Gorsko kolesarjenje: 10 koristi za zdravje

182
Gorsko kolesarjenje

Gorsko kolesarjenje predstavlja popolno vadbo za telo in duha. Ko se vozimo po brezpotju, ne telovadijo samo naše noge, temveč tudi drugi deli telesa. Strokovnjaki priporočajo, da bi se morali gibati vsaj dve uri in pol na teden. Če to počnemo na kolesu po hribih, je vse skupaj še toliko bolj zabavno in izpopolnjujoče.

V nadaljevanju predstavljamo 10 koristi za zdravje, ki jih zmore v vaše življenje prinesti gorsko kolesarjenje. Prepričani smo, da vam bodo prinesli precej motivacije, da se boste usedli na kolo in odpeljali na nekoliko višjo nadmorsko višino.

1. Učinkovita krepitev celega telesa

Če želite razgibati mišice celega telesa, sedite na gorsko kolo in se odpeljite na bližnji hrib. Z gorskim kolesarjenjem dobro obremenite mišice spodnjega in zgornjega dela nog, prav tako še druge dele telesa.

Moško gorsko kolo Specialized Rockhopper 29 (2023)
Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Specialized Rockhopper 29 – Extreme Vital

Ko se bodo na poti na hrib ali z njega pojavile večje ovire, boste obremenili tudi svoje osrednje mišice – to so mišice okrog trupa in medenice – in roke. Ne glede na način vožnje gorsko kolesarjenje predstavlja popolno obliko kolesarjenja ter vadbe celotnega telesa.

2. Odprava odvečnih kilogramov

Želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov? Poganjanje koles po hribih vam pri tem lahko pomaga na učinkovit način. Ne glede na to, ali boste po brezpotjih vozili z visoko ali nizko intenzivnostjo, lahko okoli pasu izgubite vsaj nekaj centimetrov.

Med vožnjo na gorskem kolesu zlahka pokurite nekje od 600 do 800 kalorij na uro. Pri visoki intenzivnosti je poraba kalorij še toliko večja. Izguba kilogramov bo še hitrejša, če se boste z aktivnostjo ukvarjali redno.

3. Za bolj zdrave sklepe

Z gorskim kolesarjenjem ne boste razgibali zgolj mišic, temveč tudi sklepe in vezi. To lahko izboljša delovanje sklepov in jih primerno zaščiti. In za razliko od drugih aktivnosti, ki se ponašajo s podobnimi lastnostmi izgorevanja kalorij, na primer s tekom, gorsko kolesarjenje sklepov ali mišic ne obremenjuje v tolikšni meri.

Žensko gorsko kolo Giant Liv Tempt 29 1 (2023)
Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Giant Liv Tempt 29 1 – Extreme Vital

Kljub temu pa morate paziti, da tudi pri tej obliki kolesarjenje stvari počnete prav. Če ste začetnik, priporočamo, da najprej obiščete tečaj gorskega kolesarjenja. Lahko pa se obrnete tudi na prijatelja, ki se s to aktivnostjo že dlje časa ukvarja.

4. Za preprečevanje bolezni

Redna vadba dobro vpliva na naše zdravje. Raziskave kažejo, da naj bi redna telesna vadba zmanjševala tveganja za razvoj različnih bolezni tudi do 50 %. Začeti z vadbo vsekakor ni nikoli prepozno, niti z gorskim kolesarjenjem, ki je izjemno priporočljivo.

Verjetno ste že kje koga slišali reči, da je gorsko kolo naravno zdravilo in da je prav vsaka vožnja kot dopust. Ena vožnja na dan naj bi, podobno kot jabolko, pregnala bolezen. In kot smo že omenili: nič ni boljšega za popolno vadbo celotnega telesa in duha kot gorsko kolesarjenje.

5. Za boljšo držo

Drža telesa vpliva na to, kako tečete, hodite, skačete in izvajate druge gibe. Zaradi neštetih prednosti pravilne drže, kot je denimo lahkotnost gibanja, se telo dobro počuti, posledično tudi vi. Še več: uravnotežena drža je ključna, da ste lahko v dovolj dobri formi.

Moško polnovzmeteno gorsko kolo Norco Fluid FS 2 29 (2023)
Moško polnovzmeteno gorsko kolo Norco Fluid FS 2 29 – Extreme Vital

Vsak kilometer, ki ga prevozite z gorskim kolesom, poskrbi tudi za krepitev mišic. To vam pomaga izboljšati držo, ko pokončno in ponosno sestopite s kolesa.

6. Izboljšanje duševnega počutja

Vsaka vadba vam lahko pomaga pri izboljšanju samozavesti, duševnega zdravja in dobrega počutja. S pomočjo gorskega kolesarjenja lahko torej shujšate, razgibate mišice, obenem pa se približate še naravi in vsem koristim, ki jih prinaša.

Mnogi menijo, da je vožnja z gorskim kolesom najboljši odganjalec stresa. Ko stopite s kolesa, vaše telo prične sproščati endorfine. Posledično se bolje počutite, s tem pa tudi svet okoli vas.

7. Izboljšana koordinacija in koncentracija

Z redno vadbo izboljšujemo različne sposobnosti, na primer moč, hitrost, gibljivost, vzdržljivost, koordinacijo in koncentracijo. Za slednji lahko še posebej učinkovito poskrbi ravno kolesarjenje z gorskim kolesom.

Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Status 160 (2023)
Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Status 160 – Extreme Vital

Gorsko kolesarjenje je lahko izjemno tehnična oblika rekreacije. Z njo razgibavamo možgane in telo, medtem ko se vozimo po neurejenih in nekoliko bolj zapletenih poteh. Poleg izboljšanja koordinacije torej okrepimo tudi koncentracijo. Med poganjanjem pedal se med drugim osredotočamo na hitrost in varnost, ko v mislih ves čas sestavljamo najvarnejšo možno pot.

8. Za bolj zdravo srce

Vadba na gorskem kolesu skrbi za krepitev srca in zniževanje krvnega tlaka. Če k temu dodamo še prednosti, kot sta zmanjševanje stresa in kurjenje kalorij, lahko naredimo ogromno dobrega za izboljšanje zdravja svojega srca.

Gorsko kolesarjenje tako predstavlja odlično vadbo, ker večino časa spreminjamo intenzivnost, pri čemer napore uravnotežimo z manj intenzivnimi intervali. Sčasoma se intenzivnost lahko samo še povečuje.

9. Za kakovostnejši spanec

Dejstvo je, da lahko s pomočjo telesne vadbe poskrbimo za boljši spanec. Ljudje, ki telovadijo, lažje pozabijo na težke misli in je zato večja verjetnost, da si bodo lahko privoščili neprekinjen spanec. To pomaga pri regeneraciji telesa in pomirjanju uma.

All-mountain gorsko kolo Specialized Stumpjumper EVO Comp Carbon (2023)
All-mountain gorsko kolo Specialized Stumpjumper EVO Comp Carbon – Extreme Vital

Če torej nimate urejenega spanca oziroma ta ni dovolj kakovosten ali zvečer težje zaspite, je morda ravno kolesarjenje po brezpotju rešitev, ki vam lahko najbolje pomaga. Ni nujno, da kolesarite vsak dan. Izboljšanje boste občutili že, če boste kolesarili zgolj nekajkrat na teden.

10. Za večji in boljši apetit

Po napornejši vožnji z gorskim kolesom vas bo zagotovo zamikalo, da bi nekaj pojedli. Naj bo obrok dovolj zdrav in uravnotežen. Pozanimajte se tudi, kaj je dobro zaužiti pred rekreacijo, da boste v času vožnje imeli dovolj energije.

Gorsko kolesarjenje poveča apetit. Glede na pokurjene kalorije lahko brez večjih pomislekov posežete tudi po nekoliko večji porciji obroka. A ne pozabite vključiti predvsem zdravih živil, tudi zelenjave.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.