Vodič za nakup cestnega kolesa

1659
Nakup cestnega kolesa

Za nakup kolesa si je potrebno vzeti kar nekaj časa, že pred samim nakupom pa zelo dobro razmisliti o tem, katera vrsta kolesa je za vas najprimernejša. Raziskave so pokazale, da so cestna kolesa med vsemi vrstami še vedno med najbolje prodajanimi kolesi.

Tudi v tem prispevku bo osrednjo vlogo nosilo cestno kolo. Ponudili vam bomo nekaj najkoristnejših nasvetov v obliki kratkega vodiča. Morda bo tudi vas zamikalo, da bi med vso bogato ponudbo posegli prav po tej vrsti, saj vam bi verjetno prišla najbolj prav.

1. Naredite si dober načrt z vsemi zastavljenimi cilji

Čeprav za marsikoga med vami nakup kolesa ne pomeni nič posebnega, je vseeno dobro, da si, kot to naredite za druga prevozna sredstva, pripravite načrt, iz katerega bodo razvidni vsi potrebni cilji za vaše podvige pri kolesarjenju.

Moško cestno kolo Specialized Roubaix Sport
Moško cestno kolo Specialized Roubaix Sport – Extreme Vital

Ne glede na to, da že veste, da se boste naokoli vozili s cestnim kolesom, pa na trgu lahko izbirate med več vrstami cestnega kolesa. Priporočamo vam, da si vzporedno s tem izberete tudi proizvajalca. Pri tem zagotovo ne boste imeli večjih težav, sploh pa, če si boste izbrali vrhunsko trgovino s kolesi.

Obiščite vsaj dve različni trgovini s kakovostnimi cestnimi kolesi. Tako boste videli, da vas na vsakem nakupovalnem mestu čaka kaj posebnega, najverjetneje tudi kakšna mikavna akcijska ponudba.

2. Priskrbite si strokovno pomoč in svetovanje

Četudi menite, da o cestnem kolesu veste že čisto vse in da boste samo prišli v trgovino ter pokazali na pravo, se to še zdaleč ne bo uresničilo. Priporočamo vam, da si takoj ob vstopu v trgovino priskrbite strokovno pomoč in svetovanje enega od trgovcev. Ta vas bo najprej popeljal k cestnim kolesom, nato vam bo razkazal več modelov različnih proizvajalcev.

3. Prava izbira materiala cestnega kolesa

Za vsa kolesa je značilno, da se med seboj razlikujejo po geometriji, obenem pa tudi po vrsti materiala, iz katerega so izdelana. Izbira vrste materiala je izjemnega pomena, saj je tudi od tega odvisna kakovost kolesa.

Žensko cestno kolo Specialized Amira SL4 Sport
Žensko cestno kolo Specialized Amira SL4 Sport – Extreme Vital

Boljša cestna kolesa imajo okvirje izdelane iz ogljikovih vlaken. Ta zagotavljajo vrhunsko togost okvirja in nizko težo absorbcije tresljajev podlage. Če nameravate za kolo odšteti manj denarja, boste morali posegati po cestnih kolesih, ki imajo okvirje iz lahkih aluminijastih zlitin. Za taka kolesa velja, da so nekoliko težja.

4. Preverite geometrijo cestnega kolesa

Cestna kolesa se po geometriji delijo na tekmovalna in na tista, ki so namenjena nabiranju kilometrov. Kolesa s tekmovalno naravnano geometrijo so namenjena predvsem dobrim rekreativcem, bivšim tekmovalcem in vsem ostalim, ki uživajo v zelo hitri vožnji.

Moško cestno kolo Scott Speedster 10
Moško cestno kolo Scott Speedster 10 – Extreme Vital

Položaj na drugi vrsti cestnega kolesa, ki je namenjeno nabiranju kilometrov, pa je nekoliko bolj pokončen in manj naporen za vaše telo. Takšno kolo se priporoča predvsem za rekreativce in tekmovalce na vzdržljivostnih dirkah.

5. Preverite ponudbo cestnih e-koles

Če sledite novostim na trgu, ste zagotovo že uspeli slišati ali celo videti cestno e-kolo ali pa katero drugi vrsto e-kolesa. Preberite si osnovne informacije o tej vrsti kolesa in morda vas bo zamikalo, da bi ga imeli tudi vi. Vsekakor pa se morate zavedati, da je kakovostno cestno kolo lahko kar precej dražje od navadnega klasičnega kolesa.

6. Cene ne postavljajte na prvo mesto

Čeprav za novo cestno kolo ne nameravate zapraviti gore denarja, je izjemno pomembno, da se izogibate nepoznanim blagovnim znamkam, obenem pa tudi zelo nizkim, sumljivim cenam. Sicer pa se vam to sploh ne bo zgodilo, če boste nakupovali na preverjenih mestih, torej v specializiranih trgovinah s kolesi.

Ena izmed najbolj priznanih specializiranih trgovin v Sloveniji, kjer so na voljo tudi številna cestna kolesa, je trgovina Extreme Vital. V njej lahko izbirate med cestnimi kolesi svetovno priznanih proizvajalcev, kot so Specialized, Scott in Giant. Svetujemo vam, da si najprej ogledate njihovo spletno trgovino, kjer boste spoznali cene in podrobnosti o posameznih modelih, nato pa obiščite še eno izmed fizičnih trgovin in cestno kolo pred nakupom preizkusite.

Za dodatne nasvete glede nakupa cestnega kolesa se obrnite na prodajalce.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.