Kako izbrati smučarske palice?

1504
Smučarske palice

Če se v kratkem nameravate odpraviti na smučanje, potrebujete primerno smučarsko opremo, med katero sodijo tudi smučarske palice. Njihova glavna funkcija je, da delujejo kot opora, obenem preprečujejo padce in vas varujejo pred poškodbami. Ravno tako kot drugim kosom smučarske opreme morate tudi palicam posvetiti kar nekaj časa, da boste lahko izbrali povsem primerne zase ali za svoje najbližje.

V današnjem prispevku vam bomo zaupali, na kaj vse morate paziti pri izbiri palic za smučanje. Morda smučarske palice že imate, vendar boste ugotovili, da ste bili pri nakupu premalo pozorni na nekatere podrobnosti. Če ste upoštevali prav vse, kar smo zapisali v nadaljevanju, pa še toliko bolje.

Palice izbirajte glede na svojo višino

Pri izbiri smučarskih palic se morate osredotočiti na posebne kriterije, med katerimi imajo prav posebno mesto vaša višina, znanje in izkušnje. Glede na to se lahko odločite za pravo dolžino palic. Če imate s smučanjem manj izkušenj, vam priporočamo krajšo dolžino palic. Če sodite med višje in izkušenejše smučarje, izbirajte med daljšimi palicami.

Smučarske palice Leki Spark Lite S
Smučarske palice Leki Spark Lite S

Način izbire je v resnici dokaj preprost. Smučarsko palico morate obrniti in jo prijeti pod krpljami oziroma krogci, tako da imate v komolcu pravi kot, to je 90 stopinj. Če je kot manjši, potrebujete krajšo palico; če je kot večji od 90 stopinj, boste potrebovali nekoliko daljšo.

Palice izbirajte glede na tehniko smučanja

Eden od pomembnejših kriterijev za izbiro vrste smučarskih palic je tudi način oziroma tehnika smučanja. Vedeti morate, ali boste na snegu smučali ali tekli na smučeh. To povejte prodajalcem smučarske opreme, ki vam bodo pri nakupu pomagali z dodatnimi nasveti.

Kaj pa smučarske palice za otroke?

Verjetno ste že slišali, da otroci, ki se smučanja šele učijo, ne potrebujejo palic. Tako meni tudi večina od učiteljev smučanja. Ko pa otroci že osvojijo prve tehnike smučanja, je čas, da jim kupite nove palice.

Otroške smučarske palice Leki Rider Junior
Otroške smučarske palice Leki Rider Junior

Smučarske palice za otroke izbirajte po istem receptu kot zase. Otrok naj narobe obrnjeno palico postavi na tla in naj jo prime pod krogcem. Če je pri tem v komolcu otroka 90 stopinj, potem je to vsekakor prava smučarska palica zanj. Če ste v dvomih, ali otroku kupiti daljše ali krajše palice, strokovnjaki svetujejo, da raje posezite po nekoliko krajših.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.