6 nasvetov za nakup smučarske čelade

280
Nakup smučarske čelade

Smučanje je prekrasen šport in odlična rekreacija v zimskem času, ki nam ponuja obilo užitka in zabave. Hkrati pa gre za rekreacijo, pri kateri obstaja možnost poškodbe, zato je nujno misliti tudi na zaščitno opremo. Ker je pri padcu največkrat v nevarnosti glava, je le-to potrebno zaščititi.

V ta namen je seveda nepogrešljiva smučarska čelada, ki je pri nas do 16. leta starosti obvezna. V resnici pa na smučišču danes skorajda ne boste več našli smučarja, ki je ne bi imel. Odlična novica za vse, ki se ubadate z vprašanjem, kako nanjo navaditi otroka.
In kako izbrati ustrezno smučarsko čelado zase? V nadaljevanju smo pripravili nekaj nasvetov.

1. Velikost in oblika čelade

Smučarska čelada bo za glavo učinkovita zgolj v primeru, da bo ustrezne velikosti in oblike. Čelada se mora namreč popolno prilegati glavi. Seveda je težko pričakovati, da so izdelovalci uspeli izdelati čelado povsem za vašo glavo, zato pa imajo pri tem na voljo nekaj manevrskega prostora.

Smučarska čelada Poc Obex BC MIPS
Smučarska čelada Poc Obex BC MIPS (v različnih barvah) – Extreme Vital

Čelada se mora glavi tesno prilegati, a ne sme tiščati. Prav tako med čelado in glavo ne sme biti preveč prostora. Preprost test v tej smeri je, da na glavo poveznete čelado, ki je pred tem niste na silo potiskali, zapnete varnostni pašček in stresete z glavo. Čelada ob tem ne sme opletati in mora vzbujati udoben občutek.

2. Podloga smučarske čelade

Da bi bil občutek s čelado na glavi karseda udoben, poskrbijo posebna podloga in blazinice znotraj nje. Te omogočajo boljše prileganje, hkrati pa med smučanjem blažijo tresljaje, ki prihajajo do glave.

Še posebej razveseli dejstvo, da tovrstne blazinice ublažijo tresljaje, ki se pripetijo pri morebitnem padcu. Vedno izbirajte zgolj najbolj kvalitetne materiale, o katerih se pozanimajte na prodajnem mestu.

3. Videz smučarske čelade

Morda bo kdo rekel, da je pomembna zgolj varnost, a je dejstvo, da boste smučarsko čelado nosili z večjim veseljem, če vam bo všeč in bo dopolnjevala vašo preostalo smučarsko opremo. Morda je ta podatek še nekoliko pomembnejši v primeru, da boste čelado kupovali otroku.

Ženska smučarska čelada Atomic Backland (2023)
Ženska smučarska čelada Atomic Backland – Extreme Vital

Za odrasle je najpomembnejša oblika, zagotovo pa tudi barva, ki je lahko v odtenkih smuči, smučarskih čevljev ali oblačil. Nekateri raje posežejo po nekoliko bolj vpadljivih barvah, da so na progi bolj in hitreje opazni. Otroci bodo veseli kakšne zabavno poslikane čelade.

Preberite tudi: Kako izbrati smučarsko čelado za otroka?

4. Smučarske čelade si ne izposojajte

Eden izmed nasvetov pri nakupu smučarske čelade je tudi ta, da se sploh odločite za nakup in ne izposojo. Takšna čelada skoraj zagotovo ne bo izdelana po merah vaše glave, kompenzacije pa se v tem primeru lahko kaj hitro precej slabo končajo.

5. Kupite novo smučarsko čelado

Podobno velja pri nakupovanju rabljene opreme. Ta je pri nas zelo popularna, saj je smučarska oprema kar precejšen zalogaj za povprečno slovensko družino. Vendarle pa nekaterih reči ne bi smeli kupovati na sejmih.

Otroška smučarska čelada Poc POCito Obex MIPS
Otroška smučarska čelada Poc POCito Obex MIPS – Extreme Vital

Če pri smučeh in nekaterih drugih kosih ne moremo ustreliti mimo, pa je s čelado to precej drugače. Kot zapisano, smučarska čelada se mora v popolnosti prilegati vaši glavi, v primeru rabljene pa niti ne boste povsem prepričani, da ni morda že prestala kakšnega večjega udarca in je v resnici poškodba očem skrita.

6. Vedno skupaj s smučarskimi očali

Nekaj osnovnih navodil za nakup smučarske čelade poznamo, nekoliko manj znano pa je dejstvo, da je pri nakupu dobro imeti tudi svoja smučarska očala. Ta se morajo namreč prilegati tako vašemu obrazu kot tudi sami čeladi.

V primeru neujemanja imate lahko na smučišču kar nekaj težav. V najboljšem primeru bo šlo samo za manj udobja, sicer pa lahko pride tudi do večjih težav z zakrivanjem pogleda.

Pozorni bodite še na težo čelade, saj so tiste nekoliko cenejše kaj hitro precej težke in utrujajoče. Pomemben faktor je tudi primerno zračenje, da vam pod čelado ne bi bilo preveč vroče. Če boste upoštevali vse nasvete, ste lahko prepričani, da boste izbrali ustrezno smučarsko čelado.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.