Prednjevzmeteno ali polnovzmeteno gorsko kolo?

590
Prednjevzmeteno ali polnovzmeteno gorsko kolo

Zgornja cev kolesa nakazuje na njegov namen. Ravna cev pomeni kolo klasičnih razsežnosti, nekoliko nagnjena cev pa nakazuje na majhno težo in hitro pospeševanje kolesa. Zgornja cev, ki je dovolj nizka, da lahko enostavno dvignete nogo in se namestite na kolo, za mnoge pomeni, da gre za dekliško kolo, vendar temu še zdaleč ni tako.

Če kupujete gorsko kolo, je veliko bolj pomembno, ali boste izbrali polnovzmeteno ali le prednjevzmeteno kolo. Res je, da ima gorsko kolo s polnim vzmetenjem zgornjo cev bistveno bolj nagnjeno, a je zanj bolj pomembno to, da ima vzmeteni obe sprednji vilici, zadaj pa ima amortizer. Prednjevzmeteno gorsko kolo pa ima vzmeteni zgolj sprednji vilici, zato ga pogosto imenujemo tudi kolo s trdim repom.

Vrsta vzmetenja v veliki meri vpliva na nadzor, oprijem in udobje na kolesu, zato je zelo pomembno, kaj izberete – prednjevzmeteno ali polnovzmeteno gorsko kolo.

Za koga je primerno polnovzmeteno gorsko kolo?

Pa si najprej poglemo, komu so namenjena gorska kolesa s polnim vzmetenjem.

  • Za vse tiste, ki ste pripravljeni odšteti nekoliko več denarja. Kakovostna gorska kolesa s polnim vzmetenjem so v povprečju dražja od tistih, ki imajo vzmetenje le na sprednjih vilicah. Če ste s tovrstnimi zneski zadovoljni in je polno vzmetenje smiselna izbira glede na vrsto terena, po katerem se boste vozili, je to verjetno prava odločitev.
  • Če se večinoma vozite po tehnično zahtevnih poteh. Če ste ljubitelj kolesarjenja po skalnatih pobočjih in koreninah, je polnovzmeteno gorsko kolo za vas pravo. To je teren, za katerega so tovrstna kolesa izdelana, saj le tako zagotavljajo gladko vožnjo s polnim oprijemom in optimalno vodljivostjo.
Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Scale 940
Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Scale 940 – Extreme Vital
  • Če si želite udobnejšo vožnjo. Polnovzmeteno gorsko kolo absorbira večino neravnin na terenu, ki jih sicer najhitreje občutite na svojem telesu. To bistveno zmanjša utrujenost, kar omogoča daljšo in hitrejšo vožnjo z večjim udobjem.
  • Za vse tiste, ki uživate v hitrosti. Sprednje in zadnje vzmetenje tako dobro absorbirata vse neravnine, da lahko na tehničnih odsekih poti prenesete večjo hitrost, kot bi jo sicer imeli pri kolesu s trdim vzmetenjem.

Za koga je primerno prednjevzmeteno gorsko kolo?

Zdaj pa si oglejmo še, komu so namenjena gorska kolesa s prednjim vzmetenjem.

  • Za vse tiste, ki ste omejeni s proračunom. Če ste omejeni z denarjem, boste za isto ceno zagotovo dobili več pri prednjevzmetenih kolesih. Ker imajo tovrstna kolesa preprostejšo zasnovo, je njihova izdelava cenejša, zato lahko proizvajalci vgradijo kakovostnejše komponente, kot so na primer pri polnovzmetenih kolesih s podobno ceno.
  • Če se večinoma vozite po urejenih makadamskih poteh. Če večino svojih kolesarskih izletov preživite na urejenih makadamskih poteh, vam kolesa s trdim repom nudijo hitro in zabavno vožnjo. Za to poskrbijo sprednje vzmetene vilice, ki učinkovito absorbirajo zmerne neravnine.
Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue
Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue – Extreme Vital
  • Če si želite preprostejšega vzdrževanja. Ker imajo prednjevzmetena kolesa manj gibljivih delov, je njihovo vzdrževanje preprostejše kot pri kolesih s polnim vzmetenjem in posledično tudi cenejše.
  • Za vse tiste, ki si želite imeti lahko kolo. Zaradi preprostejše zasnove in manjšega števila delov prednjevzmetena kolesa na splošno tehtajo bistveno manj kot polnovzmetena. Nizka teža je prednost, če pogosto kolesarite na dolgih razdaljah in po klancih.

Odgovor na to, ali izbrati polnovzmeteno ali prednjevzmeteno kolo, je v največji meri odvisen od tega, koliko ste pripravljeni zanj plačati, in terena, po katerem se boste vozili. Če ste za kolo pripravljeni odšteti nekoliko več in se boste vozili po tehnično zahtevnih poteh, izberite gorsko kolo s polnim vzmetenjem. Prednjevzmeteno gorsko kolo pa je primerno za vse tiste z manjšim proračunom, ki več časa prekolesarite na bolj urejenih makadamskih poteh.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.