavice, bolj tople so. Na voljo so vam klasične rokavice na pet prstov ali rokavice na palec, s katerimi so sicer nekoliko otežene ročne spretnosti. Med posebnostmi rokavic za deskanje na snegu so vgrajeni robčki za očala in dolge manšete, ki preprečujejo vdor snega v rokav jakne.
Moške snowboard rokavice Level Suburban (2023)
Moške snowboard rokavice Level Suburban – Extreme Vital
 • Čelada za deskanje na snegu: Čelada sicer ni obvezna (razen za mlajše od 14 let), vendar je vsekakor priporočljiva, saj je najboljša zaščita za glavo v primeru padca, hkrati pa ohranja vašo glavo in ušesa suha in topla.
Ženska snowboard čelada Poc Obex MIPS
Ženska snowboard čelada Poc Obex MIPS – Extreme Vital
 • Zaščitna očala: Kakovostna zaščitna očala ščitijo oči pred snegom, vetrom in bleščanjem. Pri izbiri očal morate predvsem preveriti, ali ustrezajo vaši čeladi in velikosti obraza.
Unisex snowboard očala Salomon Radium Photochromic (2023)
Unisex snowboard očala Salomon Radium Photochromic – Extreme Vital
 • Buff ali podkapa: V primeru nizkih temperatur vam prideta prav buff in podkapa, s katerima lahko kožo obraza popolnoma zaščitite pred mrazom.

7 nasvetov, da vam bo na smučišču udobno

Za popoln deskarski dan na snegu pa ni dovolj le izbira ustreznih oblačil. Priporočljivo je upoštevati še nekaj nasvetov, s pomočjo katerih vam bo na smučišču udobno.

 • Oblecite se glede na trenutne vremenske razmere. Vedno, ko se odpravljate na smučišče, preverite vremenske razmere, vključno s temperaturo ozračja. Kadar so napovedane ekstremno nizke temperature, poskrbite za dodatno zaščito, v primeru snega pa poskrbite za nepremočljivost in vodotesnost oblačil.
 • Upoštevajte načelo večplastnega oblačenja. Večplastnost oblačil je ključ do udobja. Zato oblecite plasti oblačil, ki jih lahko brez težav odstranite, če se ozračje čez dan ogreje, ali pa dodate, če vas zebe.
 • Prihranite tako, da uporabite oblačila, ki jih že imate. Če ste omejeni s proračunom, za deskanje na snegu lahko za začetek uporabite tudi tista oblačila, ki jih sicer uporabljate za vsakodnevne aktivnosti. Nič ni narobe, če nimajo tipičnih lastnosti deskarskih oblačil.
 • V oblačila investirajte takrat, ko je to smiselno. Če ste kupili sezonsko vozovnico, je smiselno investirati nekoliko več tudi v nakup vrhunske opreme. Če pa boste deskali na snegu le občasno, ni nobene potrebe po zapravljanju denarja. Odličen način, da prihranite denar, je tudi najem opreme.
 • Izbirajte vodoodporne in sintetične materiale. Jakna, hlače in rokavice morajo biti nepremočljivi, poleg tega pa morajo imeti sintetično podlogo, ki zagotavlja, da vam bo toplo tudi, ko boste premočeni.
 • Po potrebi uporabite grelnike za roke in noge. Če ste med tistimi, ki jih pogosto zebe v prste na rokah ali stopala, uporabite grelnike oziroma posebne vložke. Ti bodo poskrbeli, da vam bo v čevljih in rokavicah več ur prijetno toplo.
 • Poiščite opremo z odbojniki Recco. Ta varnostna funkcija je danes tovarniško vdelana v oblačila, obutev ali čelade. Namenjena je temu, da vas v primeru plazu lahko reševalci hitreje najdejo.
infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.