5 načinov za učinkovito lajšanje stresa

226
Lajsanje stresa

Ste vedeli, da je eden od najpogostejših vzrokov za nastanek stresa povezan z nezadovoljstvom na delovnem mestu? V veliki meri k temu pripomorejo prevelika odgovornost, prevelik obseg dela, predolg delovni čas, slabo vodenje, delo v nevarnih pogojih, javno nastopanje itd.

Sicer pa so povod za stres pogosto tudi odnosi v zasebnem življenju. Pri tem mislimo zlasti na ločitve, izgubo službe, povečane finančne obveznosti, selitve, poroke, skrb za ostale družinske člane in različne čustvene težave.

Na splošno lahko trdimo, da so torej glavni vzroki za stres delo, odnosi, okolje, misli posameznika ter spremembe v življenju. V nadaljevanju vam bomo posredovali nekaj izjemno učinkovitih nasvetov, kako lahko na dokaj hiter in enostaven način iz svojega vsakdana odpravite večje količine stresa.

1. Vsak dan si privoščite zadostno mero gibanja

Veliko ljudi tarna nad tem, da živijo pod velikim stresom, v resnici pa za reševanje tega problema niso pripravljeni kaj dosti narediti. Izjemno pomembno je, da si vsaj enkrat na dan privoščite nekoliko daljši sprehod v naravi ali pa se ukvarjajte s športno dejavnostjo, ki vam je pri srcu.

Skupinska vadba
Skupinske vadbe so kot nalašč za odganjanje slabe energije in stresa.

Verjetno ste že sami ugotovili, da se ljudje, ki so stalno športno dejavni, veliko manj pritožujejo nad svojim življenjem in težavami, ki jih pestijo.

2. Pravilna prehrana in uživanje zadostne količine vode

Zdrava prehrana ima pomembno vlogo pri odganjanju nezdravega stresa. Verjetno sami najbolje zaznavate, da se ob uživanju nekaterih vrst hrane veliko bolje počutite in da niste nervozni. Včasih je najbolje, da kar sami ugotovite, katera vrsta hrane je za vas najboljša in katera vas privede do tega, da ste nestrpni, polni slabih misli in podobno.

Ko boste imeli občutek, da vas je kar iznenada preplavila večja količina stresa, je najbolje, da popijete kozarec vode, ki bo od vas odplaknil vsaj del stresa. Sicer pa poskrbite, da boste čez dan popili dovolj vode, četudi nimate občutka, da živite v stresu.

3. Pozornost preusmerite na dihanje

Ko imate občutek, da vas je prevzela večja količina stresa, ki bi se lahko razvil celo v paniko, je čas, da pozornost preusmerite na dihanje. Najprej vdihnite skozi nos, nato zadržite dih, izdihnite skozi usta in počakajte. Vsak del naj traja 4 sekunde.

Vajo ponovite do 8-krat. Pri tem imejte oči zaprte, vse dokler ne boste začutili, da ste povsem mirni. Dihanje nato nadaljujte bolj umirjeno kot sicer. Predstavljajte si, kako zrak potuje skozi vaše telo.

4. Spremenite način sporazumevanja s seboj

Morda ste znani po tem, da vedno in povsod znate nekoga spraviti v dobro voljo. Sami zase pa veste, da je pri sebi to nekoliko težje. Toda če to zmorete pri svojih prijateljih, zmorete tudi pri sebi.

Priporočamo vam, da si v težjih trenutkih ponavljate pozitivne misli oziroma stavke, kot so:

  • Sposoben sem.
  • Imam vse, kar potrebujem.
  • Umirjen sem.
  • Kar bo, pa bo.

5. Preberite kakšno dobro knjigo

Knjiga je lahko včasih največji prijatelj. Če veliko berete, se verjetno lažje spopadate z vsakodnevnimi tegobami. Posegajte po literaturi, ki vam je ljuba. Poskrbite, da vas bo spravila tudi v smeh.

Branje knjig ali ogled kakšnega filma vas lahko vsaj za kratek čas odnese kam drugam, kjer je veliko manj skrbi in stresa. Obstaja pa tudi izjemno kakovostna literatura, ki neposredno pripoveduje o tem, kako lahko na najučinkovitejši način odganjate stres iz svojega življenja.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.