Kako ukrepati ob prvih znakih prehlada?

48
Prvi znaki prehlada

V delu leta, ko se zunaj temperature spustijo, je manj sonca, več padavin in smo bolj podvrženi različnim vremenskim vplivom, je nekaj povsem običajnega, da se prehladimo. Čeprav se je s preventivnim vedenjem moč dokaj dobro izogibati prehladu, pa je pomembno, da pravilno reagiramo, ko do njega pride.

Veliko ljudi ob smrkanju in kihanju zgolj odmahne z roko in si reče, da bo že minilo. Dejstvo pa je, da neukrepanje in neodgovorno vedenje s seboj prinaša kar nekaj pasti, v katere se lahko ujamemo, podaljšamo samo okrevanje ali celo močneje zbolimo.

Dajte telesu čas, da si opomore

Povsem napak je razmišljati, da lahko navkljub prehladu počnemo vse v enakem tempu kot dotlej. Telo se spopada z okužbo in pri tem potrebuje našo pomoč. Veliko naredimo že, če si privoščimo nekaj več počitka in si zagotovimo dober spanec.

Telo je zapleten stroj in ima precejšnje zmožnosti samozdravljenja, a le kadar mu to dovolimo oziroma ga pri tem ne onemogočamo. Čeprav morda nimamo povišane temperature, je vseeno najbolje kakšen dan preležati ali izpustiti nekatere fizično najbolj intenzivne reči.

Pijte čaj in vitaminske napitke

Še posebej v primeru povišane temperature se naše telo kaj hitro znajde v primanjkljaju vode, ki je ključna sestavina življenja na sploh. Pitje vode bo telesu omogočilo, da se bo lažje spopadlo z vdorom mikrobov in se hitreje pozdravilo.

Pitje čaja
Ko se pojavijo prvi simptomi prehlada, pijte več tekočine kot običajno.

Obenem velja dodati, da naj ne gre zgolj za vodo. V obdobju prebolevanja prehlada je še bolj zaželeno, da tekočino v telo vnašamo z nesladkanimi čaji ali sveže iztisnjenimi sadnimi sokovi, pri čemer izstopajo pomaranče. Lahko si pripravite tudi napitek za dvig imunskega sistema, ki naj bo sestavljen iz pomarančnega in limoninega soka, mlačne vode ter medu.

Pazite na prehrano

V času prehlada svojega telesa ne obremenjujte z mastno in težko hrano. V tem obdobju vam bo telo bolj hvaležno za zelenjavne juhe in na splošno pokuhano zelenjavo ali sveže sadje z veliko vitamina C in različnimi minerali. Izogibajte se sladkorju in beli moki.

Uživajte polnozrnat kruh, še najbolje toast, ki bo precej lažje prebavljiv. Prav tako lahko posežete po rižu in si pripravite lahko in okusno zelenjavno rižoto. Med obroki si privoščite še svež smuti in bodite pri tem pozorni, da boste vanj zmešali sadje, ki prinaša kar največ vitaminov in mineralov.

Navlažite zrak v prostoru

Ker v zimskem času z ogrevanjem močno izsušimo zrak v stanovanju, je jasno, zakaj je v tem delu leta prehlad še toliko večja nadloga. Virus prehlada namreč obožuje suh zrak in na njem najbolj uspeva. Prav tako pa se s suhim zrakom izsušujejo naše sluznice.

Navlažite zrak v stanovanju s pomočjo vlažilca in poskrbite za redno prezračevanje. Tudi pozimi je treba nekajkrat na dan odpreti okna in ustvariti prepih za vsaj nekaj minut. Na ta način se stene ne bodo pretirano ohladile, v stanovanje pa boste spustili dovolj svežega zraka, bogatega s kisikom.

Boleče grlo? Grgrajte slano vodo!

S prehladom velikokrat pride tudi vneto grlo, ki je ena večjih nadlog v tem obdobju. Težje požiranje, slab spanec in konstantna bolečina so dejavniki, ki takrat pošteno zagrenijo življenje. Na naraven način se lahko z vnetim grlom spopadete na zelo enostaven način.

V kozarcu vode stopite pol čajne žličke soli in nato raztopino nekajkrat na dan grgrajte. Na ta način dokazano pripomorete k hitrejšemu okrevanju vnetega grla, v sodelovanju z vsemi prej naštetimi koraki pa hitreje preženete prehlad.

Slednji je velikokrat namreč samo predhodnica gripe, s katero pa se že precej težje spopadamo, zato je ključno, da ukrepate takoj, ko se pojavijo izcedek iz nosu, kihanje in drugi osnovni simptomi prehlada.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.