Kam po opremo za turno smučanje?

147
Oprema za turno smučanje

Turno smučanje je edinstvena zmes smučanja in gorništva. Praviloma ni ravno idilično in torej ne gre samo za uživaško vrsto smučanja v idealnih pogojih, temveč nam v tem primeru narava neredko ponudi manjša ali večja presenečenja. A ne glede na to, ta zimska športna dejavnost številnim ponuja nepozaben način gibanja in uživanja v gorski naravi.

S turnim smučanjem se v primernih vremenskih pogojih pri nas ukvarjamo od začetka zime do pozne pomladi. Že pred pričetkom se je treba temeljito lotiti nakupa ustrezne opreme. Včasih je bila ta precej težko dosegljiva, dandanes pa imamo bistveno več izbire. Tudi cenovno je turna oprema precej bolj dostopna. Pestra ponudba je denimo na voljo v specializirani prodajalni z zimsko opremo – Extreme Vital.

Oprema in dodatki za turno smučanje

Daleč najpomembnejši kos opreme za turno smučanje so turne smuči. Zanje je značilno, da so krajše in širše v primerjavi s klasičnimi. Pri tej dejavnosti je nadvse priljubljeno smučanje v tako imenovanem powder snegu in turne smuči so za to idealna izbira. Primerni smučarski čevlji za turno smuko so v primerjavi z običajnimi precej lažji, kar seveda močno olajša sam napor pri vzponu.

Moške turne smuči K2 Wayback 88 (2022) in K2 kože
Moške turne smuči K2 Wayback 88 in K2 kože – Extreme Vital

Tudi vezi so posebej narejene prav za turno smuko. Pri petah se namreč dvigajo, kar olajša vzpenjanje. Nujno potrebna so tudi vodoodporna in vodoodbojna oblačila za turno smuko. Funkcionalni kosi oblačil, ki so dobro odporni še na veter, odlično poskrbijo, da je na turi dovolj toplo in da lahko ostanemo povsem suhi. Tudi zato so ture lahko bistveno udobnejše.

Lavinski set Pieps
Lavinski set Pieps: žolna, lopata, sonda – Extreme Vital

Nujno potrebna je tudi učinkovita zaščita pred plazovi. S seboj v nahrbtniku moramo zato nujno imeti opremo, kot so lopata, lavinska sonda in plazovna žolna. Vse omenjeno v nevarnosti lahko reši življenje. Ne smemo pozabiti niti na kakovostne ščitnike, ki so namenjeni predvsem za zaščito in stabilizacijo kolen, komolcev, hrbta ali celotnega zgornjega dela telesa.

Ponudba kakovostne opreme za turno smučanje

Extreme Vital je torej odličen ponudnik opreme za turno smučanje. Med pestro ponudbo najrazličnejših kosov lahko izbirate v fizičnih trgovinah ali v njihovi spletni prodajalni. Izdelki so kakovostni, na voljo so priznane blagovne znamke, obenem pa cenovno dostopni.

Ženske turne smuči Dynafit Radical 88 (2022), kože in vezi
Ženske turne smuči Dynafit Radical 88, kože in vezi Radical ST – Extreme Vital

Ponudnik omogoča tudi nakup nepogrešljivega pripomočka, s katerim lahko precej preprosteje osvajate tehnično zahtevnejše terene. To so srenači oziroma posebna vrsta derez za smuči, ki se nameščajo na turnosmučarsko vez. Seveda izraz dereze v tem primeru ne pomeni nadomestka klasičnih derez. Ko pa teren postane tako zelo trd, da ne omogoča več dovolj varnega vzpona s srenači ter smučmi, se je potrebno obrniti in odsmučati v dolino.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.