5 nasvetov za izbiro smuči

1564
Izbira smuči

Nekoč smo poznali le nekaj vrst smuči: slalomske, veleslalomske, začetniške, rekreativne in morda še kakšen model, danes pa smučarska industrija kar brsti od različnega števila takšnih in drugačnih smuči. A kljub temu izbira ustreznih smuči ne bi smela biti pretežka, še posebej, če boste upoštevali nasvete, ki jih vam bomo ponudili v nadaljevanju prispevka.

Priporočamo vam, da se odločite za nakup smuči v specializirani prodajalni, kot je npr. Extreme Vital. Prodajalec v specializirani trgovini bi vas moral povprašati o številnih željah, na osnovi katerih bi vam predlagal ustrezne smuči. Pri izbiri je namreč še kako pomembno, kako pogosto smučate, ali smučate tudi po bolj strmih terenih, kakšni zavoji vam pospešijo utrip srca, ali ste ljubiteljski smučar ali radi tudi tekmujete, kakšna je vaša kondicija in še in še.

Dejavniki, ki jih morate upoštevate pri izbiri smuči

1. Pazite na ustrezno osnovno zgradbo smuči

Povsem jasno je, da imajo cenejše smuči tudi manj zapleteno zgradbo. Cenejše smuči imajo oplaščeno konstrukcijo, medtem ko imajo dražje smuči tako imenovano sendvič konstrukcijo.

Smuči - sendvič konstrukcija
Kot vidite na sliki, so smuči sestavljene iz številnih slojev.

Konstrukcija sama še kako pomembno vpliva na upogibno togost smuči. Zato so dražje smuči bolj trde in namenjene boljšim smučarjem in profesionalcem.

2. Izberite pravo dolžino smuči

Dolžina smuči je še kako pomembna za vašo smerno stabilnost, stabilnost v zavojih, vpliva tudi na okretnost in drsne lastnosti. Če boste s smučmi delali bolj kratke zavoje, potem naj bo dolžina smuči med brado in nosom. Če pa boste na smučišču raje izvajali dolge zavoje, potem izberite smuči v svoji telesni višini.

3. Izberite pravo trdoto smuči

Trdota smuči je še kako pomembna za to, da boste smuči dobro nadzorovali. Bolj trde smuči so namenjene bolj izkušenim smučarjem, tekmovalcem in profesionalcem. Za začetnike in rekreativce pa so primerne mehkejše smuči, saj takšni smučarji smučajo počasneje, njihovi zavoji pa niso podvrženi tako velikim obremenitvam.

4. Izberite pravi stranski lok smuči

Stranski lok določa širina smuči na krivinah, in sicer na zadnjem in sprednjem delu. Smuči s krajšim radijem so izdelane za tiste, ki izvajajo zaprte oziroma zaključene zavoje. Smuči z daljšim radijem pa so namenjene izvajanju daljših odprtih zavojev, poleg tega so primerne tudi za večje hitrosti.

5. Izberite prave smuči glede na teren smučanja

Najbrž ni potrebno posebej napisati, da obstajajo različne smuči za različne terene:

  • Če boste smučali po urejenih smučiščih, potem bodo za vas kot nalašč torzijsko trše smuči, ki imajo dober oprijem robnikov. Takšne smuči so stabilne in lažje vodljive.
  • Če boste v snežnih parkih izvajali akrobacije, potem potrebujete smuči, ki omogočajo lahkoten pristanek, so trpežne in polkrožno oblikovane na obeh straneh.
  • Če boste smučali po svežem snegu, spet potrebujete prav posebne smuči. Te naj bodo široke in mehkejše, saj vam bodo tako pomagale, da se obdržite na površini.

Izbira smuči torej ni povsem enostavna. Zagotovo pa bo z našimi nasveti in svetovanjem prodajalcev v specializiranih trgovinah veliko lažja.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.