Turno smučanje: dobro je vedeti

817
Turno smučanje

Turno smučanje je oblika rekreacije, ki združuje hojo s smučmi in smučanje po neurejenem gorskem terenu. Začetniki pri tej disciplini načeloma lahko uporabljajo alpsko smučarsko opremo, za zahtevnejšo obliko turnega smučanja pa je že potrebna posebna oprema.

Ker dobro znanje alpskega smučanja ni edini obvezen predpogoj za turno smučanje, vam bomo v nadaljevanju v obliki vprašanj in odgovorov zaupali nekaj informacij, ki jih morate poznati, preden se lotite tako zahtevnega podviga. To vam bo omogočilo tudi varnejše gibanje na terenu, ki je zaradi večje količine snega in neurejenih smučišč bistveno težje.

1. Kaj označujejo lahki tereni za turno smuko?

Lahki tereni za turno smuko so z vidika orientacije nezahtevni. Raztezajo se po gozdnih kolovozih in cestah. Vzponi na takih terenih so blagi, spusti pa dokaj nezahtevni.

2. Kaj označujejo zahtevni tereni za turno smučanje?

Zahtevni tereni za turno smuko vsebujejo bolj strma pobočja, ki so najpogosteje speljana tudi izven ustaljenih poti. Od vas zahtevajo boljšo kondicijo, odlično orientacijo in dobro fizično pripravljenost.

Turne smuči Völkl VTA 88
Turne smuči Völkl VTA 88 (2019) v kompletu s kožami – Extremevital.com

Pri vzponih boste morali uporabljati srenače ali pa boste morali smuči zamenjati z derezami in s cepinom. Preden se odpravite na takšen teren, se morate nujno seznaniti z vremenskimi razmerami, ker na določenih predelih preti večja nevarnost proženja snežnih plazov.

3. Kaj označujejo zelo zahtevni tereni za turno smuko?

Zelo zahtevni tereni za potekajo po zelo strmih in izpostavljenih območjih. Na teh terenih morate obvladati zelo zahtevno orientacijo. Za to vrsto turne smuke potrebujete dereze in cepin, pri spustu boste morali pogosto sneti smuči. Za takšne podvige in spuste morate biti odlično fizično in psihično pripravljeni. Poleg tega morate imeti še specifična gorniška znanja.

4. Kaj vključuje osnovna oprema za turno smučanje?

Med osnovno opremo za turno smuko prištevamo turne smuči, kože, čevlje za turno smučanje, vezi, palice, varnostno čelado in smučarska očala. Poleg tega ne smemo pozabiti še na t. i. plazovni trojček, v katerega uvrščamo žolno, lopato in sondo.

Smučarski čevlji za turno smučanje Dynafit Beast MS
Čevlji za turno smučanje Dynafit Beast MS (2019) – Extremevital.com

Turne smuči omogočajo gibanje po zasneženi pokrajini ter v primerjavi z alpskimi smučmi zagotavljajo lažje, hitrejše in varnejše gibanje. Dolžina smuči je odvisna od vaše velikosti. Od alpskih smuči se smuči za turno smučanje razlikujejo tudi po teži, loku, širini smuči pod čevljem, trdnosti in vzdolžnem loku.

Najpomembnejši del opreme za turno smuko so kože oziroma psi. Te omogočajo hojo s smučmi navzgor. Kože nalepite na drsno ploskev smuči, in sicer s pomočjo posebnega lepila. Na drugi strani kože so kratke dlake, ki so obrnjene proti smeri hoje. Z njimi dosežete trenje na podlago, kar zagotavlja gibanje v smeri naprej.

Čevlji za turno smučanje morajo omogočati dolgotrajno hojo. Biti morajo lahki in topli. Med hojo so gibljivi v gležnju, med smučanjem pa se blokirajo tako, da nudijo optimalen kot in oporo za varno smuko. Vsebujejo poseben profiliran gumiran podplat, ki ne drsi in nudi odlično hojo po zasneženi podlagi. Sodobni čevlji za turno smuko imajo tudi dobro izolacijo in zelo majhno težo.

Eden od pomembnejših delov opreme so tudi vezi, ki omogočajo hojo s smučmi. Potrebovali boste še srenače, ki predstavljajo posebne dereze za smuči. Z njimi si boste omogočili gibanje po trdem in zbitem snegu, vendar jih ne uporabljajte na ledu, saj niso zamenjava za dereze in cepin.

Turna koža
Turna koža VTA – Extremevital.com

Dobro oporo pri vzpenjanju in vzdrževanje ravnotežja pri spustu omogočajo palice. Pri turnem smučanju se najpogosteje uporabljajo dvodelne zložljive palice, ki so narejene iz aluminijeve zlitine. Če se boste odločili za težje spuste, potem raje posezite po smučarskih enodelnih palicah, ki so zanesljivejše.

Varnostna čelada vas bo v primeru padca obvarovala pred poškodbami. Varovalna smučarska očala pa bodo poskrbela za odlično zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki. Omogočala vam bodo tudi boljši vid v različnih vremenskih razmerah.

5. Kaj naj še vsebuje gorniška oprema?

Da bo turno smučanje res prijetno in varno, s seboj ne pozabite vzeti še alu folije, prve pomoči, čelne svetilke, rezervnih rokavic, kreme z zaščitnim faktorjem in piščalke.

Poskrbite tudi, da boste na vsakih nekaj let posodobili smučarsko opremo in ves čas sledili novostim na trgu, ki lahko vašo turno smuko naredijo še prijetnejšo in varnejšo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.