Vodič za nakup električnega kolesa

2317
Nakup električnega kolesa

Električna kolesa predvsem v mestnih središčih vse pogosteje zamenjujejo avtomobile. Uporabniki e-koles si s tem omogočajo bolj zdrav način življenja ter skrbijo za okolju prijazno mobilnost. Sicer pa kolo na elektriko prinaša uporabniku tudi prav posebno izkušnjo, novo obliko zabave in veliko lažjo obliko rekreacije v naravi. Tudi na sploh e-kolesa postajajo vse popularnejša in kot taka prinašajo novo dimenzijo kolesarjenja.

Za električno kolo je značilno, da ima pomožen električni motor, ki pomaga pri poganjanju pedal. Elektromotor je najpogosteje nameščen v gonilnem ležaju, lahko pa tudi v zadnjem ali sprednjem pestu. Med pomembnejše dele kolesa sodi tudi senzor obratov. Ta zaznava obračanje pedal in aktivira motor. Za premikanje z njim morate investirati lastno energijo ter poganjati pedala, torej se z njim ne morete peljati kot na primer z mopedom. Motorju kolesa energijo daje zmogljiva polnilna baterija.

In če smo vas morda ujeli pri nakupovanju e-kolesa, vam v nadaljevanju podajamo kratek vodič v obliki smernic, ki se jih morate držati, če želite postati lastnik dobrega električnega kolesa.

1. Vrsto električnega kolesa izberite glede na teren

Na trgu lahko izbirate med različnimi vrstami električnih koles, ki so namenjena različnim potrebam kolesarjev. Tako kot je to značilno tudi za vsa kolesa na sploh. Vprašajte se, kje se nameravate z električnim kolesom najpogosteje voziti. Šele nato lahko izbirate med mestnimi, gorskimi, cestnimi in drugimi tipi e-koles.

2. Električno kolo mora biti skladno za prosto uporabo v EU

Pri nakupu e-kolesa imejte ves čas v mislih tudi to, da mora biti izbrano kolo varno. Na ta način boste preprečili morebitne poškodbe, ki se vam sicer lahko pripetijo med vožnjo z neustreznim kolesom. Vsako kakovostno e-kolo ima certifikat, ki kaže na to, da je kolo skladno za prosto uporabo v EU, obenem kaže tudi na to, da so njegovi akumulatorji ustrezni.

Če si torej v prvi vrsti želite kupiti kakovostno in varno kolo, ga kupujte samo v preverjenih specializiranih trgovinah, kjer vam bodo pri nakupu pomagali tudi prodajalci. Odločite se za katero izmed priznanih blagovnih znamk, saj bo izbrano električno kolo zagotovo ustrezalo vsem varnostnim standardom.

3. Električno kolo opremite z ustrezno baterijo

Dobra električna kolesa so najpogosteje opremljena z litij-ionskimi baterijami. Sicer pa je znano, da dražja e-kolesa vsebujejo boljše baterije, za katere je značilno, da se razgradijo v daljšem časovnem obdobju, obenem pa močno vplivajo na kakovost ter intenzivnost vožnje.

Dobra baterija ponavadi omogoča od dve do tri ure vožnje. Vsekakor je čas trajanja odvisen tudi od vrste proizvajalca, zmogljivosti baterije in načina vožnje. Strokovnjaki vas bodo pri nakupovanju opozorili na to, da se že na daleč izogibajte klasičnim svinčenim baterijam, ker so težje in veliko manj zmogljive. Kupite si kar litij-ionsko baterijo, ki vas zagotovo ne bo pustila na cedilu.

4. V nakup e-kolesa investirajte nekoliko več denarja

Strokovnjaki vam bodo pri izbiri e-kolesa svetovali, da ni ravno dobro posegati po osnovnem in najcenejšem modelu, saj vam takšno električno kolo ne bo ponudilo vsega, kar od njega pričakujete. Raje se osredotočite na e-kolo, ki ima kakovostnejši okvir, zmogljive zavore, funkcionalno vzmetenje ter kakovosten središčni motor. Cene za boljša električna kolesa gibljejo nekje od 1.000 evrov dalje.

In ko boste končno sedli na dobro izbrano e-kolo, boste videli, da je povsem enostavno za uporabo ter da boste z njim lahko premagovali tudi daljše razdalje in klance, četudi vaša telesna kondicija ni ravno na vrhuncu.

Vir: https://www.ceneje.si/Nasvet/2186/kako-izbrati-popolno-elektricno-kolo

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.