Kaj vse boste potrebovali za turno smuko?

74
Oprema za turno smuko

Ne glede na to, ali ste v turnem smučanju šele začetnik ali že izkušen smučar, vam bo zagotovo prišel prav kakšen namig o tem, kaj vse boste za turno smuko potrebovali. Zato smo pripravili spisek opreme, oblačil in dodatkov, ki je za varno in udobno turno smučanje nepogrešljiv.

1. Turne smuči z vezmi

Če se nameravate odpraviti na turno smuko, boste vsekakor potrebovali kakovostne turne smuči z vezmi. Turne vezi so lažje od vezi za alpsko smučanje in omogočajo dvig pete pri hoji navkreber, pri smučanju v dolino pa se vezi zopet fiksno vpnejo na smuči.

Turne smuči Völkl Rise Above 88 (2023)
Turne smuči Völkl Rise Above 88 – Extreme Vital

Izbiro turnih smuči je potrebno prilagoditi stopnji znanja smučanja, telesni višini in terenu, po katerem boste smučali. S tega vidika lahko izbirate med all-mountain in freeride turnimi smučmi, ki so primerne za nezvožen sneg ob progah. Če pa se nameravate podati v osrčje gora, izberite klasične turne smuči.

2. Turni smučarski čevlji

Obvezen del opreme vsakega turnega smučarja so tudi turni smučarski čevlji. Poleg udobja je pomembno, da izberete takšne čevlje, ki bodo ustrezali tudi vašemu načinu turnega smučanja.

Turni smučarski čevlji Tecnica Zero G Tour Scout (2024)
Turni smučarski čevlji Tecnica Zero G Tour Scout – Extreme Vital

Trši čevlji so primernejši za zahtevnejše pogoje, srednje težki in srednje trdi so običajno najbolj udobni, medtem ko je lahka turna smučarska obutev najprimernejša, če si želite hitrega vzpenjanja.

3. Turne smučarske palice

Izbira smučarskih palic je veliko enostavnejša kot izbira turnih smuči in smučarskih čevljev. Pomembno je, da izberete kakovostne palice, ki so izdelane iz močnih materialov, kot sta aluminij in karbon, ki sta lahka in hkrati dovolj kompaktna materiala, da palice prenesejo vse sile in udarce.

Turne palice Salomon MTN Outdoor (2023)
Turne palice Salomon MTN Outdoor – Extreme Vital

Dobrodošlo je, da se smučarske palice za turno smučanje lahko zložijo. To omogoča neovirano hojo, ko jih ne potrebujete, in brezskrbno smuko po zasneženih pobočjih.

4. Smučarska čelada in očala

Smučarska čelada zaščiti vašo glavo v primeru padca tako pri vzpenjanju kot pri smučanju navzdol. Zato je nujno, da izberete udobno, zračno in predvsem kakovostno čelado, ki je certificirana.

Smučarska čelada Atomic Savor Amid Visor HD (2023)
Smučarska čelada Atomic Savor Amid Visor HD – Extreme Vital

Pomembno je, da skupaj s smučarsko čelado uporabljate tudi smučarska očala, ki morajo biti z njo kompatibilna. Smučarska očala zaščitijo vaše oči pred UV žarki in snežno slepoto, v slabem vremenu pa poskrbijo za boljšo vidljivost.

5. Oblačila za turno smučanje

Pri turnem smučanju je vedno dobro upoštevati pravilo čebulnega oblačenja:

  • Za spodnji sloj izberite volnena oblačila ali oblačila iz umetnih materialov, ki učinkovito odvajajo vlago in se hitro sušijo.
  • Za srednji sloj si priskrbite topel pulover ali flis, ki vas bo ščitil pred mrazom.
  • Za zgornji sloj pa je pomembno, da vas ščiti pred vetrom in vlago, zato izberite kakovostne hlače ter vetrovko, softshell jakno ali puhovko.

Ne pozabite tudi na ostale kose oblačil, kot so kapa, podkapa, trak, smučarske rokavice in tople nogavice.

6. Plazovni nahrbtnik

Namesto klasičnega je za turno smuko bolje izbrati plazovni nahrbtnik. Ta ni priročen zgolj za nošenje vse dodatne opreme, ampak vam nudi tudi učinkovito zaščito pred plazom, v nujnih primerih pa lahko odloča celo med življenjem in smrtjo.

Lavinski nahrbtnik Pieps JetForce BT 25L (2023)
Lavinski nahrbtnik Pieps JetForce BT 25L – Extreme Vital

Zato ni nič presenetljivega, da je plazovni nahrbtnik pomemben del standardne opreme za zaščito pred plazovi, ki jo morate imeti s seboj na vsaki turi.

7. Turna in lavinska oprema

Za varno in udobnejšo smuko nikakor ne smete pozabiti na dodatno turno in lavinsko opremo:

  • Plazovni trojček sestavljajo lavinska lopata, žolna in sonda. V nekaterih državah je to obvezna oprema vsakega turnega smučanja, v Sloveniji pa je zaenkrat le priporočljiva.
  • Kože za smuči boste potrebovali za lažje vzpenjanje. Izdelane so tako, da omogočajo drsenje smuči pri premikanju naprej, hkrati pa preprečujejo zdrs nazaj.
  • Dereze so pomemben del turne smučarske opreme. Ker nikoli ne veste, kakšne so razmere v gorah, jih vedno vzemite s seboj, saj se lahko zgodi, da vzpona brez njih ne boste mogli nadaljevati.
  • Cepin je skupaj z derezami nepogrešljivo orodje za hojo po zasneženih in poledenelih gorah, zato vam lahko pride prav tudi na turni smuki.
  • Svetilka je tudi tisti del turne opreme, ki ga je priporočljivo vedno imeti s seboj. Nikoli ne veste, kdaj vas lahko ujame mrak, in takrat bo dobra svetilka vredna zlata.

Izberite kakovostno turno smučarsko opremo in poskrbite za varno smuko. Svetujemo vam, da preverite bogato ponudbo turne opreme v spletni trgovini Extreme Vital, kjer boste za turno smučanje našli vsi, kar boste potrebovali. Seveda lahko obiščete tudi katero izmed njihovih fizičnih specializiranih trgovin, kjer vam bodo prijazni zaposleni z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.