Vodič za nakup gorskega kolesa

926
Nakup gorskega kolesa

Gorska kolesa se uvrščajo med najbolj vsestranske različice terenskih koles. Na prvi pogled jih boste prepoznali po značilnih pnevmatikah z večjo prostornino in vzmetenjem, kar omogoča dober oprijem in optimalno udobje tudi na grobih terenih.

Ker pa je gorsko kolesarjenje vse bolj priljubljeno, boste v ponudbi gorskih koles zasledili številne različne modele, ki se med seboj razlikujejo po ravni vzmetenja, geometriji okvirja in velikosti kolesa.

Izbira pravega gorskega kolesa je ključnega pomena za udobje v vaši vožnji, zato je tu nekaj dejavnikov, na katere morate biti pri nakupu še posebej pozorni.

Gorska kolesa so izdelana iz različnih materialov

Preden se odpravite po nakupu gorskega kolesa, je potrebno vedeti, da so tovrstna kolesa danes izdelana iz različnih materialov:

  • Aluminij je najpogostejši material, iz katerega so danes izdelani sodobni okvirji gorskih koles. Odlikuje se po tem, da je lahek in trpežen, hkrati pa ima izredno dobre vozne lastnosti. Z aluminijastimi kolesi boste vedno brez skrbi, saj so zanesljiva in vsestransko uporabna.
  • Karbonska vlakna so kompozitni material, ki je zelo lahek, a hkrati tudi izredno močan. Okvirji iz karbona so za gorska kolesa še razmeroma novi, vendar ponujajo najvišjo raven zmogljivosti izmed vseh materialov, iz katerih so danes izdelani okvirji koles.
  • Jekleni okvirji so znani po svojem udobju, trdnosti in trajnosti. Ker je jeklo za kolesarske okvirje razmeroma težek material, se zato kljub svojim dobrim voznim lastnostim uporablja manj pogosto.
  • Titan se pogosteje uporablja pri proizvodnji letal. Gre za material, ki je drag, vendar je kljub temu postal pogosta izbira, ko gre za izdelavo okvirjev po naročilu. Njegov edinstven videz in izjemna trdnost sta lastnosti, zaradi katerih je titan tako zanimiv in cenjen.

Velikost gorskega kolesa

V preteklosti so prevladovala izključno gorska kolesa s standardnim premerom koles 26 cm in šele v poznih devetdesetih letih so ljudje začeli preizkušati tudi večja kolesa, kot so na primer takšna s premerom 29 cm. Ta so težja in nekoliko manj odzivna, vendar boste z njimi lažje prevozili najrazličnejše ovire, hkrati pa zagotavljajo boljši oprijem in nadzor hitrosti.

Medtem ko so 29-palčna kolesa postala izjemno priljubljena med cross country kolesarji, pa downhill kolesarji pri spustih raje uporabljajo 26-palčna kolesa, ki se pri vožnji navzdol veliko bolje obnesejo.

S tem pa izbire še ni konec. Po letu 2000 so proizvajalci začeli izdelovati tudi 27,5-palčna kolesa, ki so postala priljubljena predvsem pri kolesih za enduro, downhill in trail, saj zagotavljajo dobro ravnovesje med razvijanjem hitrosti na ravninskih delih in dobro kontrolo vožnje.

Način vožnje z gorskim kolesom

Z gorskim kolesom se lahko vozite tako po vseh vrstah terenov ali brezpotjih kot po cestah. Kljub temu pa se okvirji tovrstnih koles med seboj razlikujejo tudi glede na to, za kakšen teren so najprimernejši.

  • Cross country kolesa: Prav pridejo pri vožnji po razgibanem terenu, z njimi pa ne boste imeli težav tudi pri daljših in zahtevnejših vzponih. Tovrstna kolesa so lahka in imajo pogosto le sprednje vzmetenje, pri tem pa prevladujejo 29-palčna, čeprav so tudi 27,5-palčna cross country kolesa vedno bolj priljubljena.
  • Trail gorska kolesa: Bistvo kolesarjenja s trail kolesi je, da se z njimi povzpnete na vrh hriba in se potem z adrenalinsko vožnjo spustite navzdol. Takšno gorsko kolo mora zato imeti dovolj vzmetenja, hkrati pa ne smejo biti zanemarjene tiste komponente, ki omogočajo lažje kolesarjenje po hribu navzgor. Geometrija okvirja je takšna, da vam omogoča popolnoma varen spust in hkrati tudi popolno udobje v vožnji. Kar se tiče velikosti, v tej kategoriji prevladujejo 27,5- in 29-palčna kolesa.
  • Enduro gorska kolesa: Veljajo za enega izmed najbolj priljubljenih tipov gorskih koles. Zanj se boste odločili, če iščete kolo za udobne vzpone in hitre ter strme spuste. Izdelana so na takšen način, da vam omogočajo stabilnost pri agresivni vožnji navzdol in boljši nadzor nad kolesom. Za ta slog kolesarjenja so trenutno najbolj priljubljena 27,5-palčna kolesa.

Vzmetenje gorskega kolesa

Ob nakupu se boste najverjetneje vprašali tudi, kakšno vzmetenje potrebujete za svoj način vožnje.

  • Odločite se lahko za hardtail gorska kolesa, ki vam nudijo vzmetenje le na prvih kolesih, zadnji del pa imajo popolnoma tog, zato so idealna za najrazličnejše načine vožnje.
  • Na drugi strani pa so vam na voljo še modeli z polnim vzmetenjem, pri katerih vam prednje in zadnje vzmetenje nudita še večje udobje in nadzor.
infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.