Kronična ledvična bolezen: simptomi, vzroki in zdravljenje

212
Kronična ledvična bolezen

Kronična ledvična bolezen velja za dolgotrajno stanje, pri katerem ledvice ne delujejo tako dobro, kot bi morale. Stanje je običajno povezano s staranjem. Prizadene lahko vsakogar, a je pogostejša pri temnopoltih in južnoazijskih prebivalcih.

Sčasoma se bolezen lahko poslabša – v skrajnem primeru ledvice lahko tudi v celoti prenehajo delovati. K sreči je to le redko. Ljudje, ki jih doleti takšno stanje, lahko vseeno dolgo živijo.

Simptomi kronične ledvične bolezni

V zgodnji fazi bolezni ledvic navadno ni posebnih simptomov. Diagnoza je običajno postavljena šele, ko vam iz povsem drugega razloga opravijo preiskavo krvi ali urina, rezultati pa pokažejo morebitne težave z ledvicami.

V naprednejši fazi lahko simptomi vključujejo:

  • utrujenost,
  • otekle gležnje, roke, stopala,
  • oteženo dihanje,
  • kri v urinu,
  • občutek slabosti.

Če imate simptome, za katere menite, da bi bili lahko posledica bolezni ledvic, morate nujno obiskati svojega osebnega zdravnika.

Vzroki kronične ledvične bolezni

Kronična ledvična bolezen je navadno posledica drugih bolezni, ki obremenjujejo ledvice. Najpogosteje pa gre za kombinacijo različnih težav.

Bolezen lahko povzroči:

Bolezen lahko preprečite tako, da spremenite svoj življenjski slog in poskrbite, da so vse osnovne bolezni, ki jih imate, dovolj dobro nadzorovane.

Diagnosticiranje kronične ledvične bolezni

Kronična ledvična bolezen se lahko diagnosticira s testi krvi in urina. S pomočjo testov se iščejo visoke ravni določenih snovi v krvi in urinu, ki so znak, da ledvice ne delujejo pravilno.

Krvni test za diagnosticiranje bolezni ledvic
Kronična ledvična bolezen se diagnosticira s testom krvi in urina.

Če obstaja večje tveganje za razvoj bolezni ledvic, na primer da imate visok krvni tlak ali sladkorno bolezen, vam bodo strokovnjaki najverjetneje svetovali, da redno opravljajte teste za preverjanje omenjene bolezni. Samo na ta način se jo namreč lahko odkrije v zgodnji fazi.

Na podlagi rezultatov preiskav krvi in urina je torej mogoče ugotoviti, v kateri fazi je bolezen. Rezultat se kaže kot številka – večje kot je, hujša je stopnja bolezni.

Zdravljenje kronične ledvične bolezni

Zdravila za kronično ledvično bolezen ni. Kljub temu pa s primernim zdravljenjem lahko pomagate ublažiti simptome in preprečiti poslabšanje bolezni. Samo zdravljenje je seveda v veliki meri odvisno od tega, v kateri fazi je bolezen.

Načini zdravljenja so:

  • sprememba življenjskega sloga, kar pomaga ohranjati čim bolj zdravo življenje;
  • zdravila za obvladovanje spremljajočih težav, kot sta visok krvni sladkor in visok holesterol,
  • dializa – to je zdravljenje, s katerim se nadomestijo nekatere funkcije ledvic,
  • presaditev ledvic.

Ob tem so ključnega pomena tudi redni kontrolni pregledi, ki so namenjeni za dosledno spremljanje stanja.

Večje tveganje za nastanek drugih resnih bolezni

Kronična ledvična bolezen je lahko blaga – brez posebnih simptomov ali pa je teh le malo. Lahko pa je to zelo resna bolezen, saj v najslabšem primeru ledvice prenehajo delovati – odpoved ledvic.

Večina ljudi s to boleznijo lahko svoje stanje uspešno nadzoruje z zdravili in rednimi pregledi. Bolezen do skrajnosti napreduje samo pri približno dveh odstotkih ljudi. Toda, če imate to bolezen, obstaja večje tveganje za nastanek drugih resnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja.

Bolezni srca in ožilja so eden od glavnih vzrokov smrti pri ljudeh s kronično ledvično boleznijo, čeprav lahko bolniki s spremembo življenjskega sloga in zdravili precej zmanjšajo tveganje za njihov nastanek.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.