5 napak neizkušenih kolesarjev

458
Napake neizkušenih kolesarjev

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da je kolesarjenje enostavna aktivnost, pri kateri samo sedemo na kolo in se odpeljemo novim kilometrom naproti, je v resnici potrebno paziti na kar nekaj pomembnih dejavnikov, da se izognemo poškodbam in drugim nepotrebnim težavam, do katerih sicer lahko že tako in tako hitro pride.

Predstavljamo vam 5 najpogostejših napak neizkušenih kolesarjev, ki lahko privedejo tudi do težjih poškodb. Če boste z napakami seznanjeni, se jim boste veliko lažje izognili in na ta način preprečili poškodbe tako sebe kot tudi kolesa.

1. Napačna izbira vrste kolesa

Kolesarji brez posebnih izkušenj se pri nakupu kolesa pogosto odločijo za napačno izbiro vrste kolesa. Nekaterim je pomemben predvsem videz in blagovna znamka, ne vedo pa, da je prvi korak pri izbiri kolesa vezan na izbiro vrste.

  • Gorsko kolo
    Gorsko kolo

Velika razlika je, ali se bo nekdo odločil za mestno, gorsko, cestno, električno ali treking kolo. S cestnim kolesom na primer ne boste mogli udobno kolesariti po mestu, z mestnim pa ne po brezpotjih in gorskih poteh.

2. Napačno izbrana velikost kolesa

Med najpomembnejše dejavnike pri izbiri sodi pravilno izbrana velikost kolesa. Obstajajo različne metode, s pomočjo katerih lahko kar sami določite pravo velikost kolesa zase, lahko pa si pomagate s prav posebno tabelo.

Kljub temu se nekaterim pri izbiri novega kolesa preveč mudi, da bi si vzeli zadosti časa in na enostaven način preverili, ali jim izbrana velikost ustreza. V zelo kratkem času se to izkaže kot neudobna vožnja, ki od vas zahteva večji trud in pogosto nepredvidene težave, ki vam vzamejo veliko energije, volje in časa.

3. Slaba kakovost kolesa

Kolesarjenje v prvi vrsti zahteva kakovostno kolo, s katerim lahko naenkrat naredite veliko kilometrov. Za kolo se vam splača odšteti nekoliko več denarja, sploh če se boste z njim vozili v oddaljene kraje ali pa boste z njim celo potovali.

Cestno kolo Specialized
Cestno kolo Specialized je kot nalašč za udobno nabiranje kilometrov.

Neizkušeni kolesarji se pri nakupu kolesa prepogosto osredotočajo samo na ceno. Če je kolo ugodno in na videz videti dokaj v redu, se brez večjih pomislekov kaj hitro odločijo zanj. Na žalost je v njihovi glavi samo misel, da bodo čim prej sedli na kolo, ne pa tudi, kako dobro jim bo služilo.

4. Na daljšo pot brez prave kondicije

Ena od pogostejših napak neizkušenih kolesarjev je tudi ta, da se že pri prvi vožnji odločijo za težavnejši teren in večje število kilometrov, ne glede na to, koliko kolesarske kondicije imajo. Četudi je njihovo kolo vrhunsko in z vso potrebno dodatno opremo, je na začetku pomembna zmogljivost kolesarja.

Posledica nespametne odločitve je pogosto ta, da se mnogim osebam kolesarjenje zameri in kolo kaj hitro zamenjajo za kako drugo opremo oziroma drug šport. Na žalost pa se vse skupaj nato lahko ponovi tudi pri drugi obliki športa.

5. Neprimerna oprema in dodatki na kolesu

Veliko neizkušenih oseb na kolo sede s popolnoma neprimerno opremo in brez prave dodatne opreme, ki je za nekatere oblike kolesarjenja še kako potrebna. Preden se odpeljejo na pot, niti ne preverijo, ali so gume na kolesu dovolj napolnjene, ali je veriga dovolj čista, ali jim delajo sprednje ter zadnje luči in podobno.

Žensko mestno kolo z dodatno opremo
Žensko mestno kolo s sprednjim in zadnjim prtljažnikom.

Če ste tudi vi na začetku svoje kolesarske kariere, si nikakor ne dovolite, da bi si zapisane napake privoščili sami. Kupite si tip kolesa, ki bo najustreznejši za teren, po katerem se nameravate voziti, poleg tega naj vam velikost kolesa popolnoma ustreza. Na začetku ne pretiravajte s prevoženimi kilometri, počasi se namreč pride veliko dlje. Ne pozabite pa tudi preveriti, ali imate vso potrebno dodatno opremo, ali so vaše gume dovolj napolnjene in veriga čista.

Na vašem izbranem kolesu naj bo napisano ime priznanega proizvajalca. Le na ta način bo kolesarjenje pravi užitek in verjetno bo postalo del vašega vsakdana.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.