Vse, kar morate vedeti o tekaškem kolenu

186
Tekaško koleno

Vsem dobro znano dejstvo je, da tek koristi zdravju na vseh področjih. Na fizičnem so to boljša kondicija, močno srce in vse druge mišice. Tek pa je izjemno koristen tudi za psihično zdravje, saj pomaga odganjati stres, po teku se počutimo lažji, sproščeni in neobremenjeni.

A vse dobro ima lahko tudi svojo drugo plat. Ta se pri tekačih nanaša na morebitne tekaške poškodbe, ki so žal vse prevečkrat plod lastnih napak. Premalo ali nič ogrevanja pred tekom, slaba regeneracija in napačna tehnika teka. Slednja je velik krivec za poškodbo, imenovano tekaško koleno.

Kaj je tekaško koleno?

Tekaško koleno poznamo tudi pod strokovnim izrazom sindrom iliotibialnega trakta oziroma iliotibialni sindrom. Koleno tekača je pogosta tarča poškodb med športniki in rekreativnimi tekači. Lahko je boleče zaradi obrabe pri teku. Če ga ne zdravimo, lahko privede do drugih resnejših poškodb. Znanje o prepoznavanju simptomov, zdravljenju in preprečevanju je ključnega pomena, da na svoji tekaški poti ostanete brez poškodb.

Sindrom iliotibialnega trakta
Sindrom iliotibialnega trakta

Tekaško koleno je pogosta poškodba zaradi preobremenitve, ki nastane zaradi ponavljajočih se udarcev na kolenski sklep zaradi teka ali drugih dejavnosti, kot so skoki ali počepi. Povzroča ga vnetje tkiv, ki obdajajo kolensko kapo, kar povzroči bolečino pri teku ali dejavnostih, ki vključujejo gibanje kolenskega sklepa.

Kako prepoznati simptome tekaškega kolena?

Najpogostejši simptom tekaškega kolena je ostra bolečina okoli ali za kolenom, ki se poslabša pri aktivnostih ali pri upogibanju noge. Drugi simptomi so lahko občutljivost ob notranji ali zunanji strani kolena, oteklina okoli kolena, klikanje ali drgnjenje v kolenskem sklepu pri gibanju ter težave pri hoji po stopnicah ali naklonih.

Tekaško koleno se lahko pojavi tudi pri osebah, ki sicer ne tečejo ali pa se s tekom vsaj ne ukvarjajo redno. Gre namreč za ponavljajoče napačne gibe, ki jih lahko počnemo tudi na določenih delovnih mestih, čeprav je vendarle največkrat pričakovati takšno poškodbo pri rekreativnih tekačih.

Kako zdraviti tekaško koleno?

Zdravljenje tekaškega kolena je odvisno od stanja resnosti poškodbe. Dobro je, da prizadeta oseba čimprej prepozna simptome in ukrepa v tej smeri. V blagih primerih lahko za lajšanje bolečine in vnetja uporabljate počitek in nesteroidna protivnetna zdravila, kar je še najbolj mila oblika zdravljenja.

Naslednja je na vrsti fizioterapija, ki lahko pomaga tudi pri krepitvi mišic okoli kolenskega sklepa, tako da bodo med telesnimi dejavnostmi zagotavljale boljšo oporo kolenu. V hujših primerih bo morda potrebna operacija za odpravo poškodb hrustanca ali vezi, ki obdajajo kolenski sklep. Odvisno od poškodbe, se lahko uporabi tudi terapija z laserjem in Tecar terapija, ki zmanjšuje bolečino in stimulira limfno ter vensko drenažo.

Kako se izogniti tekaškemu kolenu?

Za preprečevanje tekaškega kolena je treba paziti na pravilno tehniko teka ter pravilno trenirati in sčasoma postopoma povečevati kilometrino in intenzivnost treninga. Pri preprečevanju poškodb, kot je tekaško koleno, je pomembno tudi ogrevanje pred tekom in ohlajanje po njem, saj lahko napete mišice med telesnimi dejavnostmi, kot sta tek in skoki, po nepotrebnem obremenjujejo sklepe in vezi.

Poleg tega lahko mišična neravnovesja na določenih delih telesa povzročijo tekaško koleno, če jih ne odpravimo s terapijami, kot so miofascialna razbremenitev ali tehnike valjanja pene, ki pomagajo sprostiti napete mišice okoli sklepov, kot so sklepi nog in bokov, ki se med tekom veliko gibljejo. Kot radi rečemo, je bolje preprečiti kot zdraviti, kar še posebej velja za rekreativce, ki ob takšni boleči izkušnji ostanejo še brez tako želenega treninga.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.